StoryEditor

Okupácia Černobyľu priviedla svet na pokraj katastrofy. Rusi sú najväčšia hrozba, odkázal Zelenskyj

TASR27.04.2022., 10:45h
Ruská armáda priviedla svet na pokraj katastrofy, keď ovládla areál bývalej jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Černobyľ, povedal v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri príležitosti 36. výročia černobyľskej jadrovej havárie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
Lajkuj Brainee.sk na

„Svet bol opäť na pokraji katastrofy”, pretože Rusko zaobchádzalo s černobyľskou zónou „ako s obyčajným bojiskom, s územím, kde sa ani nesnažili dbať na jadrovú bezpečnosť”, povedal Zelenskyj počas tlačovej konferencie s generálnym riaditeľom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelom Grossim.

„Žiadna krajina na svete nepredstavovala od roku 1986 takú veľkú hrozbu pre jadrovú bezpečnosť v Európe a vo svete ako Rusko od 24. februára,” zdôraznil Zelenskyj. Práve 24. februára ruský prezident Vladimir Putin nariadil ruskej armáde, aby zaútočila na Ukrajinu, pripomína AFP.

Černobyľ Unsplash/Mads Eneqvist

​Podľa Grossiho bola situácia v Černobyle, odkiaľ sa ruskí vojaci stiahli koncom marca, „absolútne abnormálna a veľmi, veľmi nebezpečná.” Dodal, že v areáli bývalej elektrárne budú vykonane „špeciálne práce” zamerané na obnovu poškodenej infraštruktúry.

Zelenskyj následne v utorok večer vyhlásil, že nad areálom tejto elektrárne v nízkej výške preleteli dve riadené strely vystrelené ruskou armádou.

K havárii v jadrovej elektrárni v Černobyle došlo 26. apríla 1986. Tento rok - od 24. februára do 31. marca 2022 - sa jej areálu zmocnili jednotky ruskej armády, čo vyvolalo veľké obavy o bezpečnosť tamojších zariadení. Celá Kyjevská oblasť bola od ruských jednotiek, ktoré sa stiahli do iných častí Ukrajiny, oslobodená 2. apríla.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:16