Vojna na UkrajineTwitter/Холод
StoryEditor

Rusi útočia neriadenými strelami, Ukrajina uvoľní milióny na naliehavé práce v oslobodených oblastiach

TASR11.04.2022., 09:06h
Ruská armáda pokračuje v delostreleckých útokoch na ciele v Doneckej i Luhanskej oblasti, pričom využíva neriadené strely, čo zvyšuje pravdepodobnosť civilných obetí. Uviedlo to v pondelok britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej aktualizácii o situácii na Ukrajine.
Lajkuj Brainee.sk na

Britský rezort obrany zároveň pripomenul, že ruské vojská v minulosti útočili v Doneckej oblasti muníciou s bielym fosforom, a upozornil, že túto látku môžu v budúcnosti použiť v Mariupole. Biely fosfor je jedovatá látka, ktorá je pri kontakte s kyslíkom samovznietivá. Vyrába sa z hornín, ktoré obsahujú fosfát, a používa sa najmä pri výrobe hnojív, potravinových prísad či čistiacich prostriedkov.

Ukrajinské sily medzičasom úspešne „odrazili niekoľko útokov, pričom zničili ruské tanky, vozidlá a delostreleckú techniku,“ uviedlo ministerstvo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval v nedeľu obyvateľov svojej krajiny, že Rusko zrejme uskutoční väčšie vojenské operácie na východe krajiny. Nastávajúci týždeň bude podľa neho rovnako kľúčovým ako všetky ostatné v tejto vojne.

Milióny na opravy

Ukrajinská vláda uvoľnila prvé finančné prostriedky vo výške jednej miliardy hrivien (31,2 milióna eur) na naliehavé práce pri odpratávaní sutín a na nevyhnutné opravy v oblastiach, ktoré boli oslobodené spod ruskej okupácie. V nedeľu v Kyjeve to povedal ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Predseda ukrajinskej vlády na platforme Telegram napísal, že spomínaná suma z vládnej rezervy je len prvou fázou komplexnej obnovy krajiny. „S tým začneme hneď po našom víťazstve,“ povedal.

Ako prvé majú byť opravené rozvodné siete zaisťujúce dodávky tepla, plynu, elektriny a vody. Ďalšie prostriedky budú vynaložené na opravy striech, výmenu okien a dverí a tiež odstránenie škôd na uliciach spôsobených útokmi ruských síl.

Financie sú určené pre oblasti Ukrajiny, ktoré niekoľko týždňov okupovali ruské jednotky a zanechali za sebou obrovské škody a zničené mestá a dediny. Kyjevská oblasť má dostať na opravné práce 400 miliónov hrivien, Černihivská a Sumská oblasť na severe krajiny po 250 miliónov hrivien a Žytomyrská oblasť na západe 100 miliónov hrivien.

DPA pripomína, že Ukrajina bola už pred začiatkom ruskej vojenskej ofenzívy z 24. februára jednou z najchudobnejších krajín Európy. Vojnové škody sa odhadujú na mnoho miliárd eur.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. apríl 2024 15:35