Wikimedia/Bundesarchiv
StoryEditor

Najväčší priateľ Hitlera z mladosti bol Čech. Vodca sa mu zveroval s tými najintímnejšími pocitmi

som15.03.2022., 14:00h
Jeden sníval, že sa stane slávnym maliarom, druhý dirigentom. Mladého Hitlera a jeho českého priateľa Kubizeka spájalo umenie. Kubizek vo svojej knihe Poznal som mladého Hitlera poskytuje jediné hlbšie svedectvo o prvých rokoch Adolfa Hitlera v Linzi a vo Viedni.
Lajkuj Brainee.sk na

Adolf Hitler o českom národe nezmýšľal práve pozitívne. „Nemýľte sa, čím viac sa Čech ohýba, tým je nebezpečnejší,” vyhlásil jeden z najväčších zločincov v dejinách ľudstva. Napriek tomu sa však nájde postava s českými koreňmi, ktorá Hitlerovi imponovala. Ide o jeho o najväčšieho priateľa z mladosti –  skladateľa Augusta Kubizeka.

Spojila ich hudba

Obaja milovali opery Richarda Wagnera, a tak sa stali najbližšími priateľmi. Hitler sa dokonca hneval, ak Kubizek venoval príliš veľa pozornosti niekomu inému.

O deväť mesiacov starší Kubizek sa narodil v Linzi do rodiny českého pôvodu Michaela a Marie Kubizekových.

Jeho sestry Maria, Therese a Karoline zomreli v ranom detstve. Kubizek to neskôr považoval za osudné. Hitlerova matka Klára Pölzlová totiž tiež stratila štyri deti (Gustava, Idu, Otta a Edmunda), jediný Adolf s Paulou prežili detstvo.

V roku 1907 sa Hitler presťahoval do Viedne, zatiaľ čo August Kubizek zostal v Linzi pracovať ako učeň v otcovom čalúnnictve. Niet sa čo čudovať, že Hitler, ktorý neskôr opantal mysle miliónov ľudí, Kubizekovho otca hravo presvedčil, aby dovolil Gustlovi, aby mohol odísť do Viedne a pracovať na svojich hudobných schopnostiach.

Hitlerove nenaplnené ambície

Čoskoro sa stali spolubývajúcimi na chlapčenskej univerzite. Ich cesty sa však po dvoch rokoch rozdelili. Hitler neuspel so svojou prihláškou na akadémiu vo Viedni, August Kubizek bol prijatý na štúdium do Viedenskej Akadémie múzických umení. Hitler bol tak zahanbený, že to určitú dobu pred svojim priateľom tajil.

V roku 1912 sa Kubizek vydal na krátku návštevu do Linzu. Vrátil sa do Viedne a zistil, že Hitler sa odsťahoval a nezanechal žiadnu adresu pre doručovanie. Hitler však na svojho priateľa z mladosti nikdy nezabudol. 

Dvadsaťšesť rokov bez osobného kontaktu

Kubizek sa medzičasom vydal na úspešnú hudobnú kariéru, ktorú však prerušilo vypuknutie prvej svetovej vojny.

Pred odchodom na front sa oženil a narodili sa mu traja synovia: Augustín, Karl Mária a Rudolf. Počas vojny slúžil Kubizek ako člen 2. regimentu armády. V Prešove na Slovensku sa zranil a bol dopravený do Budapeštianskeho lazaretu. Po mesiacoch rekonvalescencie sa Kubizek vrátil a pracoval s motorizovanými zbormi vo Viedni.

Po vojne prijal pozíciu úradníka na magistráte v Eferdingu a hudba sa stala už iba jeho koníčkom. V roku 1923 sa dozvedel o tom, že jeho dávny priateľ sa pokúšal vykonať Pivný puč a prevziať vládu v Mníchove. Prevrat sa však nepodaril a Hitler dostal päť rokov väzenia. Kubizek sa ho nepokúsil kontaktovať až do roku 1933, kedy mu zablahoželal k získaniu moci v Nemecku.

Reuters

Znovu spolu

V roku 1938 Hitler, v tom čase najmocnejší muž Nemecka, navštívil svoje rodné mesto. Pri návšteve sa stretol aj so svojim dávnym priateľom v hotelovom salóniku a hodinu spomínali na staré časy. Kubizek Hitlerovi pripomenul predstavenie Wagnerovho Rienziho, na ktorom boli spolu. Hitler z neho vyšiel zhypnotizovaný, ako v tranze. Chytil Kubizeka za ruky a „hovoril o poslaní, ktoré mal jedného dňa dostať od našich ľudí, aby ich vyviedol z otroctva k výšinám slobody“.

Hitler počas stretnutia ponúkol priateľovi, že oživí jeho hudobnú kariéru, ale 50-ročný Kubizek ponuku odmietol. 

Neskôr pozval vodca svojho priateľa do mesta Bayeruth v Bavorsku. Muž s českými koreňmi toto stretnutie popísal ako „najšťastnejšie hodiny mojej pozemskej existencie“.  Hitler sa zase údajne o Kubizekovi vyjadroval ako o „jedinom Čechovi, ktorý má právo byť priateľom vodcu“.

Aby bol kult osobnosti Adolfa Hitlera kompletný, bol Kubizek už v roku 1938 najatý nacistickou stranou, aby spísal spomienky o ich priateľstve z mladosti. Sám Hitler podľa Kubizeka vyhlásil: „O mne smie písať len niekto, kto ma skutočne poznal. A ak niekto prichádza do úvahy, ste to vy.”

Poznal som mladého Hitlera

Keď sa vojnové šťastie začalo obracať proti Hitlerovi, Kubizek, ktorý sa o politiku príliš nezaujímal, sa v roku 1942 stal členom NSDAP. Ako sám povedal, nie preto, že by veril v antisemitizmus, ale bolo to gesto lojality voči svojmu priateľovi.

V roku 1945 zhromaždil Kubizek zbierku pohľadníc a ďalších upomienok, ktoré mu Hitler posielal počas ich mladosti a ukrýval ich starostlivo v suteréne svojho domu v Eferdingu. Čoskoro však bol zatknutý a držaný v Glasenbachu, kde ho vypočúvalo Americké armádne vyšetrovacie trestné komando. Roku 1947 bol prepustený. V roku 1951 uverejnil Kubizek knihu Poznal som mladého Hitlera . Kniha zahŕňa aj skice maľované Hitlerom v rokoch 1906 a 1908. 

Rojko s extrémistickými politickými názormi

Raz je tu popisovaný ako rojko rozplývajúci sa nad krásou krajiny, milovník vážnej hudby, inokedy zase ako nenávistný a depresívny človek, ktorý už v tom čase formuje svoje extrémne politické a spoločenské názory. Z pamätí Augusta Kubizka je už tak skoro viditeľné, že všetko nemecké Hitler považuje za zlé. Počas kritiky ostatných národov neušetril ani Čechov, hoci bol August Kubizek jeden z nich.

Vzhľadom na to, že sa Hitler počas svojej mladosti Kubizekovi zveroval s tými najintímnejšími pocitmi sú tieto pamäte naozajstným unikátom. Pohľad pod pokrievku rodiacu sa v mysli šialenca totiž vytvára o niečo komplexnejší portrét človeka, ktorý viedol svet do najťažšej skúšky v moderných dejinách.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 20:20