Unsplash/Danie Franco
StoryEditor

Raisa pred 80 rokmi ušla z Ukrajiny pred inváziou Nemcov. Ako 98-ročná musela utekať pred Rusmi

TASR05.04.2022., 08:45h
Pred ôsmimi desaťročiami ušla Raisa Valiuškevyčová z Ukrajiny pred inváziou nacistického Nemecka a dnes je táto 98-ročná žena, ktorá prežila holokaust, znova na úteku - tentoraz našla útočisko v Nemecku.
Lajkuj Brainee.sk na

Učiteľka na dôchodku žije v židovskom opatrovateľskom domove vo Frankfurte nad Mohanom, napísal v pondelok portál britskej stanice Sky News. Ako Valiuškevyčová povedala, bol to zvláštny pocit, že našla útočisko v krajine svojich niekdajších prenasledovateľov.

Ale časy sa zmenili a cíti vďačnosť, že teraz je v bezpečí pred ruskými strelami, ktoré padali okolo jej domu v Kyjeve. V Nemecku sa podľa svojich slov cíti vítaná. Valiuškevyčová je jednou z približne 50 osôb, ktoré prežili holokaust a ktoré židovské organizácie od začiatku invázie Ruska pomohli evakuovať z Ukrajiny.

​Mnohí z týchto ľudí sú teraz v Nemecku, kde žije jedna z najväčších židovských komunít v Európe a kde uplatňujú obzvlášť ústretovú azylovú politiku voči Židom - je to súčasť oficiálnej politiky Nemecka na odčinenie svojej minulosti.

„Našla som tu druhý domov a cítim sa tu dobre,” povedala Valiuškevyčová v rodnej ruštine. „Som veľmi vďačná,” dodala.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:32