Unsplash/Naja Bertolt Jensen
StoryEditor

Profesor má netradičnú záľubu. Na pobreží zbiera odpad na štúdium života v Severnej Kórei

Miroslav Kamody24.04.2022., 14:53h
Pre niekoho odpad, pre iného poklad. Profesor Kang Dong Wan sa s týmto tvrdením stotožňuje najviac, ako sa len dá.
Lajkuj Brainee.sk na

Keď vlny vyplavia odpad na pláž, kde v tom momente dovolenkujeme, asi nie sme príliš nadšení. Kang Dong Wan to však vidí inak. Na plážach juhokórejských ostrovov doslova vyhľadáva odpadky zo Severnej Kórei, ktoré on sám nazýva poklady.

Práve tieto úlovky mu umožňujú na diaľku skúmať miesto, ktoré je pre väčšinu cudzincov uzavreté, píše Yahoo News, ktoré správu prevzalo od AP. „Môže to byť veľmi dôležitý materiál, pretože sa vieme dozvedieť, aké produkty sa vyrábajú v Severnej Kórei a aký tovar tam ľudia používajú,“ povedal 48-ročný profesor na juhokórejskej univerzite Dong-A.

Kang bol nútený zvoliť si túto metódu zhromažďovania informácií, pretože COVID-19 sťažil cudzincom zistiť, čo sa deje v Severnej Kórei, jednej z najviac uzavretých krajín sveta, a to aj bez pandemických uzáverov hraníc.

Kim sa musel prispôsobiť

Profesor verí, že rozmanitosť, množstvo a rastúca sofistikovanosť odpadu, ako verí, potvrdzuje správy severokórejských štátnych médií, že vodca Kim Čong-un presadzuje výrobu rôznych druhov spotrebného tovaru a väčší priemyselný dizajn, aby splnil požiadavky svojich ľudí na zlepšenie ich živobytia.

Kim napriek svojej autoritárskej vláde nemôže ignorovať vkus spotrebiteľov, ktorí teraz nakupujú produkty na trhoch kapitalistického štýlu, pretože socialistický verejný prídelový systém krajiny je narušený a jeho ekonomické problémy sa počas pandémie zhoršili.

„Súčasní obyvatelia Severnej Kórei sú generáciou ľudí, ktorí si uvedomili, čo je trh a ekonomika. Kim si nemôže získať ich podporu, ak ich bude len potláčať a kontrolovať, pričom sa bude držať programu jadrového rozvoja,“ povedal Kang. „Musí ukázať, že v jeho ére nastali nejaké zmeny.“

Pandémia mnohé zmenila

Pred pandémiou COVID-19 Kang pravidelne navštevoval čínske pohraničné mestá, aby sa stretol so Severokórejčanmi. Nakupoval aj severokórejské produkty a fotografoval severokórejské dediny za hranicou rieky. Teraz je to už však pre neho nemožné, pretože čínske obmedzenia proti šíreniu koronavírusu obmedzujú zahraničných cestujúcich.

Od septembra 2020 navštívil Kang päť juhokórejských pohraničných ostrovov pri západnom pobreží krajiny a vyzbieral približne 2-tisíc kusov severokórejského odpadu vrátane obalov na občerstvenie, džús a cukríkov či fliaš na nápoje.

Kang povedal, že bol ohromený, keď videl desiatky rôznych druhov farebných obalových materiálov, každý pre určité produkty, ako sú koreniny, zmrzlinové tyčinky, zákusky a mliečne a jogurtové výrobky. Mnohé nesú rôzne grafické prvky, kreslené postavičky či písma.

Unsplash/John Cameron

​Niektoré sa stále môžu podľa západných štandardov zdať zastarané a sú zjavnými kópiami juhokórejského a japonského dizajnu. Kang nedávno vydal knihu založenú na jeho práci s názvom „Zber severokórejského odpadu na piatich ostrovoch Západného mora“. Jeho pozornosť sa teraz nasmerovala na východné juhokórejské pláže.

Často preháňajú

Iní odborníci študujú rozmanitosť tovarov a dizajnov obalov v Severnej Kórei prostredníctvom vysielania a publikácií v štátnych médiách, ale Kangov zber odpadu umožňuje dôkladnejšiu analýzu, povedal Ahn Kyung-su, vedúci dprkhealth.org, webovej stránky zameranej na zdravotné problémy v Severnej Kórei.

Informácie o prísadách na niektorých obaloch napríklad ukazujú, že Severná Kórea používa listy stromov ako náhradu cukru. Kang má podozrenie, že je to kvôli nedostatku cukru a zariadení na jeho spracovanie.

​Povedal, že objav viac ako 30 druhov balíčkov umelých zvýrazňovačov chuti by mohol znamenať, že severokórejské domácnosti si nemôžu dovoliť drahšie prírodné ingrediencie ako mäso a ryby na varenie kórejských polievok a dusených pokrmov. Mnohí Juhokórejčania ich prestali doma používať zo zdravotných dôvodov.

Plastové vrecká na pracie prostriedky majú frázy ako „priateľ gazdiniek“ alebo „ubytovateľské ženy“. Predpokladá sa, že takúto prácu vykonávajú iba ženy, čo by mohlo byť odrazom nízkeho postavenia žien v severokórejskej spoločnosti, v ktorej dominujú muži.

Niektoré obaly zobrazujú extrémne prehnané tvrdenia. Jeden hovorí, že zákuskový koláč s príchuťou vlašských orechov je lepším zdrojom bielkovín ako mäso. Ďalší hovorí, že kolagénová zmrzlina spôsobuje, že deti rastú do výšky a zvyšuje elasticitu pokožky.

Unsplash/OCG Saving The Ocean

​Ďalší tvrdí, že torta vyrobená z určitého druhu mikrorias zabraňuje cukrovke, srdcovým chorobám a starnutiu. Kang však z logických dôvodov nebol schopný overiť kvalitu pôvodného obsahu vo svojom odpade.

Zlepšujú sa

Severokórejské pochutiny a sušienky sa v posledných rokoch vo všeobecnosti stali oveľa jemnejšími a chutnejšími, hoci ich kvalita stále zaostáva za medzinárodne konkurencieschopnými produktmi Južnej Kórey, tvrdí Jeon Young-sun, profesor výskumu na univerzite Konkuk v Soule.

Noh Hyun-jeong, žena, ktorá ušla zo Severnej Kórei, povedala, že bola „extatická“ z juhokórejského chleba a koláčov, ktoré jedla po svojom príchode v roku 2007. Povedala, že cukrovinky a cukríky, ktoré mala na Severe, boli často horké a „tvrdé ako skala.“

​Kang Mi-Jin, ďalšia žena, ktorej sa podarilo ujsť a teraz vedie spoločnosť analyzujúcu severokórejskú ekonomiku povedala, že keď dala Juhokórejčanom vyskúšať nové severokórejské sušienky a cukríky v slepých chuťových testoch, mysleli si, že sú Juhokórejské.

Neubránil sa slzám a frustrácii

Kang prezradil, že jeho zber odpadkov má ušľachtilú myšlienku. Okrem pokusu lepšie pochopiť severokórejský ľud je pre neho dôležité študovať, ako preklenúť priepasť medzi rozdelenými Kóreami v prípade budúceho zjednotenia.

Vyzbierať odpadky na ostrovoch, ktoré sú asi 4 až 20 kilometrov od územia Severnej Kórei, je náročná práca. Najčastejšie navštevuje Yeonpyeong, ostrov ostreľovaný Severnou Kóreou po útoku, pri ktorom v roku 2010 zahynuli štyria Juhokórejčania.

Odpad v oceánoch Unsplash/Naja Bertolt Jensen

​Kang povedal, že občas frustrovane plakal na pláži, keď sa mu nepodarilo nájsť severokórejský odpad alebo mu volali známi, ktorí sa posmievali alebo pochybovali o jeho práci.

„Po zbieraní stále väčšieho množstva odpadu som sa však potešil... a rozhodol som sa, že musím zistiť, koľko tovaru je v krajine, kam nemôžeme ísť, a čo z toho odpadu môžeme zistiť,“ povedal Kang. „Keď fúkal vietor a vlny stúpali vysoko, vždy niečo vyplavilo na breh a ja som bol taký šťastný, pretože som mohol nájsť niečo nové.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 20:22