TASR/AP
StoryEditor

Videá z Buče si malo objednať USA. Rusi tvrdia, že chcú poškodiť ich reputáciu

TASR04.04.2022., 09:47h
Ruské ministerstvo zahraničných vecí v noci na pondelok uviedlo, že videonahrávku, ktorá zachytáva telá civilistov v uliciach ukrajinského mesta Buča, si „objednali" Spojené štáty, aby mohli obviňovať Rusko. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Lajkuj Brainee.sk na

Aktualizované 4. 4. o 17:00. Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová uviedla, že okamžitá reakcia Západu na videonahrávku naznačuje, že video je súčasťou plánu na poškodenie reputácie Ruska.

„Kto je majstrom provokácie? Samozrejme, že Spojené štáty a NATO... V tomto prípade sa mi zdá, že samotná skutočnosť, že boli vydané vyhlásenia (odsudzujúce Rusko) ihneď po tom, ako sa tieto materiály objavili, nenecháva nikoho na pochybách ohľadom toho, kto si objednal túto historku," uviedla Zacharovová vo vysielaní ruskej štátnej televízie.

Správy o zabíjaní civilistov v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruská armáda nedávno stiahla, sa objavili tento víkend. Ukrajinské jednotky v meste po odchode ruských síl údajne našli najmenej dva masové hroby a zahraniční reportéri priniesli zábery desiatok tiel v uliciach.

​Ukrajinskí a západní lídri reagovali s pobúrením na nájdenie týchto masových hrobov a niekoľkých stoviek tiel. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil priamo Moskvu zo zabíjania civilistov. Rusko obvinenia poprelo a vyhlásilo, že zábery tiel zinscenoval Kyjev.

Po masakre v Buči sa doteraz našlo 340 tiel

V ukrajinskom meste Buča sa doteraz našlo až 340 tiel, ktoré sú zrejme výsledkom „masakry“, ktorú majú na svedomí ruské jednotky. V pondelok to napísala agentúra DPA, ktorá sa odvolala na informácie denníka Ukrajinská pravda (UP).

Do nedele sa našlo v Buči 330 až 340 tiel, napísal na webe denník UP, ktorý citoval údaje miestnej pohrebnej služby. Pátranie po ďalších obetiach pokračuje, pričom niektoré telá sú údajne pochované na dvoroch domov, uvádza sa v správe.

Ukrajinská prokuratúra nariadila pitvu tiel s cieľom pochopiť kontext zločinov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil ruské jednotky z genocídy. Moskva tieto obvinenia odmieta. Ruské veľvyslanectvo v Berlíne podľa DPA tvrdí, že ide o „inscenáciu kyjevského režimu“, ktorá bola určená pre západné médiá.

EÚ vytvorí spoločný vyšetrovací tím s Ukrajinou

Európska únia vytvorí spoločný vyšetrovací tím s Ukrajinou, ktorého úlohou bude zhromažďovať dôkazy a vyšetrovať vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, ku ktorým došlo počas ruskej invázie. V pondelok poobede to uviedla predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová po telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informuje spravodajca TASR.

Šéfka exekutívy EÚ spresnila, že so Zelenským hovorila o „strašných vraždách“, ktoré boli odhalené v meste Buča a v iných lokalitách, z ktorých sa nedávno stiahli ruské jednotky.

„Vyjadrila som mu úprimnú sústrasť a uistila som ho o plnej podpore Európskej komisie v týchto hrozných časoch. Otrasné zábery nemôžu a ani nezostanú bez odpovede. Páchatelia týchto ohavných zločinov nesmú zostať nepotrestaní,“ uviedla vo vyhlásení Von der Leyenová.

Podľa jej slov sa EK s ukrajinskou vládou dohodli na úzkej koordinácii krokov. Výsledkom bude vytvorenie spoločného vyšetrovacieho tímu s Ukrajinou, ktorý má zbierať dôkazy a vyšetrovať vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 13:35