Reuters
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Ruský útok na kasárne pri Mykolajive si podľa svedkov vyžiadal desiatky mŕtvych. Ukrajina stratila prístup k Azovskému moru

HNsomidnes. czTASR19.03.2022., 07:02h
Boje na Ukrajine pokračujú 24. deň. Ukrajina stratila prístup k Azovskému moru.
Lajkuj Brainee.sk na

18:45 „Dnes som podnikol rýchle kroky na identifikáciu ďalšieho lietadla, ktoré čaká na výsluch ohľadom možných ruských spojení. Pokračujeme v akciách proti Putinovi a jeho nezákonnej vojne na Ukrajine,“ napísal na Twitteri britský minister dopravy Grant Shapps.

18:37 Britský premiér Boris Johnson varoval v sobotu medzinárodné spoločenstvo, že by nemalo znormalizovať vzťahy s putinovským Ruskom ani po skončení ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

18:26 Úrad Vysokého komisára OSN pre ľudské práva oznámil, že od 24. februára zomrelo na Ukrajine 847 civilistov. 

18:05 „Vo vašich bankách sú prostriedky ľudí, ktorí rozpútali túto vojnu. Pomôžte nám s tým bojovať. Aby boli ich finančné prostriedky zmrazené,“ vyhlásil Zelenskyj prostredníctvom telemostu pred niekoľkými tisíckami ľudí, ktorí v Berne protestovali proti vojne.

Zelenskyj sa s demonštrantami spojil cez obrovskú obrazovku, na ktorej bolo vidieť, ako sedí za stolom v maskáčovom tričku. Jeho prejav bol tlmočený do nemčiny. Keď vyzval na zablokovanie účtov oligarchov, vyslúžil si hlasný potlesk.

17:35 Japonský premiér Fumio Kishida v sobotu povedal indickému premiérovi Narendrovi Modimu, že ruská invázia na Ukrajinu otriasla „základmi medzinárodného poriadku“. Povedal tiež, že požaduje jasnú odpoveď.

17:08 Ukrajina od začiatku invázie evakuovala 190-tisíc civilistov z frontových oblastí. V televízii to povedala podpredsedníčka vlády Iryna Vereshchuk.

16:35  Čína by mala urobiť "správne rozhodnutie" a pripojiť sa k ostatným národom v odsúdení ruskej invázie na Ukrajinu, uviedol ukrajinský vyjednávač Mychajlo Podoljak v sobotu na svojom Twitteri.

16:05 V Kyjeve zadržali 127 sabotérov. Podľa zdrojov, na ktoré sa odvoláva tlačová agentúra UNIAN, bolo v ukrajinskej metropole od začiatku vojny zadržaných celkovo 127 proruských diverzantov.Tento počet zahŕňa aj 14 infiltračných skupín, uviedol šéf kyjevskej vojenskej správy Mykola Žirnov.

TASR/AP

15:40 Verejne dostupné údaje ukazujú, že Rusko najmenej do roku 2020 nakupovalo vojenské vybavenie z krajín Európskej únie vrátane Českej republiky, hoci únia v roku 2014 zaviedla embargo na export zbraní a súvisiaceho materiálu. Vo svojom článku to napísal tento týždeň medzinárodný novinársky tím Investigate Europe (IE).

15:30 "Poľská iniciatíva priviesť mierové sily NATO na Ukrajinu je demagogická, členovia NATO pochopia, že musia byť realistickí," povedal Sergej Lavrov.

15:15 Požiare v zakázanej zóne Černobyľu nemá kto uhasiť.

„Zo všetkých dostupných požiarnych radarov vyplýva, že prvé tohtoročné požiare začali v uzavretej zóne Černobyľu“ informuje web napromieniowani.pl.

14:53 Ukrajina nebude mať dostatok úrody na export, ak bude tohtoročné siatie narušené ruskou inváziou. Povedal to prezidentský poradca Oleh Ustenko v televíznom rozhovore.

Ukrajina je piatym najväčším svetovým vývozcom pšenice. Teraz má podľa Ustenka dostatok zásob, aby prežila rok, ale pokiaľ bude vojna pokračovať, tak nebude môcť exportovať obilie do sveta a nastanú problémy.

14:25 Zatiaľ čo mnohé obchody v Rusku majú prázdne police, Putin hlási propagandu v outfite za tisícky eur.

14:16 - Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) pripúšťa debatu o znižovaní počtu zamestnancov ruského veľvyslanectva v SR v súvislosti s odhalením ruskej špionáže na Slovensku. S poslancom Erikom Tomášom (nezaradený) pôsobiacim v mimoparlamentnom Hlase-SD však súhlasí, že k takému kroku nemožno pristúpiť iba na základe jedného prípadu a dosiaľ neukončeného vyšetrovania. Uviedli to v relácii RTVS Sobotné dialógy.

14:05 Rusko presúva vojakov z Ďalekého východu do Bieloruska. Generálny štáb Ukrajiny podľa The Kyiv Independent informuje, že vojaci sa presúvajú z Vladivostoku a Petropavlovska-Kamčatského, aby nahradili straty na Ukrajine.

14:01 Desiatky mŕtvych v Mykolajive

Piatkový útok ruskej armády na kasárne pri juhoukrajinskom meste Mykolajiv si vyžiadal desiatky mŕtvych. Potvrdili to dnes svedkovia, na ktorých sa odvoláva agentúra AFP. V objekte bolo podľa nich okolo 200 vojakov.

O desiatkach obetí bez bližších podrobností informoval dnes ráno ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko. Na mieste sú záchranári, ktorí pátrajú v troskách po telách a možných preživších.

13:45 Ostreľovanie pri Kyjeve zabilo sedem ľudí.

Polícia v oblasti Kyjeva informovala, že v dôsledku mínometného útoku na sídlisko mestského typu v Makarove, ktorý leží západne od Kyjeva, prišlo o život sedem ľudí a päť bolo zranených.

V dôsledku ostreľovania boli zničené obytné budovy a poškodená administratívna budova. Ukrajinská strana informovala, že ruské jednotky uskutočnili delostrelecký útok v Bučanskej oblasti 18. marca.

13:15 "Spolupráca medzi Ruskom a Čínou bude za súčasných okolností len silnejšia," povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Citovala ho agentúra Interfax.

„Táto spolupráca bude silnieť, pretože v čase, keď Západ nehorázne podkopáva všetky základy, na ktorých je medzinárodný systém založený, musíme my – ako dve veľké mocnosti – premýšľať, ako ďalej v tomto svete,“ dodal Lavrov.

12:42 Spolková polícia od začiatku vojny na Ukrajine registruje v Nemecku vyše 200 000 utečencov z Ukrajiny.

12:27 Rusi vstúpili do vesmíru v ukrajinských farbách. Ruskí kozmonauti vstúpili na palubu Medzinárodnej vesmírnej stanice v kombinézach vo farbách ukrajinskej vlajky. Trio kozmonautov sa údajne prezlieklo krátko pred príletom na stanicu.

Kozmonauti Oleg Artemiev, Denis Matvejev a Sergej Korsakov boli prvými novými ruskými kozmonautmi na vesmírnej stanici od začiatku vojny na Ukrajine. Zakotvili na vesmírnej stanici, kde sa pripojili k dvom Rusom, štyrom Američanom a jednému Nemcovi.

Trojica novopríchodzích kozmonautov sa podľa denníka The Guardian zrejme krátko pred vstupom do priestorov ISS prezliekla do žltých letových kombinéz s modrými prvkami. Krátko pred spojením Sojuzu s ISS bolo pritom na videu vidno Artemijeva oblečeného v modrej kombinéze. Vyvolalo to dohady, že si zámerne vybrali kombinézy vo farbách ukrajinskej vlajky, čo však samotní kozmonauti popreli.

Oleg Artemijev dostal počas rozhovoru so svojimi rodinnými príslušníkmi, ktorý absolvoval z ISS, otázku týkajúcu sa farby kombinéz. Odpovedal, že každý člen posádky si sám vybral, do akej kombinézy sa oblečie.
"Bolo to na nás, aby sme si vybrali farbu. Mali sme pritom veľkú zásobu žltého materiálu, takže sme ho potrebovali použiť. Preto sme si museli obliecť žltú (kombinézu)," povedal Artemijev, ktorého citoval The Guardian.

Twitter/Eric Berger

12:07 Deväť ľudí prišlo o život a 17 utrpelo zranenia pri piatkovom ostreľovaní okrajových častí Záporožia ležiaceho na juhovýchode Ukrajiny. TASR prevzala túto informáciu z televízie Sky News, podľa ktorej o tom v sobotu informoval zástupca starostu tohto priemyselného mesta Anatolij Kurtjev.
Ďalej uviedol, že ruské jednotky nasadili v posledných dňoch do útokov na Záporožie mínomety, tanky, vrtuľníky a raketové systémy.

Kurtjev na stránke mesta zp.gov.ua tiež oznámil, že ukrajinská armáda vyhlásila v Záporoží 38-hodinový zákaz vychádzania, ktorý bude platiť od soboty 16.00 h miestneho času (15.00 h SEČ) do pondelka 06.00 h (05.00 h SEČ).

11:55 Mapa bojov na Ukrajine.

Twitter/Ministerstvo obrany Veľkej Británie



11:37
Počas ostreľovania Kyjeva matka prikryla telom svoju mesačnú dcérku a zachránila ju.

11:34 V EÚ sa zvažuje podpora Ukrajiny z majetkov sankcionovaných Rusov. Predstavitelia Európskej únie preberajú možnosť použiť majetky sankcionovaných Rusov na podporu odstraňovania vojnových škôd na Ukrajine.

S odvolaním sa na tri nemenované zdroje oboznámené s týmito diskusiami o tom informovala agentúra Bloomberg. Vo svojej správe zdôrazňuje, že úvahy sú vo veľmi ranej fáze a že rozhodnutie zatiaľ nepadlo.


11:09 Pohľad na Mariupoľ zo satelitných snímok.



11:05  Oblohu v Kyjeve zahaľuje dym. Dokazujú to viaceré videá na sociálnych sieťach. Podľa obyvateľov je vzduch veľmi ťažké dýchať. "Horí skládka pri dedine Novi Petrivtsi," vysvetlil hovorca ministerstva vnútra Vadym Denysenko podľa Le Monde.
(TA3)

11:03 Ukrajina stratila prístup k Azovskému moru.
Pri útoku na kasárne pri Mykolajive zahynuli podľa ukrajinského poslanca desiatky vojakov. Ukrajina priznala, že stratila prístup k Azovskému moru.


10:40 Ukrajina stratila prístup k Azovskému moru
Pri útoku na kasárne pri Mykolajive zahynuli podľa ukrajinského poslanca desiatky vojakov. Ukrajina priznala, že stratila prístup k Azovskému moru.

10:38
Polícia ozrejmuje biele kríže na ceste v Karlovke, ktorá v miestnych ľuďoch vyvolala obavy, že by mohlo ísť o "vojnové kríže". "Policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave IV okolnosti vzniku týchto symbolov začali v priebehu včerajšieho dňa preverovať. Zistené bolo, že samotné kríže boli na cestách vyhotovené zo strany súkromnej spoločnosti, za účelom projektu revitalizácie a dostavby vedeckého areálu." 

10:29 V piatok prekročilo slovensko-ukrajinskú hranicu 5271 ľudí z Ukrajiny. Išlo o 841 mužov, 2715 žien a 1715 detí. O dočasné útočisko požiadalo 2698 osôb.

9:59 
Ruská armáda útočí aj na civilné objekty. K dnešnému dňu ich zničila takmer šesťdesiat.


9:45 
„Ak Rusko vyhrá, znamená to temnotu. Nebude žiadna sloboda, žiadna príležitosť byť sám sebou, žiadne práva pre rôznorodé komunity," hovorí Vlad Shast, ukrajinský LGBTQ dobrovoľník teritoriálnej obrany v rozhovore pre Forbes.


9:32 Rusko už podľa Ukrajiny stratilo takmer 14 500 vojakov.

Podľa ministerstva obrany najnovšie ukrajinské údaje hovoria o 14 400 mŕtvych ruských vojakoch, ktorí prišli o život od začiatku vojny. Zničených bolo aj 95 ruských lietadiel a 115 vrtuľníkov.

Facebook/Ukrajinské ministerstvo obrany

9:12 Mariupoľ odmietol kapituláciu, podarilo sa evakuovať 5 000 ľudí. 

Z ukrajinských miest obliehaných ruskou armádou sa dnes podarilo evakuovať vyše 9 000 ľudí, z toho skoro 5 000 z Mariupoľu. Informoval o tom zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko.

Do bezpečia sa podarilo dostať podstatne viac ľudí ako vo štvrtok, keď sa evakuovalo len vyše 3 800 ľudí. Ukrajinskí obrancovia Mariupoľu, kde panuje kritická humanitárna situácia, odmietli podľa agentúry Unian návrh ruskej strany, aby sa vzdali. (idnes)

9:01 Putin pochválil ruských vojakov, ako statočne a obetavo bojujú na Ukrajine.



8:30  
Rusko pravdepodobne nasadí na Ukrajinu „masovú palebnú silu“.
Britské ministerstvo obrany uviedlo, že Rusko pravdepodobne nasadí na Ukrajinu „masovú palebnú silu“. V najnovšom komuniké britských tajných služieb sa uvádza, že Rusko bolo teraz nútené zmeniť svoj prístup k vojne na Ukrajine „a teraz uplatňuje ničivú stratégiu“.

8:19 Rusko sa hrá na nacistickú Tretiu ríšu. Tvrdí ukrajinský veľvyslanec pri OSN .Tieto vyjadrenia padli priamo pred ruským veľvyslancom Vasilijom Nebenziom, ktorý musel predsedať zasadaniu kvôli rotujúcemu predsedníctvu.



8:10
Ďalší mŕtvy ruský generál. Podľa zdrojov BBC bolo na Ukrajine od začiatku vojny okolo 20 generálov. Ukrajinský generálny štáb v sobotňajšom rannom hlásení uviedol, že zabil piateho ruského generála počas šestnástich dní. Konkrétne má ísť o Andreja Mordvičeva, veliteľa 8. gardovej kombinovanej armády.

7:51 V Mykolajive zahynulo najmenej 40 ukrajinských vojakov Pri ruskom nálete na kasárne v meste Mykolajiv zahynulo najmenej 40 ukrajinských vojakov. Starosta Mikolajova Ołeksandr Senkiewicz na Facebooku napísal, že Rusi v piatok obsadili niekoľko dedín v Mykolajovskej oblasti a na brániace sa mesto intenzívne strieľali.

7:39 Minister obrany USA: Rusi nie sú dobrí v logistike Neexistujú ani dôkazy o "dobrom využívaní taktických spravodajských informácií" alebo "kombinácii vzdušných operácií s pozemnými manévrami," povedal Austin v rozhovore pre CNN.

7:30 USA nezriadia bezletovú zónu. Spojené štáty americké sa nezúčastnia nepriateľských akcií na Ukrajine a nezriadia bezletovú zónu. Nikto nechce konflikt medzi Spojenými štátmi a Ruskom, uviedol šéf Pentagonu.

7:21 Včera evakuovali 9-tisíc ľudí. Spravodajská agentúra NEXTA informuje o tom, že sa včera podarilo siedmim z deviatich humanitárnych koridorov evakuovať viac ako 9-tisíc ľudí.

7:05 Cameron vezie do Poľska pomoc pre utečencov. Bývalý britský premiér David Cameron vezie do Poľska kamión s pomocou pre ukrajinských utečencov. Informoval o tom na svojom twitterovom účte.

Expremiér napísal, že v posledných dvoch rokoch robil dobrovoľníka v charite neďaleko svojho bydliska.

6:00 Zelenskyj vyzval Moskvu na rokovania Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes vo svojom pravidelnom nočnom videoprejave vyzval Moskvu na zmysluplné a úprimné mierové rozhovory, Rusko sa podľa neho inak bude z vojny na Ukrajine zotavovať mnoho generácií. 

"Chcem, aby ma teraz všetci počúvali, predovšetkým v Moskve. Nastal čas na stretnutie, je čas si pohovoriť," povedal. "Nastal čas obnoviť územnú celistvosť Ukrajiny. V opačnom prípade budú straty pre Rusko tak veľké, že vám bude zotavovanie trvať niekoľko generácií," vyhlásil.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 05:56