TASR/AP
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Od piatku za ruble, inak ste bez plynu, hrozí Putin. Vydieranie, znie z Európy

somTASR31.03.2022., 08:07h
Boje na Ukrajine trvajú už 36. deň. Rusi zasiahli ropný sklad v Dnipre a sklad červeného kríža v Mariupole.
Lajkuj Brainee.sk na

18:50 Francúzsko a Nemecko odmietajú Putinovo nariadenie. Francúzsky minister financií Bruno Le Maire a nemecký minister hospodárstva Robert Habeck odmietli novú požiadavku prezidenta Vladimira Putina. Podľa nich ide o neprijateľné porušenie zmlúv a vydieranie. Obe krajiny sa podľa ministrov pripravujú na zastavenie dodávok plynu z Ruska.

18:10 Lotyšsko zakázalo používať písmeno Z ako symbol podpory vojny na Ukrajine.
Lotyšskí zákonodarcovi odhlasovali vo štvrtok zákaz verejného vyobrazovania písmena Z, ktoré je podľa nich symbolom používaným na glorifikáciu ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Podľa lotyšského parlamentu bude tak vyobrazenie tohto písmena s úmyslom obhajovať vojenskú agresiu a vojnové zločiny potrestané pokutou vo výške až 360 eur pre individuálne osoby a 2 900 eur pre firmy.

17: 55 USA uvoľnia zo svojich strategických rezerv jeden milión barelov ropy denne
Spojené štáty budú v najbližších šiestich mesiacoch zo svojich strategických rezerv uvoľňovať v priemere jeden milión barelov ropy denne. Dnes to podľa agentúry Reuters uviedol Biely dom, podľa ktorého ide o najväčšie uvoľnenie zásob v histórii. USA sa tak snažia docieliť zníženie cien pohonných hmôt, ktoré v krajine výrazne zdraželi predovšetkým po ruskej invázii na Ukrajinu.

17:45 Za plyn už len v rubľoch. Ruský prezident Vladimír Putin dnes podpísal dekrét, podľa ktorého musia zahraniční kupci od piatku platiť za ruský plyn v rubľoch. Vyhlásil tiež, že pokiaľ sa platby neuskutočnia, budú zmluvy o dodávkach plynu pozastavené.

"K nákupu ruského zemného plynu si musia otvoriť rubľové účty v ruských bankách. Z týchto účtov sa budú uskutočňovať platby za dodaný plyn," citovala Putina agentúra Reuters.

Reuters

​17:35 Mier je cennejší ako ruské diamanty a plyn, povedal Zelenskyj. Ukrajinský prezident kritizoval obchodníkov s diamantmi v Belgicku. "Sú ľudia, pre ktorých sú dôležitejšie ruské diamanty občas predávané v Antverpách," uviedol Zelenskyj vo videopríhovore k belgickým zákonodarcom, pričom odkazoval na diamantový trh v tomto prístavnom meste. "Mier je cennejší ako diamanty, ako ruské lode v prístave, ako ropa a plyn, tak nám pomôžte," pokračoval ukrajinský líder.

Agentúra Belga informovala, že Zelenskyj vyzval členov belgického parlamentu, aby podporili bezletovú zónu nad Ukrajinou, pričom uviedol, že ľudia v obliehanom v Mariupoli "bojujú za bezpečnosť všetkých miest Európy".

Sankcie Európskej únie zakázali export diamantov a iných luxusných komodít do Ruska, nezakazujú však import ruských diamantov. Spojené štáty ich dovážanie už zakázali, pripomína DPA. (TASR)

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/22873539/ukrajina-rusko-vojna-online-minuta-po-minute-31-3-2022.html?ref=msmw-vojna

17:11 Aktuálna vojenská situácia na Ukrajine podľa slovenskej armády

  • Prebiehajúce sťahovanie zdecimovaných ruských jednotiek sa však javí skôr ako rotácia nasadených síl a nie ako operácia na zastavenie nepriateľských aktivít.
  • Stiahnuté jednotky budú po znovunadobudnutí bojaschopnosti s najväčšou pravdepodobnosťou nasadené na iných operačných smeroch najmä na osi Izjum-Slavjansk.
    Boje v okolí Irpinu, a Hostomelu naďalej pokračujú, i keď so zníženou intenzitou z oboch strán.
  • Ruské sily naďalej pokračovali v ostreľovaní civilnej infraštruktúry a najmä sa sústredili na ukrajinské sklady paliva.
  • Ruské letectvo naďalej intenzívne bombardovalo ciele v Černihive a okolitých obciach pod kontrolou ukrajinských bezpečnostných zložiek.
  • V Doneckej a Luhanskej oblasti ukrajinskí vojaci úspešne odrazili niekoľko ruských útokov.
  • V Mariupole pokračovali ruské sily v stabilnom, ale mimoriadne nákladnom postupe, pričom intenzívne používali termobarickú muníciu, čo spôsobovalo ďalšie rozsiahle škody v už aj tak zničenom meste.
  • Ruská 150. motostrelecká divízia nasadená na tomto smere počas bojov utrpela vysoké straty na živej sile, ako aj technike a bude musieť byť v krátkej dobe buď doplnená alebo vystriedaná inou, bojovo efektívnou, formáciou. 

16:30 Zadržaní bieloruskí železničiari. Bieloruská polícia a tajná služba zadržali tento týždeň už viac ako tri desiatky železničiarov v súvislosti s drobnými sabotážami na účet ruských vojenských transportov.

Mnohé zo zadržaných úrady prinútili natočiť videá, v ktorých ľutujú svoje skutky, uviedol dnes na svojom webe nezávislý denník Naša Niva. Okrem železničiarov hrozia tvrdé tresty v podobe až šiestich rokov za mrežami aj desiatkam ďalších ľudí zadržaným z rovnakého dôvodu.

16:11  V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice doposiaľ hospitalizovali do 20 utečencov z Ukrajiny. V nemocničnom centre Ukraine Care Center (UCC) ich zdravotníci ošetrili viac ako 210. Pre TASR to vo štvrtok uviedla hovorkyňa nemocnice Monika Krišková s tým, že UCC vyzdvihli aj zástupcovia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorí ho navštívili.

16:07 Jarné odvody by mali do ruských ozbrojených síl priviesť 134 500 nových vojakov. Mnohí mladí Rusi sa doteraz vyhýbali základnej vojenskej službe jednoduchým trikom - neotváraním dverí. Tento trik je však na nový zákon prikrátky. Viac sa dočítaš v článku:

15:45 Explózia v Kyjeve. V centre Kyjeva bolo počuť hlasnú explóziu. Podľa portálu Kyiv Independent to znamená, že buď ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila raketu alebo ruská strela zasiahla cieľ.

15:16 Nárast obetí po útoku v Mikolajive. Najmenej 20 ľudí zabil ruský raketový útok na budovu regionálnej správy v meste Mikolajiv. Okrem toho bolo zranených 33 ľudí počas útoku z 29. marca, ktorý zničil polovicu budovy.

14:50 Velenie ukrajinskej armády oznámilo oslobodenie piatich dedín v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny, tentoraz výsadkovými jednotkami.

14:22 Ožiarení Rusi? Z uzavretej zóny Černobyľu na Ukrajine dorazilo do nemocnice v Bielorusku sedem autobusov s ruskými vojakmi trpiacimi akútnym radiačným syndrómom.

Mali kopať zákopy vo vysoko rádioaktívnom Červenom lese, informovala tlačová agentúra Unian.

13:52  Rusi údajne chcú na Kryme znárodniť Zelenského byt. Ruské úrady na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym zaradia do zoznamu znárodňovaného majetku ukrajinských politikov a oligarchov tiež byt rodiny ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Livadiji pri Jalte, uviedla dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenovaný zdroj.

Interfax dodal, že sa túto informáciu doteraz nepodarilo oficiálne potvrdiť.

13:30 Rusko povoláva 134-tisíc mladých mužov. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos o jarných odvodoch do armády. K vojenskej službe má byť od 1. apríla do 15. júla povolaných 134 500 občanov Ruskej federácie vo veku od 18 do 27 rokov.

Putin na začiatku vojny osobne sľuboval, že žiadni z povolaných mužov nie sú a nebudú nasadení na Ukrajinu. ​Potom však ruské ministerstvo obrany priznalo „niekoľko prípadov“ ich nasadenia.

Ukrajinské úrady informujú o veľkom množstve vojakov základnej služby medzi zabitými a zajatými ruskými vojakmi, čo potvrdzujú snímky a videá.

italianinsider.it

12:38 Kyjev po mesiaci opäť povolí predaj alkoholu.  V ukrajinskej metropole Kyjev bude od piatka od 1. apríla po mesiac trvajúcom zákaze opäť povolený predaj alkoholu. Alkoholické nápoje sa budú dať kúpiť v čase od 11.00 h do 16.00 h v obchodoch a v reštauráciách. Vo štvrtok to oznámili predstavitelia Kyjeva, na ktorých sa odvolala agentúra DPA.

Predaj alkoholu bol v hlavnom meste Ukrajiny zakázaný od 1. marca. Dočasné zákazy jeho predaja medzičasom uvoľnili aj iné ukrajinské mestá, napríklad Ľvov či Mykolajiv.
Na Ukrajine prebieha od 24. februára „špeciálna operácia“ ruskej armády, ktorú nariadil šéf Kremľa Vladimir Putin. Ukrajina a Rusko by mali od piatka na diaľku pokračovať v mierových rokovaniach. Doteraz posledné kolo rokovaní prebehlo prezenčnou formou v tureckom Istanbule v utorok.

 12:20  Ukrajinská armáda zaznamenala na východe krajiny silné ostreľovanie, a to v dôsledku posunu ruskej armády a presmerovania jej úsilia na územie Donbasu. 

Pavlo Kyrylenko, šéf vojenskej správy Doneckej oblasti, na sociálnej sieti Telegram uviedol, že ruské sily v noci pokračovali v ostreľovaní centrálnej časti regiónu. V niektorých mestách podľa jeho slov ruské vojská opäť použili zakázanú muníciu s obsahom bieleho fosforu. (CNN)

11:46  Silné ostreľovanie v Doneckej oblasti. V Doneckej oblasti pokračuje silné ostreľovanie, uvádza The Kyiv Independent.

Zároveň cituje guvernéra Doneckej oblasti, Pavla Kyrylenka, podľa ktorého ruské sily cez noc pokračovali v ostreľovaní regiónu, a to aj pomocou munície s bielym fosforom.

11:36  Gazprom zvažuje možnosť zastavenia dodávok plynu do krajín, ktoré Rusko označilo ako nepriateľské, a vyhodnocuje možné dôsledky, píše Kommersant.

11:25 Aj napriek ruskej invázii ukrajinskí poľnohospodári do štvrtka zasiali rôzne jarné plodiny na približne 400 000 hektároch, čo je o desatinu viac ako k rovnakému dátumu minulého roka, informuje ukrajinské ministerstva poľnohospodárstva.

Ukrajina exportuje do Európskej únie až 70 percent slnečnicového oleja a spolu s Ruskom je zodpovedná za štvrtinu svetových vývozov pšenice.

Od invázie pozastavila vývoz raže, ovsa, prosa, pohánky, soli, cukru, mäsa a dobytka a zaviedla vývozné licencie na pšenicu.

Pixabay (Ilustračná snímka)

10:48 Ukrajina by mohla byť schopná usporiadať referendum o svojej prípadnej neutralite najskôr za rok. Uviedol to Davyd Arachamija, šéf ukrajinskej delegácie na mierových rokovaniach s Ruskom, informuje vo štvrtok stanica BBC.

10:30 Šéfa francúzskej vojenskej rozviedky odvolali pre analýzu vývoja na Ukrajine. Riaditeľ francúzskej vojenskej rozviedky (DRM) generál Éric Vidaud odchádza z funkcie pre chybnú analýzu ruskej hrozby voči Ukrajine, ktorá bola v r Na spomienkovom obrade v Dallase sa objavila takáto čiernobiela americká vlajka s modrým pruhom. Ten symbolizuje políciu, ktorá stojí medzi spoločnosťou a zločincami. Na spomienkovom obrade v Dallase sa objavila takáto čiernobiela americká vlajka s modrým pruhom. Ten symbolizuje políciu, ktorá stojí medzi spoločnosťou a zločincami. Reuters

ozpore s hodnotením tajných služieb USA. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský web France Info.
Vedenie DRM, ktoré podlieha generálnemu štábu francúzskych ozbrojených síl, Vidaud prebral len pred siedmimi mesiacmi.

10:10  USA pracujú na tom, aby Slovensko poslalo systém S-300 Ukrajine
Zásktupkyňa amerického ministra obrany, Celeste Wallenderová, v stredu členom kongresového výboru povedala o snahách Bidenovov administratívy pomôcť Slovensku, ako spojencovi NATO, poslať na Ukrajinu ďalšie systémy protivzdušnej obrany S-300.

Slovensko súhlasilo s tým, že Ukrajine poskytne systém zo sovietskej éry na pomoc pri obrane pred ruskými náletmi, ale len v prípade, že bude mať vlastnú oblohu trvalo zabezpečenú inými systémami.

"Pracujeme so slovenskou stranou na tom, aby sme identifikovali jej požiadavky a mohli ich naplniť," povedala Wallanderová.

Správu zverejnil server DefenseNews.

10:00 Hraničnými priechodmi z Ukrajiny prešlo v stredu na Slovensko 2892 ľudí. Z toho bolo 700 mužov, 1482 žien a 710 detí. O dočasné útočisko požiadalo 1182 osôb. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.
Hraničný priechod Vyšné Nemecké Hraničný priechod Vyšné Nemecké HN/Filip Duffala

9:55 USA nebudú garantom ukrajinskej bezpečnosti.Riaditeľka komunikácie Bieleho domu Kate Bedingfieldová na brífingu uviedla, že prezident Joe Biden nemá v úmysle zúčastniť sa priamej vojenskej konfrontácie s Ruskom.

Informáciu čerstvo zverejnil The Kyiv Independent.

Keď Armstrong s Aldrinom odlietali z Mesiaca, štart spôsobil pád americkej vlajky. Ešte než sa tak stalo, stihol Armstrong vlajku vyfotiť. Aldrin neskôr uviedol, že videl, ako vlajku zrazili výfukové plyny z motorov Apolla 11. Účastníci ďalších misií Apollo radšej zasadili vlajku oveľa ďalej od pristávacieho modulu. Keď Armstrong s Aldrinom odlietali z Mesiaca, štart spôsobil pád americkej vlajky. Ešte než sa tak stalo, stihol Armstrong vlajku vyfotiť. Aldrin neskôr uviedol, že videl, ako vlajku zrazili výfukové plyny z motorov Apolla 11. Účastníci ďalších misií Apollo radšej zasadili vlajku oveľa ďalej od pristávacieho modulu. NASA
9:51 
Britské ministerstvo obrany predpokladá, že v najbližších dňoch vypuknú v Kyjeve ťažké boje.

9:42 Rusko od začiatku invázie prišlo o 17 500 vojakov, viac ako 600 tankov, 1 735 obrnených vozidiel a 135 lietadiel, tvrdí Kyjev. Údaje nie je možné overiť.

Vojna na Ukrajine TASR/AP


9:32
 Britská vládna spravodajská a špionážna organizácia GCHQ tvrdí, že Rusko veľmi nesprávne odhadlo situáciu na Ukrajine a niektorí poradcovia prezidenta Vladimira Putina mu nehovoria o prebiehajúcej vojenskej ofenzíve pravdu. TASR prevzala správu zo stanice BBC.

Riaditeľ GCHQ Jeremy Fleming počas návštevy Austrálie vo štvrtkovom prejave povedal, že ruskí vojaci, ktorým chýba morálka aj zbrane, odmietli splniť rozkazy, sabotovali svoje vlastné zariadenia a dokonca omylom zostrelili vlastné lietadlo.

Fleming tvrdí, že Putinovi poradcovia sa mu boja povedať pravdu, avšak dodáva, že ruskému režimu musí byť napriek tomu úplne jasné, čo sa deje, rovnako ako rozsah nesprávneho vyhodnotenia situácie. Šéf Kremľa zle posúdil silu odporu ukrajinskej armády, odozvu Západu a tiež schopnosti svojich jednotiek dospieť k rýchlemu víťazstvu, uvádza.

9:19 
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal ukrajinských veľvyslancov v Maroku a Gruzínsku. Zdôvodnil to tým, že nedokázali získať podporu pre pomoc Ukrajine a potrestanie Ruska za inváziu, ktorá sa začala 24. februára. Informovala o tom agentúra AP.

Vo svojom videopríhovore zverejnenom v stredu večera Zelenskyj povedal, že od ukrajinských diplomatov a vojenských pridelencov vyžaduje, aby zabezpečili, že krajiny, kde pôsobia, poskytnú Ukrajine pomoc v podobe zbraní pre armádu a posilnenia sankcií uvalených na Ruskú federáciu.

8:52 Ruskí hackeri sa v nedávnej dobe pokúsili preniknúť do sietí Severoatlantickej aliancie a armád niektorých európskych štátov. V stredu to vo vyhlásení uviedla skupina firmy Google pre analýzu hrozieb. TASR vo štvrtok prevzala túto správu od agentúry Reuters.

Spoločnosť Google v správe neuviedla, ktoré národné armády boli zasiahnuté kybernetickými útokmi. Podľa vyhlásenia išlo o "phishingové kampane" a viedla ich skupina, ktorá sa nazýva Coldriver, resp. Callisto so sídlom v Moskve. Skupina Google pre analýzu hrozieb v správe uviedla, že úspešnosť útokov nie je známa. Severoatlantická aliancia sa k tomu zatiaľ nevyjadrila.  

8:32  Väčšina obyvateľov USA podporuje vysielanie ďalších amerických vojakov do krajín strednej a východnej Európy v reakcii na už päť týždňov trvajúcu ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine. Vyplýva to z nového, v stredu zverejneného prieskumu agentúry Reuters a spoločnosti Ipsos.

Z prieskumu vyplýva, že s vyslaním ďalších vojakov na územie členských krajín NATO v Európe súhlasí približne 55 percent Američanov z oboch hlavných politických táborov.

Podpora pre tento krok je vyššia medzi demokratmi podporujúcimi prezidenta USA Joea Bidena, medzi ktorými dosahuje až 61 percent. V radoch opozičných republikánov je podpora pre ďalšie nasadzovanie vojakov zhruba 54-percentná.

Putin Biden TASR/AP


8:17  
Počet obetí útoku na budovu štátnej regionálnej správy v Mykolajive stúpol na 16 ľudí.

Telá 15 z nich záchranári vytiahli spod trosiek, ďalší človek zomrel na jednotke intenzívnej starostlivosti. Vypratávanie sutín pokračuje, uvádza portál Nexta

8:10  Odštiepenecký gruzínsky región Južné Osetsko bude hlasovať o pripojení k Rusku. Tamojší prezident Anatolij Bibilov v stredu v ruskej štátnej televízii vyhlásil, že na takýto krok bude potrebné referendum.

Jeho zorganizovanie by podľa jeho vyjadrenia nebolo "až také ťažké". "Som presvedčený o tom, že zjednotenie s Ruskom je naším strategickým cieľom," dodal juhoosetský líder.

Rusko uznalo Južné Osetsko za nezávislý štát v roku 2008 - rovnako ako (ďalší odštiepenecký región) Abcházsko - a v danej oblasti umiestnilo tisíce vojakov.

Podľa hovorcu miestneho parlamentu sa Abcházsko pripojiť k Rusku neplánuje.

7:55 Rusko môže začať s kyberútokmi proti krajinám podporujúcich Ukrajinu. Riaditeľ britskej spravodajskej služby GCHQ Jeremy Fleming uviedol, že pozorovania nasvedčujú, že „ruskí kybernetickí aktéri hľadajú ciele v krajinách, ktoré sa stavajú proti ich činom“ na Ukrajine.

7:43 OSN začína vyšetrovanie ruských vojnových zločinov na Ukrajine
OSN vytvorila komisiu na vyšetrovanie ruských vojnových zločinov na Ukrajine. Nezávislý panel sa bude zaoberať všetkými obvineniami z porušovania práv a porušovania medzinárodného humanitárneho práva „v kontexte agresie Ruskej federácie proti Ukrajine,“ uviedla OSN.

7:10  Zelenskyj neverí ruským prísľubom o znížení vojenskej aktivity,
"Neveríme nikomu, ani jednej krásnej vete," uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu o videopríhovore k národu a dodal, že ruské jednotky sa len preskupujú, aby mohli udrieť na východoukrajinský región Donbas.

TASR/AP

"Nebudeme nič prezrádzať. Budeme bojovať o každý meter svojho územia," dodal Zelenskyj.

Po ďalšom kole mierových rokovaní v Istanbule v utorok ruský vyjednávač uviedol, že Moskva "radikálne" obmedzí svoje útoky v blízkosti ukrajinskej metropoly Kyjev a mesta Černihiv.

Ostreľovanie však pokračovalo aj v noci.

7:03  Rusi zasiahli ropný sklad v Dnipre a sklad červeného kríža v Mariupole. Podľa ukrajinskej samosprávy ruské rakety v noci na dnes úplne zničili sklad ropy v ukrajinskom meste Dnipro, ďalšie dve cisterny poškodili úlomky rakiet. Zasiahnutý sklad bol úplne plný, pri útoku však nikto nebol zranený.

Ruské rakety dnes v noci zasiahli aj opustené skladisko Červeného kríža v okupovanom Mariupole na juhu krajiny.

Ukrajinská armáda deklaruje, že za posledný deň zostrelila štyri ruské lietadlá a dve rakety.

Reuters

6:45 Ruské sily sa začali sťahovať z nefunkčnej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli, uviedol v stredu predstaviteľ americkej obrany deň po tom, ako Moskva oznámila, že obmedzí útoky na dve kľúčové ukrajinské mestá.

6:38 Moskva od štvrtku vyhlásila prímerie v Mariupole s cieľom evakuovať civilistov.

Humanitárny koridor z Mariupoľa do Záporožia cez Ruskom kontrolovaný prístav Berďansk bude otvorený od 31. marca od 10.00 h miestneho času (09.00 h SELČ), uviedlo v stredu ruské ministerstvo obrany.

"Aby bola táto humanitárna operácia úspešná, navrhujeme ju uskutočniť za priamej účasti Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodného výboru Červeného kríža (ICRC)," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva.

Reuters

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 05:10