Twitter/LtTimMcMillan, TASR/AP Photo/Vadim Ghirda
StoryEditor

Chcem vidieť Putina obeseného, hovorí riaditeľ banky ruského plynárenského koncernu Gazprom

kam03.05.2022., 17:00h
Putin by mal podľa jedného z najdôležitejších ľudí plynárenského koncernu Gazprom visieť. Igor Volobujev si mohol vybrať medzi rodinou a vlasťou. Vybral si vlasť.
Lajkuj Brainee.sk na

Len máloktorý z kľúčových ruských podnikateľov sa zachoval tak, ako výkonný riaditeľ pre plynárenstvo Igor Volobujev. Z Ruska utiekol niekoľko dní po tom, ako Moskva zaútočila na Ukrajinu. Jeho kroky pritom smerovali práve do Kyjeva, odkiaľ cez The Telegraph poslal Vladimirovi Putinovi jasný odkaz, ktorý je reakciou za vojenský útok na Ukrajinu.

„[Pán] Putin musí byť súdený a obesený. Ale len v súlade so zákonom,“ povedal viceprezident banky ruského plynárenského koncernu Gazprom, Gazprombank, pre The Telegraph.

Absolútna bezmocnosť

Volobujev podľa jeho slov, ktoré cituje portál Independent, na telefóne sledoval, ako sa odohrávala „špeciálna vojenská operácia“ a do toho prijímal množstvo telefonátov od ľudí, ktorí mu hovorili, že ich treba zachrániť pred ruskými jednotkami, ktoré rozpútavajú útok v obkľúčenej krajine.

„Bol som prilepený k telefónu. Cítil som sa, ako keby som sedel v útulnom kine a sledoval horor,“ povedal Volobujev. „Je to taký mizerný pocit, keď vám ľudia zavolajú a hovoria: ‚Rusi nás zabíjajú. Pracujete v Gazprombanke. Ste dôležitý človek. Môžete niečo urobiť, aby ste to zastavili?'“

​Najvyšší predstaviteľ Gazprombanky sa minulý týždeň objavil v Kyjeve a uviedol, že utiekol z Ruska bojovať po boku ukrajinských vojakov. „Nemohol som z postrannej čiary sledovať, čo Rusko robí s mojou vlasťou,“ povedal Volobuev, ktorý sa narodil v severovýchodnom ukrajinskom meste Ochtyrka.

„Rusi chceli zabiť môjho otca, mojich známych a blízkych priateľov. Otec žil mesiac v studenej pivnici. Ľudia, ktorých som poznal od detstva, mi povedali, že sa za mňa hanbia,“ povedal Volobujev. Od svojich kamarátov z detstva neustále dostával videá, ako rakety padajú na jeho ukrajinské rodné mesto.

Kariéra v Rusku

Volobujev strávil v Gazprome dve desaťročia a stal sa viceprezidentom tretej najväčšej ruskej banky Gazprombank. Podľa jeho slov sa však cítil vinný, keď sa sled invázie v jeho krajine zintenzívnil. „Osem rokov som bol v tomto vnútornom zmätku: nepracoval som len v Rusku, ale pracoval som pre Gazprom. Pracoval som pre ruský štát,“ povedal.

Reuters

​Vraj už dlhšie premýšľal nad tým, že sa presťahuje späť do svojej domoviny, ale rodinné povinnosti ho pripútali k životu v Rusku. Dilema narástla do gigantických rozmerov po tom, ako vojská 24. februára prekročili ukrajinské hranice. „Nemohol som takto žiť: musel som si vybrať medzi svojou rodinou a mojou vlasťou a vybral som si svoju vlasť.“

Cesta na Ukrajinu

Keď sa dostal na hranice, zaparkoval tam dvoje auto a vydal sa pešo takmer 50 kilometrov. Jeho kamaráti z detstva ho varovali, že by ho mohli zastreliť ukrajinskí pohraničníci alebo ruský dron. Volobujev si potom kúpil letenku do lotyšskej Rigy cez Istanbul a na letisko išiel len s jednou príručnou batožinou.

Neznámy zostáva spôsob, ako sa následne dostal späť na Ukrajinu. Tie si chce Volobujev nechať pre seba a odvoláva sa na bezpečnostné obavy. Dodáva, že opustiť Rusko bolo ľahké, ale dostať sa na Ukrajinu bolo rovnako ťažké ako let na Mesiac.

Gazprom zrejme priamo riadi Putin

Volobujev sa zviditeľnil už nedávnym interview, poskytnutom The Insider a ukrajinskému portálu Liga.net. V ňom uviedol, že Gazprom pravdepodobne priamo riadi ruský prezident Vladimir Putin. Vyslovil podozrenie, že niektoré samovraždy vysokopostavených ruských manažérov z poslednej doby, napríklad prvého viceprezidenta Gazprombanky Vladislava Avajeva či hlavného účtovníka plynárenskej spoločnosti Novatek Sergeja Protoseňu, boli v skutočnosti zamaskované vraždy.

Okrem toho Volobujev patrí stovky kľúčových ruských podnikateľov, ktorých najviac postihli finančné straty po uvalení západných sankcií. Teraz sú jeho úspory na účtoch v Gazprombank nulové, pretože nielenže stratil prístup k svojej karte Visa, ale povedal, že jeho MasterCard je tiež len kus plastu po tom, čo bola činnosť spoločnosti v Rusku pozastavená.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:01