Wikimedia/usbotschaftberlin, Instagram/
StoryEditor

Afroamerická milionárska elita je v USA na vzostupe. Pozri si, kto je „Čierny Trump" či priekopníčka podprseniek

som29.03.2022., 18:00h
Keď sa povie bohatý Afroameričan, väčšina ľudí si predstaví celebrity šoubiznisu či úspešných športovcov. Spojené štáty majú aj afroamerickú elitu, ktorá je na vzostupe a do týchto odvetví nezapadá.
Lajkuj Brainee.sk na

S afroamerickou komunitou v USA sa spája väčšinou chudoba. Amerika je však domovom najväčšej skupiny bohatých a veľmi úspešných černochov na svete. Podľa Deutche Welle jedna z 50 afroamerických rodín sú milionári.

Napriek pretrvájvaúcemu rasizmu afroamerická elita dosahuje úspechy vďaka kombinácii podnikateľského myslenia a intenzívneho vytvárania sietí v rámci svojej komunity.

Don Peebles - developer

Wikimedia/Polo Sivori

​Developer Don Peebles je jedným z najbohatších a najmocnejších podnikateľov v Amerike. Prezývajú ho „Čierny Trump“. Frobes odhadujem že jeho čisté imanie tvorí 700 miliónov dolárov a jeho portfólio nehnuteľností má hodnotu zhruba 5 miliárd dolárov. Ako predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti The Peebles Corporation prevádzkuje jednu z popredných súkromných realitných developerských spoločností v štáte New York, Los Angeles, Miami a na ďalších kľúčových trhoch.

„Čierny Trump“ pochádza z robotníckeho prostredia. Ako dieťa pomáhal otcovi automechanikovi, čo podľa jeho slov prispelo k jeho silnej pracovnej morálke. Don Peebles mal už ako mladík všetko naplánované. Chystal sa študovať na Rutgers University medicínu, aby si zaistil nejaké finančné zabezpečenie. Svoj príjem chcel následne  investovať do nehnuteľností a skutočne zbohatnúť. 

Ale ako 19-ročný druhák na vysokej škole mal zjavenie: „Prečo jednoducho nevynechať prvý krok?“

Keď mal 22 kúpil si svoju prvú budovu. Keď mal 30 stal sa milionárom. „Američania si Afromaričanov nespájajú s bohatstvom. Prečo? Je na to veľmi jednoduchá odpoveď. Keď vidia bohatého atléta alebo umelca, príde im to prirodzené. Oveľa nezvyčajnejšie je vidieť bohatého Afroamričana vo svete biznisu. Nespĺňam stereotypy bežných Američanov,“ povedal v dokumente Deutche Welle.

Od januára 2022 spoločnosť Peebles pracuje na projekte pozostávajúcom z 12 budov so zmiešaným využitím vrátane dvoch hotelov, kancelárskych, bytových a obytných budov v Charlotte, NC Mecklenburg County, v Severnej Karolíne. Projekt dostal názov Brooklyn Village.

Robert F. Smith - investor a filantrop

Wikmedia/usbotschaftberlin

​Smith je podľa Forbsu najbohatším afroamerickým miliardárom. Jeho odhadovaný majetok je 6,7 miliárd dolárov.

Smith sa narodil do učiteľskej rodiny. Vyrastal v prevažne afroamerickej štvrti v Denveri v Colorade. Keď bol dieťa, jeho matka ho priniesla na pochod vo Washingtone, kde reverend Dr. Martin Luther King Jr. predniesol svoj prejav „Mám sen“.

Už v mladom veku bol veľmi odhodlaný. Ako stredoškolák požiadal o stáž v Bell Labs (vedecko-výskumné a vývojové stredisko vo vlastníctve Nokia), ale omietli ho, lebo program bol určený iba pre vysokoškolákov. Smith trval na svojom a volal im každý pondelok po dobu piatich mesiacov. Keď sa jeden zo študentov nedostavil, dostal miesto v Bell Labs, kde vyvinul test spoľahlivosti pre polovodiče.

​Neskôr získal inžiniersky titul z chemického inžinierstva. Po ukončení štúdia začal pracovať v priemysle v aplikovanom výskume a vývoji a získal dva americké a dva európske patenty a množstvo ocenení. S vyznamenaním vyštudoval Columbia Business School a vstúpil do investičného bankovníctva v oblasti fúzií a akvizícií pre Goldman Sachs v New Yorku a neskôr v San Franciscu. 

S cieľom posilniť technologické spoločnosti na trhu podnikového softvéru spustil Smith v roku 2000 globálnu investičnú spoločnosť Vista Equity Partners. Dnes je Smith predsedom a generálnym riaditeľom spoločnosti Vista. Pod jeho vedením sa portfólio firmy rozrástlo o niektoré z popredných svetových spoločností podnikového softvéru.

Ako filantrop sa venuje podpore afroamerickej komunity, je zakladajúcim riaditeľom a prezidentom Fund II Foundation. Počas svojho úvodného prejavu v roku 2019 na Morehouse College Smith prekvapil všetkých absolventov tým, že sa zaviazal splatiť celej triede dlh za študentskú pôžičku – dar vo výške 34 miliónov dolárov, ktorý pomohol takmer 400 absolventom.

David L. Steward – obchodník

brooksysociety

​David L. Steward je predsedom a zakladateľom World Wide Technology, jedného z najväčších podnikov v Amerike vlastnených Afroameričanmi.

Vyrastal na segregovanom juhu so siedmimi súrodencami; jeho otec pracoval ako mechanik, údržbár a smetiar. „Živo si pamätám segregáciu – oddelené školy, vysedávanie na balkóne v kine, zákaz vstupu na verejné kúpalisko,“ povedal v jednom z rozhovorov.

Ako mladému sa mu často stávalo, že nedostal žiadnu výplatu. Dnes je väčšinovým vlastníkom spoločnosti s takmer 12 miliardami dolárov, ktorej zákazníkmi sú Citi, Verizon a federálna vláda. Jeho odhadovaný majetok podľa Forbesu je 5,8 miliárd dolárov.

Psyche Terry

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Psychelia Terry (@psyche_terry)

Psyche Terry sa podarilo preraziť v konzervatívnom Dallase. So svojou úspešnou kozmetickou značkou v hodnote 10 miliónov dolárov sa stala s symbolom amerického sna pre voju komunitu. Spolu s manželom vytvorili kozmetické impérium s názvom Urban Hydration.

Sama Terry mala problémy s radou starostlivosti o pleť a telo. Rozhodla sa vyrábať kozmetiku len s tým, „čo nájde v kuchyni“.

Vo svojich produktoch používa iba prírodné, ručne zbierané ingrediencie. Produkty Urban Hydration sa predávajú vo viac ako 7 500 maloobchodných miestach po celej krajine a s každým zakúpeným produktom kozmetická spoločnosť daruje galón vody komunite v núdzi. 

Psyche je tiež známa svojou prácou na trhu s intímnomú bielizňou. Vôbec ako prvá návrhárka navrhla podprsenku s košíčkami G, ktorá sa predávala vo Walmarte po celých Spojených štátoch. Ako prvá tiež pre Walmart navrhla sériu odtieňov hnedých podprseniek pre farebné ženy, pričom verila, že ženy všetkých farieb a veľkostí si zaslúžia mať trochu čipky. Psyche je tiež priekopníčkou úplne prvej módnej značky nadmernej spodnej bielizne pre JCPenney a Macy's.

April Stewart, finančná poradkyňa

April Stewart, 42, je finančná koučka známa ako April the Money Coach. „Naučili ma o peniazoch, že nikdy ich nebolo dosť a že bolo ťažké ich zohnať“. Vďaka tomu si podľa vlastných slov vytvorila vzťah k peniazom založený na strachu. Po rokoch, keď žila od výplaty k výplate s minimálnymi úsporami, si uvedomila, že jej niečo chýba. Hltala knihy, články a rozhovory, aby zistila, čo robia úspešní finančníci. Prostredníctvom rozpočtovania, eliminácie dlhov, sporenia a investovania sa vo svojich 30-tich rokoch stal milionárkou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 19:15