ZbraňTwitter/Tony
StoryEditor

VIDEO Rusi útočia hypersonickými strelami. Čo sú zač a prečo proti nim neexistuje obrana?

iDnesČTK21.03.2022., 08:30h
Ruská armáda v bojoch na Ukrajine použila hypersonické strely Kinžal. S odkazom na ruské ministerstvo obrany to uviedla agentúra TASS.
Lajkuj Brainee.sk na

Podľa ministerstva strely zničili veľký podzemný sklad ukrajinských rakiet a munície v Ivano-Frankivskej oblasti na juhozápade krajiny. Objavili sa však informácie od uznávaného vojenského novinára Tylera Rogowaya. Ten tvrdí, že na videu nie je muničný sklad, ale maštaľ vo východnej časti krajiny.

Aj napriek tomu ti prinášame článok, v ktorom vysvetľujeme, čo sú tieto hrozivé zbrane zač. Hypersonické zbrane sa pohybujú najmenej päťkrát rýchlejšie ako zvuk a sú vďaka rýchlosti a manévrovateľnosti ťažko sledovateľné a zachytiteľné. Podľa vojenských expertov proti nim v súčasnej dobe neexistuje účinná obrana.

Kinžal

„Systém Kinžal s hypersonickými strelami zničil 18. marca veľký podzemný sklad rakiet a leteckej munície ukrajinských jednotiek v obci Deljatyn v Ivano-Frankivskej oblasti," vyhlásil hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Ministerstvo tiež oznámilo, že ruská armáda zlikvidovala rádiové vysielacie stredisko ukrajinských ozbrojených síl blízko prístavného mesta Odesa.

Ukrajinské ministerstvo obrany priznalo, že Ukrajina počas ruského obliehania juhoukrajinského mesta Mariupol stratila prístup k Azovskému moru. Desiatky ukrajinských vojakov potom boli pravdepodobne v piatok zabité pri ruskom útoku na kasárne pri prístavnom meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny.

Hypersonické strely

Hypersonické zbrane sa pohybujú najmenej päťkrát väčšou rýchlosťou ako zvuk (Mach 5). Môžu preniknúť do vesmíru, väčšinou ale ich let prebieha v zemskej atmosfére.

Tieto zbrane vyvíja v posledných rokoch Rusko, USA, Čína aj niektoré ďalšie krajiny. Existuje niekoľko typov vyvíjaných protilodných či protizemných striel či bezpilotných lietadiel, z ktorých niektoré už boli úspešne testované.

Podľa vojenských expertov proti nim v súčasnej dobe neexistuje účinná obrana, niektorí sa však domnievajú, že tieto zbrane nie sú dostatočne presné. Vďaka svojej veľmi vysokej rýchlosti, pohybu v atmosfére a schopnosti manévrovania sú hypersonické rakety súčasnými systémami protiraketovej obrany prakticky neodhaliteľné.

Na ich pohon sa využívajú jednoduché reaktívne motory, respektíve varianty scramjet s nadzvukovým spaľovaním. Hypersonické rakety môžu niesť jadrové aj konvenčné hlavice.

Podľa niektorých názorov môže vývoj novej generácie hypersonických zbraní narušiť alebo zmeniť súčasnú globálnu vojenskú rovnováhu. V súčasnosti je známych niekoľko vyvíjaných hypersonických lietadiel a striel v rôznych krajinách.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:04