Reuters/Twitter/MUBreaking
StoryEditor

Pád čínskeho lietadla so 132 pasažiermi zrejme nikto neprežil. Odborník vysvetľuje, čo sa mohlo stať

TASR22.03.2022., 08:50h
Lietadlo sa zrútilo v pondelok vo vidieckej oblasti. Na miesto pádu bol vyslaný záchranný tím.
Lajkuj Brainee.sk na

Aktualizované 22.3. o 8:55. Na palube lietadla leteckej spoločnosti China Eastern Airlines, ktoré sa v pondelok zrútilo na juhu Číny, bolo v čase nehody 132 ľudí. Nehodu zrejme nikto neprežil. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Čínsky úrad pre civilné letectvo (CAAC) uviedol, že kontakt s lietadlom bol prerušený v čase, keď prelietalo nad mestom Wu-čou, neďaleko ktorého sa zrútilo. Bezprostredne po nehode nebola známa jej príčina.

Zrútenie čínskeho lietadla flightradar24.com

Čínske média pôvodne informovali o 133 ľuďoch na palube. CAAC však údaj spresnil s tým, že na palube lietadla bolo v čase nehody 123 pasažierov a deväť členov posádky. O páde ako prvé informovali čínske médiá, medzičasom však informáciu potvrdila aj čínska letecká spoločnosť, ktorej lietadlo patrilo.

„Môžeme potvrdiť, že lietadlo sa zrútilo,“ uviedla China Eastern Airlines vo vyhlásení. Zároveň zverejnila telefónne číslo určené pre príbuzných ľudí, ktorí sa v čase nehody nachádzali na palube lietadla.

​Bezprostredne po nehode nebol známy počet obetí ani ranených. CAAC na miesto pádu vyslal záchranný tím. Čínske médiá s odvolaním sa na jedného zo záchranárov uviedli, že pri nehode prišlo k úplnému zničeniu lietadla a na mieste nenašli nič, čo by nasvedčovalo, že nehodu niekto prežil. Po jeho páde vypukol rozsiahli požiar, ktorý podľa agentúry AP zachytili aj satelity amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Podľa údajov leteckého portálu Flightradar24 sa zrútilo šesťročné lietadlo typu Boeing 737-800. Išlo o let, ktorý smeroval z čínskeho mesta Kchun-ming do mesta Kuang-čou.

Spoločnosť Chine Eastern Airlines zmenila v súvislosti s touto nehodou svoju webovú stránku na sivú. Týmto gestom chcú vyjadriť smútok a sústrasť s leteckým nešťastím a zosnulými. Okrem toho zrušila viaceré lety a uzemnila svoje lietadlá 737 - 800. Pre rodiny cestujúcich je zriadená špeciálna telefónna linka. 

​Podľa britskej spoločnosti OAG, ktorá sa venuje zberu dát v globálnej leteckej doprave, sú aerolínie China Eastern Airlines šiestou najväčšou leteckou spoločnosťou na svete podľa týždennej plánovej prepravnej kapacity a najväčšou leteckou spoločnosťou v Číne. Bezpečnosť čínskeho leteckého priemyslu patrí medzi najlepšie na svete.

Nenašli sa žiadny preživší 

Na mieste pondelňajšej havárie lietadla spoločnosti China Eastern so 132 ľuďmi na palube sa našli jeho trosky, avšak zatiaľ žiadni preživší. Podľa agentúry AP o tom v utorok ráno, viac ako 18 hodín po nešťastí, informovala štátna televízia CCTV.

Agentúra Sinchua s odvolaním sa na záchranárov uviedla, že náraz lietadla vytvoril na úbočí hory hlbokú jamu. Tiež informovala, že čierne skrinky zaznamenávajúce letové údaje a komunikáciu posádky v kokpite sa budú hľadať aj s pomocou dronov.

Podľa údajov webovej stránky FlightRadar24.com sa let China Eastern 5735 nachádzal vo výške približne deväť kilometrov, keď okolo 14.20 h miestneho času začal prudko a rýchlo klesať. Klesanie sa zastavilo vo výške asi 2,5 kilometra, potom lietadlo nakrátko mierne nabralo výšku a následne opäť klesalo. Stroj prestal vysielať dáta 96 sekúnd po tom, čo začal klesať.

Za nehodou nie je technicky problém, tvrdí odborník

Austrálsky odborník na letectvo Neil Hansford tvrdí, že haváriu, ktorá je pre čínskeho dopravcu prvou za posledných 30 rokov, pravdepodobne nespôsobil technický problém.

„Ani pri úplnej strate výkonu žiadne lietadlo neklesne na zem z výšky 20-tisíc stôp za dve minúty s udalosťou vo výške 8 000 stôp,“ vysvetlil Hansford pre news.com.au.

Aj napriek tomu, že ešte nie je úplne jasné, čo spôsobilo náhly pokles nadmorskej výšky, Hansford verí, že existujú štyri možné scenáre, ktoré viedli k tejto katastrofe. Podľa neho je vysoko pravdepodobné, že pilot omdlel. Pretože inak by bol schopný veľmi bezpečne prevziať kontrolu nad strojom a pristáť.

Ďalšie scenáre zahŕňajú aj samovraždu pilota, či zrážku s vojenským lietadlom vo vzduchu, keďže tie nemajú transpordéry. „Tipujem, že táto udalosť je vyvolaná človekom alebo zásahom nejakej rakety,“ vysvetľuje Hansford. Trosky podľa neho vyzerajú podobne ako MH117 nad Ukrajinou z roku 2014.

Expert na letectvo a šéfredaktor Airlinesratings.com Geoffrey Thomas uviedol, že skutočnosť, že nedošlo k žiadnemu varovaniu posádky od kokpitu a charakteristiky profilu zostupu lietadla spočiatku naznačujú jednu z dvoch príčin zrážky.

„Zdá sa, že buď išlo o veľké zlyhanie alebo o bombu,“ povedal. Následne dodal, že nie je možné vylúčiť ani samovraždu pilota.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 14:39