20220208fico_protest_nrsr_1842267TASR
StoryEditor

Mne je hrozne ľúto ako sa Slovania navzájom vraždia, povedal Fico. Posielanie zbraní na Ukrajinu odmieta

ševTASR10.04.2022., 14:30h
Robert Fico zo strany Smer-SD dnes v diskusnej relácii Na telo reagoval na odovzdanie protivzdušnej ochrany S-300 na Ukrajinu. Podľa neho vládna koalícia nemá Slovensko na prvom mieste a zapája nás do vojnového konfliktu.
Lajkuj Brainee.sk na

Poslanec NRSR povedal, že mu je ľúto jednej aj druhej strany, ale podľa jeho slov nemôže robiť rozhodcu bez dostatku informácii. Akékoľvek závery je možné robiť až po dostatočnom medzinárodnom prešetrení. „My sme pripravení Ukrajine pomáhať pokiaľ ide o humanitárnu pomoc,“ povedal. Posielanie zbraní však odmieta.

Smer-SD podľa Fica odsudzuje ruskú agresiu na Ukrajine a považuje to za hrubé porušenie medzinárodného práva. „Mne je ľúto, čo sa deje na Ukrajine, ale s týmto Slovensko nič nemá. Pomáhajme Ukrajincom, ako sa dá, ale nie zbraňami,“ vyhlásil Fico s tým, že v tomto smere je mu sympatický postoj Maďarska.

Kollár upozornil, že len humanitárnou pomocou nedokáže Ukrajina vyhnať agresora zo svojho územia. „Ak teraz nepomôžeme, obráti sa to proti nám. Ukrajina bojuje aj za nás, lebo sme druhí na rade,“ povedal.

​Politici sa vyjadrili aj k systému protivzdušnej obrany S-300, ktorý Slovensko dalo Ukrajine. Predseda parlamentu skonštatoval, že ide o obranný a nie útočný systém. Pre svoju zastaranosť by o dva roky tak či tak podľa jeho slov skončil v „šrote“.

Fico upozornil, že Slovensko odovzdalo cudziemu štátu vo vojnovom konflikte špeciálny systém, ktorý SR vlastnila a dokázala ovládať. To, či je obranný alebo útočný, nehrá podľa neho rolu, keďže ide o smrtiacu zbraň. Systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý poskytli Slovensku spojenci z NATO, podľa neho dokážu v SR ovládať momentálne len nemeckí, holandskí či americkí vojaci. „Nie je vo vlastníctve Slovenska a umiestnený je tu dočasne,“ povedal.

Kollár označil Patriot za nový a moderný systém. Avizuje, že by si ho v budúcnosti mohlo Slovensko za veľmi výhodných podmienok na splátky aj odkúpiť. Šéf parlamentu sa zároveň vyjadril i k možnosti okamžitého zastavenia dodávok plynu z Ruska. „Zničilo by to priemysel,“ vyhlásil.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 12:34