TASR/AP Photo/Emilio Morenatti
StoryEditor

Na Ukrajine by ich čakala istá smrť. Do Poľska už previezli 900 onkologických detských pacientov

TASR21.04.2022., 09:55h
Už takmer 900 rakovinou zasiahnutých detí z Ukrajiny sa lieči na špecializovaných klinikách vo viacerých štátoch.
Lajkuj Brainee.sk na

Ich presun zabezpečovala americká organizácia St. Jude Global, ktorá sa aj pred ruskou inváziou venovala dostupnosti onkologickej liečby v krajinách východnej Európy. TASR správu prevzala od agentúry PAP.

Riaditeľka onkologickej kliniky vo Varšave Anna Raciborská uviedla, že keď sa začala vojna na Ukrajine, kontaktovali ju predstavitelia St. Jude Global s otázkou, ako by sa dalo pomôcť ukrajinským deťom s rakovinou.

„Wojciech Mlynarski z Poľskej asociácie detskej onkológie a hematológie súhlasil, že programbude koordinovať poľská strana,“ dodala Raciborská.

​​Ukrajinské deti s nádorovými ochoreniami alebo chorobami krvi najskôr previezli do Psychoonkologického centra Unicorn vo Varšave, kde im vykonali vstupné lekárske vyšetrenia. Odtiaľ deti transportovali do špecializovaných kliník v európskych krajinách, ale aj do Izraela, Kanady či do Spojených štátov.

Raciborská informovala, že v Poľsku aktuálne podstupuje onkologickú liečbu 200 detských pacientov.
„Každé jedno poľské onkologické centrum lieči deti z Ukrajiny,“ uviedla riaditeľka varšavskej kliniky a dodala, že po prerušení liečby na Ukrajine by deti čakala istá smrť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 21:52