Twitter.com/Darlington Micah
StoryEditor

Prežili laboratórne experimenty, teror v mene vedy sa skončil. Šimpanzy obývajú teraz už bezpečné ostrovy

šev26.04.2022., 15:00h
Začali 400 exemplármi, no prežilo ich 65. Teror v mene vedy sa skončil. Konečne môžu žiť pokojným životom neďaleko hlavného mesta Libérie.
Lajkuj Brainee.sk na

Desiatky šimpanzov, ktoré boli celý život vystavované inváznym procedúram v mene vedy, teraz žijú pohodovým životným štýlom na súkromných ostrovoch pozdĺž malebnej rieky. Ako uvádza Daily Star, tak výskumný projekt financovaný USA, začal so 400 exemplármi.

Prežilo ich 65 a nedávno ich prepustili z laboratórií. Teraz tieto traumatizované zvieratá žijú približne 55 kilometrov južne od Monrovie hlavného mesta Libérie.

New York Blood Center (NYBC) financovalo biomedicínsky výskum súvisiaci s hepatitídou B a inými choroba v komplexe pri rieke Farmington od roku 1974. Počas brutálnej občianskej vojny v Libérii v rokoch 1989 až 2003 šimpanzy takmer zomreli od hladu. Teraz im však ošetrovatelia každé ráno pripravia takmer 200 kilogramov potravy a popoludní ďalších 120 kilogramov.

​NYBC v roku 2015 prerušila financovanie tým, že opustila opice na malých riečnych ostrovoch. Výskumníci a pracovníci v chudobnej krajine utrpeli veľký finančný zásah, pretože sa museli postarať o opice, ktoré nemožno vypustiť do voľnej prírody.

Brian Hare, americký primatológ, ktorý spustil petíciu proti tomuto kroku vtedy napísal: „V skutočnosti nechali týchto úbohých šimpanzov trpieť dehydratáciou a hladom.“ Veterinár Richard Ssuna zasa povedal, že boli „traumatizovaní“ a jednu opicu s chýbajúcou rukou označil za „obeť mučenia“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 20:28