Ruský vodcaTwitter/WTF IS GOING OK/Facebook/This is Russia
StoryEditor

Putin svet straší jadrovými zbraňami. Aký je bombový arzenál Rusov, keby došlo k najhoršiemu?

kovTASR26.03.2022., 14:00h
Použitie jadrových zbraní by znamenalo katastrofu nevídaných rozmerov.
Lajkuj Brainee.sk na

Vojna, ktorú Rusko vedie na Ukrajine trvá presne mesiac. V stredu v rozhovore pre americkú televíziu CNN hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Rusko by pri existenčnej hrozbe zvážilo použitie jadrových zbraní. 

Ešte pred začiatkom štvrtkového mimoriadneho summitu NATO Biely dom v tichosti vytvoril tím zložený z predstaviteľov národnej bezpečnosti USA, aby načrtli scenáre, ako by mali Spojené štáty a ich spojenci reagovať, ak ruský prezident Vladimir Putin použije na Ukrajine chemické, biologické alebo jadrové zbrane. 

Jadrový arzenál Ruska

„Skupina známa ako Tiger Team tiež skúma možné reakcie na to, ak by Putin pri pokuse zaútočiť na konvoje prevážajúce zbrane a pomoc na Ukrajinu zasiahol územie NATO," píše The New York Times.

Každý rozumný človek dúfa, že k použitiu jadrových zbraní sa Putin neuchýli. Avšak, čo sa momentálne odohráva v hlave ruského vodcu, vie asi iba on sám.

Faktom však ostáva, že Rusi sa zbrojeniu venujú odjakživa a ich jadrový arzenál je najväčší na svete, tvorí ho približne 6-tisíc hlavíc. Väčšina z nich je ale uložená v skladoch. K nasadeniu je pripravených približne 1 600 hlavíc. Fotky ruského arzenálu zbraní, nájdeš v našej galérii.

​Nenukleárne bomby

Ruská invázna armáda momentálne používa na Ukrajine tzv. termobarické zbrane s rozsiahlymi ničivými účinkami. Opakovane ich napríklad použili na mesto Ochtyrka s asi 50 000 obyvateľmi na severovýchode Ukrajiny. 

„Nepriateľ bojuje zbabelo. Na Ochtyrku znovu zhodili vákuovú bombu, na sklad ropných palív. Ropnú nádrž to vyhodilo do povetria," uviedol miestny starosta a dodal, že tieto zbrane sú zakázané ženevskou konvenciou.

Vojna Vojna na Ukrajine TASR/AP

​Pred výbuchom termobarickej (vákuovej ) bomby sa nedá schovať do žiadneho krytu, jej ničivé účinky totiž preniknú aj do uzavretých priestorov. Nie je proti nej prakticky žiadna obrana. A viac sme o tom písali v tomto článku.

Motýlie míny

PFM-1, známe ako „motýlie míny“, vyzerajú ako hračky, a preto sú obzvlášť nebezpečné pre deti. Rusko bolo obvinené z použitia týchto zbraní vo vojne na Ukrajine, avšak momentálne toto tvrdenie nie je dokázané.

PFM-1 Známe ako „motýľové míny“, vyzerajú ako hračky, a preto sú obzvlášť nebezpečné pre deti. Rusko bolo obvinené z použitia týchto zbraní vo vojne na Ukrajine. Zatiaľ však na to nie sú relevantné dôkazy. Twitter/Mehtap ŞENKAYA

​Tieto míny sa považujú za obzvlášť zákernú zbraň, ktorá je primárne zameraná na civilné obyvateľstvo – a ich použitie by podľa vojenského experta z Univerzity Bundeswehru v Mníchove, Carla Masalu, bolo „terorom proti civilnému obyvateľstvu", píše Deutsche Welle.

Viac fotiek ruského arzenálu zbraní, nájdeš v našej galérii.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 17:15