Reuters
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Mŕtvi sa kopia, stále viac politikov ukazuje prstom na Vladimira Putina

somTASRidnes17.03.2022., 07:00h
Pri ruských útokoch na ukrajinské mestá, ktoré pokračujú 22. deň, prišli o život tisíce civilistov, uvádza tamojšie úrady. OSN hovorí o stovkách, ďalšie preveruje. Podľa britskej ministerky zahraničia stojí za vojnovými zločinmi ruský prezident Vladimir Putin. Pridala sa k politikom, ktorí ho vinia zo smrti nevinných.
Lajkuj Brainee.sk na

19:15 Macron nevylučuje cestu do Kyjeva, ak to bude účelné. Francúzsky prezident Emmanuel Macron nevylúčil, že sa po vzore premiérov z Česka, Poľska a Slovinska tiež vydá do Kyjeva, ale len ak to bude účelné. Povedal to dnes podľa agentúry Reuters novinárom.

Šéf Elyzejského paláca tiež vyhlásil, že ruská invázia na Ukrajinu uštedrila "elektrický šok" Severoatlantickej aliancii a dala jej novú strategickú zrozumiteľnosť, ktorá jej chýbala.

 

18:53 Z divadla v Mariupole zachránili 130 ľudí. Z krytu pod bombardovaným divadlom v Mariupole zachránili zatiaľ 130 ľudí. Odstraňovanie trosiek pokračuje, uviedla agentúra Ukrinform. Podľa stredajšieho vyjadrenia zástupcu mariupoľského starostu Serhija Orlova mohlo byť vo chvíli útoku v kryte pod divadlom medzi tisíc až 1 200 ľuďmi.

18:37 Český Senát vo štvrtok schválil návrh na vyslanie 650 vojakov na Slovensko, kde budú veliť jednotke NATO. Slovenská misia českých vojakov má posilniť obranu východného krídla Severoatlantickej aliancie v súvislosti s ruským napadnutím Ukrajiny, informujú webové Novinky.cz.

"Vyslanie našich vojakov na Slovensko je naozaj veľmi silné politické gesto, ktoré nespochybniteľným spôsobom vyjadruje našu ochotu napĺňať záväzok kolektívnej obrany v rámci NATO," povedal na pléne minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský.

18:20 Poslanci budú o balíku lex Ukrajina rokovať v zrýchlenom režime
Poslanci Národnej rady budú o legislatívnom balíku reagujúcom na situáciu na Ukrajine - takzvanom lex Ukrajina rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom vo štvrtkovom hlasovaní.

18:06 Počas ostreľovania Kyjeva zomrela ukrajinská herečka Oksana Švecová. Herečka sa pri útoku mala nachádzať v bytovom dome v Kyjeve.

18:04 Ruská štátna televízia zápasí s odchodmi redaktorov, opúšťajú ju aj známe tváre z obrazoviek, upozornila na to stanica BBC. Marina Ovsjannikovová, ktorá v pondelok s plagátom odsudzujúcim vojnu na Ukrajine narušila živé vysielanie Prvého kanála, kde dovtedy pracovala, tak nie je jediná, kto sa otáča chrbtom k ruským štátnym médiám. Na tie sa v poslednom čase znáša kritika za spôsob, akým o ruskej invázii na Ukrajinu informujú.

Ruské médiá tento týždeň napísali, že z Prvého kanála odišla moderátorka a zahraničná spravodajkyňa Žanna Agalakovová. O svojom odchode z kanála NTV potom v utorok informovala moderátorka Lilija Gildějevová, ktorá pre túto televíziu pracovala od roku 2006. Podľa webu Lenta.ru redaktorka informáciu o svojej výpovedi zverejnila až po tom, čo odišla z Ruska. Po 30 rokoch svojho pôsobenia kanál opustil tiež spravodajca Vadim Glusker.



17:39 
Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová stanici BBC povedala, že existujú silné dôkazy o páchaní vojnových zločinov na Ukrajine, za ktorými podľa šéfky britskej diplomacie stojí práve Putin. Odmietla ho ale nazvať vojnovým zločincom.

„Existujú veľmi, veľmi silné dôkazy, že boli spáchané vojnové zločiny a že za nimi stojí Vladimir Putin. O tom, kto je alebo nie je vojnovým zločincom, musí nakoniec rozhodnúť Medzinárodný trestný súd a my musíme predložiť dôkazy,“ odpovedala Trussová na otázku, či je Británia pripravená zopakovať Bidenov výrok.

Americký prezident Joe Biden v  eštestredu nazval Putina vojnovým zločincom, čo Kremeľ označil za „neodpustiteľné“. Americká administratíva sa predtým podobnému označeniu vyhýbala, pretože ho považovala za právny termín, ktorý by bolo možné použiť až po riadnom vyšetrení počínania ruskej armády na Ukrajine.

Reuters

17:31 Škôlka v Charkove:

This is how a kindergarten in #Kharkiv now looks like, which came under fire pic.twitter.com/tbozjWqOeW

— NEXTA (@nexta_tv) March 17, 2022

 

17:25 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov tvrdí, že tisíc dobrovoľníkov je na ceste na UkrajinuPodľa Putinovho spojenca má dobrovoľníkom veliť jeden z jeho príbuzných Apty Alaudinov. Čečenský vodca v pondelok 14. marca vyzval ukrajinské sily, aby sa vzdali. Inak, ako varoval, „bude s vami koniec“.

17:17 poradca šéfa kancelárie prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského, informoval, že

17:12 Obidve strany berú mierové rozhovory vážne "Ukrajina a Rusko berú mierové rozhovory vážne, ale zostáva medzi nimi hlboká názorová priepasť," uviedli dnes zástupcovia západnej diplomacie. Podľa nich nič nenasvedčuje tomu, že by Vladimir Putin mohol prijať akékoľvek kompromisné riešenie.

17:00 K stretnutiu Zelenského s Putinom môže prísť čoskoro. Kde a kedy sa môžu stretnúť prezidenti Ukrajiny a Ruska Volodymyr Zelenskij a Vladimir Putin? "Hneď, ako sa naše rozhovory skončia a dohodneme sa, začneme s organizáciou stretnutia. Stane sa tak v najbližších týždňoch. Na mieste nezáleží. Môže to byť kdekoľvek okrem Ruska," povedal poradca prezidenta Ukrajiny Mychajlo Podolak.

16:35 Ruský prezident Vladimír Putin po troch týždňoch vojny na Ukrajine vystúpil s prejavom, ktorý podľa analytikov predznamenáva vlnu masových represií v Rusku. Šéf Kremľa naznačil, že jeho trpezlivosť s údajnými "zradcami národa" skončila.

Ruský prezident v stredu opäť zopakoval svoju mantru, že v Kyjeve vládnu nacisti a Západ sa snaží „zrušiť Rusko“, zmeniť ho na slabú a závislú krajinu a v ideálnom prípade ho rozdeliť. V tom podľa neho západné štáty vsádzajú na piatu kolónu v Rusku.

„Ja nesúdim tých, ktorí si zaobstarali vily na Miami alebo Francúzskej Riviére. Tých, ktorí sa nezaobídu bez ustríc, foie gras alebo takzvaných rodových slobôd. Problém je, že mentálne sú tam, nie sú tu, s našimi ľuďmi, s Ruskom. Myslia si, že žijú niekde na zámku,“ cituje agentúra TASS Putinove slová prednesené počas videokonferencie o spôsoboch sociálno-ekonomickej podpory regiónov.

15:57 Som veľmi vďačný americkému ministrovi za potvrdenie príspevku do aliančnej jednotky, ktorá bude vznikať v najbližších dňoch na Slovensku, hovorí Jaroslav Naď.

Jednotka je zásadný príspevok do obrany Slovenska v celej našej histórii, doplnil.

15:51 Najmenej 21 ľudí prišlo o život pri ruskom ostreľovaní ukrajinského mesta Merefa pri Charkove, píše Unian. Z 25 zranených je desať vo vážnom stave.

15:48 Ukrajinské ozbrojené sily mali zničiť veliteľské stanovište ruskej armády. Oleksij Arestovyč, poradca šéfa kancelárie prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského, informoval, že ukrajinská armáda zničila veliteľské stanovište jednej z ruských armád zapojených do invázie na Ukrajinu. Pozície sa dostali pod paľbu ukrajinského delostrelectva.

"Je to veľký vojenský úspech. Môže to znamenať, že niekoľko generálov zomrelo a spôsobiť dezorganizáciu a prerušenie nepriateľských aktivít zameraných na pokračovanie vojenskej operácie," povedal Arestovyč.

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj informoval, že zničené bolo veliteľstvo 35. armády Východného vojenského obvodu Ruskej federácie.

Bilancia nemusí byť konečná, záchranári ešte odpratávajú trosky, pod ktorými sa môžu nachádzať ďalší zranení či mŕtvi. Pred vojnou v Merefe žilo viac ako 20-tisíc ľudí.

15:29  Rusko sa vyhráža Bosne a Hercegovine rovnakým scenárom, ako v prípade Ukrajiny. Ruský veľvyslanec v Bosne a Hercegovine Igor Kalabuchov povedal, že táto balkánska krajina má právo sa rozhodnúť, či vstúpi alebo nevstúpi do NATO.

„Ak sa (Bosna a Hercegovina) rozhodne byť členom akejkoľvek aliancie, je to jej vnútorná záležitosť. Naša odpoveď je už iná vec,“ povedal Kalabuchov pre televíznu stanicu FTV a naznačil, že Rusko by v takom prípade použilo v Bosne a Hercegovine vojenskú silu. „Príklad Ukrajiny ukazuje, čo očakávame. Ak by sa vyskytla nejaká hrozba, odpovieme,“ doplnil. (TASR)

15:22 Úrad Vysokej komisárky OSN pre ľudské práva od 24. februára zdokumentoval 780 prípadov úmrtí civilistov. V stredu informoval o 726 potvrdených obetiach.

15:00

14:52 Na Ukrajinu mieri ďalšia americká vojenská pomoc za 800 miliónov dolárov. Okrem osvedčených protilietadlových striel Stinger a protitankových zbraní Javelin zahŕňa aj novinku: malé "kamikadze drony" Switchblade.(idnes.cz)

14:47 Ukrajinci použili fólie na zakrytie rozbitých okien svojich bytov po tom, čo časti ruskej rakety, zostrelenej ukrajinskou protivzdušnou obranou, pristáli na bytovom dome. Tvrdia kyjevské úrady. TARS/AP

14:25 Ukrajinské úrady svojím zaobchádzaním s ruskými vojnovými zajatcami porušujú Ženevské dohovory a mali by ukončiť zverejňovanie videozáznamov so zajatými vojakmi na sociálnych sieťach, pretože tým kvôli tomu hrozí zastrašovanie a ponižovanie. Vyzvala k tomu organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch.

13:24 Vyhostenie troch ruských diplomatov v súvislosti so špionážnou aférou na Slovensku nie je priateľský krok a nebude ponechaný bez odpovede, povedala Moskva.

13:07 - Rada Európy vyjadrila obavy, že ľudia utekajúci pred vojnou na Ukrajine sa môžu stať obeťami obchodovania s ľuďmi a vykorisťovania. Na túto hrozbu vo štvrtok upozornila Skupina expertov RE pre boj proti obchodovaniu s ľuďmi, informuje spravodajca TASR na základe vyhlásenia zverejneného na stránke RE.

Podľa údajov RE približne tri milióny ľudí už utiekli z Ukrajiny za necelé tri týždne. Hľadajú útočisko v susedných krajinách a po celej Európe, pričom 90 percent z nich sú ženy a deti.

Občianske organizácie spoločnosti a novinári pôsobiaci v prvej línii podľa GRETA varujú, že popri vlne nevídanej podpory a solidarity dochádza k predpokladaným prípadom obchodovania s ľuďmi, ktorých obeťami sú ukrajinskí utečenci.

13:04 Prezident Sýrie Bašár al-Asad prisľúbil vyslanie 40-tisíc sýrskych vojakov na pomoc Rusku, informovala televízia Nexta. Sýrski žoldnieri považujú účasť vo vojne na strane Ruskej federácie za šancu na dezerciu a nelegálnu migráciu do krajiny Európskej únie, uviedol Kyjev.

12:36  Podľa zástupcu primátora Mariupoľa Sergeja Orlova zostalo v čase blokády v meste uväznených asi 350 – 400-tisíc obyvateľov. Presné počty mŕtvych zatiaľ nie sú známe, pretože množstvo tiel zostáva pod troskami na miestnych uliciach.

Odhadom ide o 2 358 ľudí. Podľa Orlova možno však toto číslo bezpečne vynásobiť dvakrát.

Väčšina tiel končí v masových hroboch, zhruba u 70 percent z nich je známa totožnosť. Informoval o tom web forbes.ua.

12:35 Minister Reznikov: Putin je Hitler 21. storočia. Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov na stretnutí NATO v Bruseli povedal, že prirovnávanie Kremľa a jeho vodcu k nacistickému diktátorovi nie je "metafora ani zveličovanie". Putina nazval Hitlerom 21. storočia.

12:16 Už sedem detských pacientov z Ukrajiny sa lieči na Klinike detskej hematológie a onkológie v Bratislave. Niektorí sú hospitalizovaní, ďalší sú v ambulantnej starostlivosti. TASR o tom informovala Katarína Bagľašová, riaditeľka neziskovej organizácie Deťom s rakovinou, ktorá sa spolu s klinikou podieľa na zabezpečení celkovej starostlivosti pre ukrajinské deti.

12:05 NATO na Ukrajine rozhodne nezasiahne, povedal nemecký kancelár Olaf Scholz na stretnutí so šéfom Severoatlantickej aliancie. Ukrajine však sľúbil zbrane.

12:00 Elon Musk vyzval Vladimira Putina prostredníctvom tweetu na osobný súboj. Namiesto odpovede od šéfa Kremľa však dostal odpoveď od jeho spojenca, čečenského vodcu, Ramzana Kadyrova.

„Neradil by som vám súťažiť s Putinom,“ adresoval tieto slová Muskovi v dlhom poste na Telegrame. Viac sa dočítaš v článku.

11:58 Rusko podľa Kremľa nesplní rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora OSN, ktorý v stredu nariadil Rusku okamžite zastaviť vojnové operácie na Ukrajine.

11:55 „Dajte Nemecku vedúcu rolu, akú si (v súčasnej situácii) zaslúži,“ apeloval ukrajinský prezident.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v štvrtkovom online prejave k poslancom nemeckého Spolkového snemu (Bundestagu) vyzval kancelára Olafa Scholza, aby pomohol zrútiť nový múr, ktorý stavia v Európe putinovské Rusko. Odkazoval tým na niekdajší Berlínsky múr, ktorý bol v časoch studenej vojny symbolom rozdeleného Nemecka aj Európy.

TASR informuje na základe správy agentúry AFP a nemeckých médií. „Znova sa akosi nachádzate za múrom: nie je to síce Berlínsky múr, avšak múr uprostred slobodnej Európy. A tento múr mohutnie každou (ruskou) bombou, ktorá dopadne na územie Ukrajiny,“ varoval Zelenskyj, ktorého citoval denník Die Welt.

SLEDUJEME ONLINE TASR/AP

11:41 Český Senát schválil vyslanie 650 vojakov do jednotky NATO na Slovensku. Poslanecká snemovňa by mala dať definitívnu zelenú budúci týždeň.

11:37  Takmer 40 % Rusov si želá vojnu aj na Slovensku. Ukrajinská organizácia "Active Group" s dlhoročnou tradíciou výskumov, ankiet a analýz vypracovala prieskum s niektorými zásadným zisteniami. Informuje Polícia na svojom facebookovom profile.

  • 86,6 % Rusov podporuje ruskú inváziu do ďalších krajín Európy
  • 75,5 % Rusov podporuje myšlienku ďalšieho útoku smerom do Poľska
  • 48,9 % Rusov podporuje rozšírenie vplyvu Ruska do krajín, ktoré kedysi tvorili ZSSR, pričom 40,4 % podporuje vplyv smerom do krajín Varšavského paktu vrátane bývalého Československa
  • 39,6 % Rusov podporuje ďalší útok do krajín bývalého Varšavského paktu, teda aj do bývalého Československa

11:21 Čína vyhlásila, že nikdy nezaútočí na Ukrajinu. "Pomôžeme, najmä ekonomicky... V tejto situácii, ktorú teraz máte, budeme konať zodpovedne," vyhlásil čínsky veľvyslanec

11:18 Slovensko potrebuje okamžité systémové nástroje pri podpore vzdelávania detí z Ukrajiny. Školstvo musí mať krízový manažment a zadefinovanú spoluprácu všetkých zapojených subjektov. TASR o tom informovala Slovenská komora učiteľov.

Prvé dva týždne príchodu detí z Ukrajiny podľa SKU ukázali, že v poskytovanej pomoci potrebuje školstvo kvalitnú koordináciu a musí sa vyhnúť živelnej integrácii. Tvrdí, že ministerstvo školstva odporúča ukrajinským rodičom, aby si hľadali školu samostatne. Ďalší postup ponecháva na riaditeľov škôl.

11:15  
Slovenská republika sa zatiaľ nedohodla na poskytnutí systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine, uviedol vo štvrtok minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Podotkol však, že ak Slovensko získa alternatívu, bude rád, keď sa systému zbaví a zároveň sa tak pomôže Ukrajine.

11:14 
Rusi vykradli dizajn Instagramu. Ktovie, či táto sociálna sieť určená len pre jediný štát sveta bude pre influencerov atraktívna. Viac sa dočítaš v článku.

11:08 Rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou pokračujú podľa Moskvy prostredníctvom videospojenia, ide o vojenských, politických a humanitárnych otázkach.

10:35 Ruské straty podľa ukrajinskej armády k dnešnému dňu - generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny informoval, že bolo zabitých asi 14-tisíc ruských vojakov.

10:25 Kryt pod divadlom v juhukrajinskom Mariupole vydržal stredajšie bombardovanie, povedal dnes agentúre Reuters zdroj z tamojšej radnice. Podľa ukrajinského poslanca a podnikateľa Serhija Tarutu z neho vychádzajú tí, ktorí prežili. Bližšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

Podľa stredajšieho vyjadrenia zástupcu mariupoľského starostu Serhija Orlova mohlo byť vo chvíli útoku v divadle 1 000 až 1 200 ľudí.

"Po strašnej noci plnej neistoty ráno 22. dňa vojny konečne dobrá správa z Mariupoľu! Protiletecký kryt prežil. Trosky sa začali rozoberať, ľudia vychádzajú živí!" napísal Taruta na facebooku.

9:35 V divadle v meste Mariupol, ktoré podľa Ukrajiny v stredu zbombardovali ruské sily, sa ukrývalo viac ako tisíc ľudí. Uviedla to tamojšia mestská rada, z vyhlásenia ktorej citovala agentúra AFP pripomínajúca, že počet obetí tohto bombardovania dosiaľ stále nie je známy.

Satelitné snímky americkej spoločnosti Maxar Technologies zhotovené pred pár dňami zachytili z výšky jasne čitateľný nápis ,,DETI", ktorý bol vyrytý do zeme vedľa oboch strán budovy.

Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko označil útok za "strašnú tragédiu". "Jediné slovo, ktoré by opísalo, čo sa dnes stalo, je genocída, genocída nášho národa, nášho ukrajinského ľudu," povedal. Zároveň však vyjadril vieru v to, že "raz príde deň", keď sa Mariupol pozviecha a "povstane z ruín".

Nadpis deti pred divadlom Nadpis deti pred divadlom TASR/AP

9:19 Raketa zasiahla v noci okolo 03.30 hod. miestneho času budovu školy a kultúrny dom v meste Merefa v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, informoval vo štvrtok spravodajský web Nexta. Budova školy bola čiastočne zničená. 

Gubenátor Černihivskej oblasti vo štvrtok potvrdil, že meste Černihiv bolo v stredu zabitých 53 ľudí. V tejto bilancii je zrejme započítaných aj desať ľudí, ktorí boli - ako uviedlo americké veľvyslanectvo v Kyjeve - zastrelení ruskými silami, kým čakali v rade na chlieb. Spravodajská stanica BBC v súvislosti s týmto incidentu vo štvrtok informovala o 13 obetiach.

9:12 Najmenej jednu obeť a troch zranených hlásia vo štvrtok z Kyjeva po tom, ako tam trosky zo zostrelenej rakety vo štvrti Darnyckyj zasiahli a poškodili 16-poschodový bytový dom. Podľa spravodajskej stanice CNN o tom vo štvrtok informovali ukrajinské úrady.

9.00 
Rusi prepustili uneseného starostu obsadeného Melitopolu zo zajatia, výmenou za to odovzdala Ukrajina Rusku deväť zajatých vojakov.

8:54 Spojené štáty poskytnú Ukrajine 100 smrtiacich dronov. Spojené štáty poskytnú Ukrajine - v rámci rozsiahleho balíka vojenskej pomoci - aj 100 smrtiacich dronov. Informovala o tom agentúra AP citujúc amerického predstaviteľa "oboznámeného s týmto rozhodnutím". Zdroj z prostredia armády USA pod podmienkou anonymity uviedol, že pôjde o systémy protivzdušnej obrany Switchblade 300.

 8:45 Ukrajinský odpor zostáva pevný a dobre koordinovaný, hlásia Briti. Najnovšie hlásenie britského ministerstva obrany:

  • Ruská invázia na Ukrajinu sa do značnej miery zastavila na všetkých frontoch.
  • Ruské sily dosiahli v posledných dňoch minimálny pokrok na súši, na mori alebo vo vzduchu a naďalej utrpeli veľké straty.
  • Ukrajinský odpor zostáva pevný a dobre koordinovaný. Drvivá väčšina ukrajinského územia vrátane všetkých veľkých miest zostáva v rukách Ukrajiny.

8:30 Viac ako tri milióny Ukrajincov opustilo krajinu.

8:16  Bezpečnostná rada OSN vo štvrtok popoludní (miestneho času) mimoriadne zasadne, aby sa zaoberala zhoršujúcou sa humanitárnou situáciou na Ukrajine. Informoval o tom v stredu neskoro večer americký denník The New York Times odvolávajúc sa na vyjadrenie nemenovaného diplomatického zdroja.

Zdroj pre NYT uviedol, že jednotlivé agentúry OSN budú Bezpečnostnú radu informovať o zhoršujúcej sa humanitárnej situácii na Ukrajine a rozpoložení vyše troch miliónov ukrajinských utečencov.

8:05 Postavenie ukrajinskej armády sa za uplynulý deň príliš nezmenilo, ruskí vojaci ďalej ostreľujú infraštruktúru a mestá, uvádza ukrajinský generálny štáb.

8:00 Americká spoločnosť Netflix, poskytujúca platené streamovanie filmov a seriálov on-line, opäť zaradí do svojej ponuky ukrajinský satirický komediálny seriál Sluha národa, ktorý pomohol jeho hlavnému predstaviteľovi Volodymyrovi Zelenskému stať sa ukrajinským prezidentom. Informovala o tom v stredu agentúra AFP, citujúc z vyhlásenia Netflixu.

7:30 Zelenskyj tiež potvrdil ostreľovanie a obete v meste Černihiv, ako aj zbombardovanie divadla v Mariupole, kde sa ukrývali stovky ľudí vrátane detí. Počet obetí tohto bombardovania zatiaľ nie je známy. Zelenskyj v závere svojho nočného prejavu povedal, že Rusko sa stalo teroristickým štátom. "Vojna sa zatiaľ neskončila. Ruské vojnové zločiny pokračujú. Ruská ekonomika je stále schopná udržať svoju vojenskú mašinériu. Preto potrebujeme nové sankcie voči Rusku. Svet musí konečne uznať, že Rusko sa stalo teroristickým štátom," dodal.

7:16 Ukrajinský prezident Volodymyr Zleneskyj sa krátko po polnoci miestneho času opäť prihovoril Ukrajincom aj svetu.Vo videoprejave potvrdil, že starostu mesta Melitopol sa podarilo oslobodiť, pričom tiež uviedol, že toto mesto sa ruským silám nepodrobilo, uvádza denník The Guardian.

Ukrajinský prezident zároveň povedal, že humanitárne koridory slúžiace na evakuáciu civilistov z obliehaných miest, v stredu nefungovali. "Ruskí vojaci neprestali s ostreľovaním a bezpečnosť nezaistili," povedal Zelenskyj.

Rusov vyzval, aby sa zamysleli nad tým, či sa súčasná ruská blokáda ukrajinského Mariupolu líši od obliehania Leningradu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 03:46