TASR/AP
StoryEditor

Prvé dva dni dávali jedlo len deťom. Prehovorila žena, ktorá bola v kryte pod divadlom v Mariupole

pcTASR18.03.2022., 10:30h
Zo začiatku to bolo ťažké, pretože nemali pravidelný prísun jedla. Kate opisuje, čo spolu so synom zažili v kryte civilnej ochrany v Mariupole.
Lajkuj Brainee.sk na

Väčšina z vyše 1000 žien a detí ukrývajúcich sa v kryte civilnej ochrany v divadle v ukrajinskom meste Mariupol, ktoré sa v stredu stalo terčom útoku ruských síl, prežila. Uviedol to ukrajinský poslanec Dmytro Gurin, na ktorého sa odvolala stanica BBC.

K útoku podľa slov Gurina došlo zámerne 

Satelitné snímky americkej spoločnosti Maxar Technologies zhotovené pred pár dňami zachytili z výšky jasne čitateľný nápis „DETI“, ktorý bol vyrytý do zeme vedľa oboch strán budovy.

Gurin dodal, že k útoku došlo zámerne. „Pilot videl z lietadla tieto slová a divadlo zbombardoval aj tak,“ uviedol. Jeden z preživších podľa jeho slov uviedol, že na divadlo dopadla „bomba so zhruba 1000 kilami výbušnín“.

Nadpis deti pred divadlom Nadpis deti pred divadlom TASR/AP

​​Jedlo spočiatku dávali len deťom 

V divadle sa ukrývala aj Kate, 38-ročná rodáčka z Mariupolu, spolu so 17-ročným synom. Ich dom bol totiž zničený pri útoku ruských vojakov, informovala stanica BBC

Tlačili sa v tmavých miestnostiach, ale aj na chodbách s desiatkami ďalších rodín. „Na začiatku to bolo naozaj ťažké, pretože sme nemali dobre zorganizovaný prísun jedla. Prvé dva dni nemali dospelí žiadne jedlo,“ uviedla Kate pre portál BBC. „Jedlo sme dávali len deťom,“ dodala.

Spali pritom na improvizovaných posteliach, ktoré boli vyrobené z mäkkých častí sedadiel. Sedadlá vyrobené z dreva rozrezali na časti a drevo použili na varenie, pretože podľa slov Kate bolo príliš nebezpečné ísť von. 

Až štyri dni po príchode Kate sa ukrajinským silám podarilo poslať do divadla zásoby jedla. Na obed mali polievku a niekedy aj ovsenú kašu, na večeru čaj so sušienkami.

Kate zároveň popísala, že počas jej pobytu boli postupne zničené alebo poškodené okolité budovy, a preto vedeli, že musia utiecť. Naskočili do auta a dostali sa do Ľvova na západnej Ukrajine. 

Divadlá všetkých krajín patria celému ľudstvu, tvrdí taliansky minister kultúry 

Taliansko vo štvrtok ponúklo, že poskytne prostriedky a financie na obnovu Rusmi zbombardovaného divadla v ukrajinskom meste Mariupol. Taliansky minister kultúry Dario Franceschini na Twitteri uviedol, že vláda na svojom zasadnutí schválila jeho návrh poskytnúť pomoc. „Divadlá všetkých krajín patria celému ľudstvu,“ povedal minister.

Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že ruské jednotky a ich spojenci zo separatistických regiónov na východe Ukrajiny bojujú v centre mesta Mariupol.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 11:22