iDnes, AP
StoryEditor

Dlhoročná moderátorka dostala od Kima luxusný byt. Noc vraj strávila v slzách vďačnosti

TASR15.04.2022., 10:00h
Ostrieľaná moderátorka severokórejskej štátnej televízie Ri Čchun-hi, ktorá vyše pol storočia hlásila správy, dostala luxusný byt od vodcu Kim Čong-una. Vo štvrtok o tom informovali štátne médiá, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.
Lajkuj Brainee.sk na

Ri počas svojej vyše 50-ročnej kariéry oznamovala správy o niektorých najvážnejších udalostiach Severnej Kórey - od úmrtia zakladateľa komunistického štátu Kim Ir-sena v roku 1994 až po prvú skúšku jadrových zbraní tejto krajiny v roku 2006.

Zábery štátnych médií zachytávali Ri, ktorá je vo veku ďaleko po sedemdesiatke, spolu s Kim Čong-unom v bytovom komplexe na nábreží v hlavnom meste Pchjongjang. Podľa správy hlásnej trúby stalinistického režimu, tlačovej agentúry KCNA, Ri povedala vodcovi, že jej nový domov je „ako hotel” a jej rodina „strávila celú noc v slzách hlbokej vďačnosti”.

Dlhoročná televízna moderátorka dostala od vodcu Kima luxusný byt iDnes, AP

​Kim jej odpovedal, že je jedným z „pokladov” národa, keďže ako moderátorka pracovala „od svojich dievčenských rokov”. Severná Kórea (KĽDR) oznámila dokončenie bytového komplexu pred piatkovým 110. výročím narodenia zakladajúceho vodcu Kim Ir-sena, starého otca Kim Čong-una.

Dar ľuďom

Tento projekt „inicioval” súčasný vodca Kim a byty majú byť darom ľuďom, „ktorí prispeli k rozkvetu a rozvoju krajiny”, napísala KCNA v správe. Predstavitelia Spojených štátov a Južnej Kórey varovali, že Severná Kórea sa zrejme niekedy okolo piatkového výročia pripravuje na ďalšiu jadrovú skúšku.

Dlhoročná televízna moderátorka dostala od vodcu Kima luxusný byt iDnes, AP

​Pchjongjang si zvykne pripomínať kľúčové výročia vojenskými prehliadkami, veľkými testami zbraní alebo vypúšťaním satelitov.

Severná Kórea podnikla tento rok už celú sériu raketových testov, ktorá vyvrcholila minulý mesiac odpálením medzikontinentálnej balistickej strely, ktorá môže prípadne dopraviť nukleárnu bojovú hlavicu na východné pobrežie Spojených štátov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 18:39