Prezident UkrajinyTASR/AP
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE Od začiatku ruskej invázie prišlo o život 97 detí. Na Slovensko prídu vojaci NATO

kovTASR15.03.2022., 06:01h
Boje na Ukrajine, ktoré rozpútal ruský vpád 24. februára, trvajú už 20. deň. Aj dnes pre teba aktuálne dianie sledujeme online.
Lajkuj Brainee.sk na

19:00 Vojna Ruskej federácie s Ukrajinou je z ekonomického hľadiska pre Slovensko oveľa väčší problém ako bola pandémia Covid-19. Povedal to minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík.

Za kľúčovú úlohu svojho rezortu považuje zabezpečenie energií, teda plynu, ropy, elektrickej energie a jadrového paliva.
„Dobrá správa je, že plyn a ropa tečú aj naďalej, dokonca viac ako bežne,“
konštatoval Sulík, podľa ktorého ruská strana doposiaľ plní všetky svoje zmluvné záväzky.

Sulík Politik TASR/Jaroslav Novák

18:40 Únia pripravuje opatrenia, aby zmiernila prípadný výpadok dodávok plynu z Ruska. Krajiny Európskej únie by už teraz mali začať plniť zásobníky plynu, aby sa pripravili na budúcu zimu a na prípadné dodávkové šoky, uvádza sa v návrhu, ktorý by na budúci týždeň mali schváliť lídri Únie.

18:20 Viac ako sto autobusov s civilistami odišlo z obliehaného mesta Sumy na severovýchode Ukrajiny do bezpečnej oblasti, informoval v utorok Medzinárodný výbor Červeného kríža.

17:55 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo o život 97 ukrajinských detí. Povedal to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom príhovore pred členmi kanadského parlamentu.

Prezident Prezident Ukrajiny TASR/AP

17:33 Slovensko by mohlo mať nové vojenské zastúpenia v Maďarsku, Lotyšsku a dve v Nemecku. Zrušiť by sa mohlo zastúpenie v tíme pre integráciu síl NATO v Litve. Upraviť by sa mali aj celkové počty vojakov v štruktúrach vojenského zastúpenia.

Vyplýva to z návrhu Ministerstva obrany na aktualizáciu vojenského zastúpenia SR pri orgánoch NATO a Európskej únie, ktorý v utorok odsúhlasila Národná rada.

17:18 Parlament schválil vojská NATO na území Slovenska. Za bolo 96 poslancov, proti 15.

Hlasovanie Výsledok Youtube/NR SR

17:05 Počas zákazu vychádzania v Kyjeve, ktorý začne platiť dnes od 20:00 a potrvá do 07:00 17. marca, budú zatvorené obchody, lekárne, verejná doprava, inštitúcie a podniky.

„Pohyb po meste bez špeciálnych preukazov je zakázaný! Môžete odísť len v prípade leteckého poplachu, aby ste sa dostali do najbližšieho krytu," informuje vedenie metropoly na svojom oficiálnom webe.

16:50 Vojna na Ukrajine si vyžiadala život ďalšieho amerického novinára. Televízia Fox News dnes v internom vyhlásení informovala zamestnancov o smrti dlhoročného kameramana Pierrea Zakrzewského.

V pondelok sa ocitol pod paľbou severozápadne od Kyjeva spoločne s reportérom Benjaminom Hallom. Ten podľa komuniké šéfky stanice Suzanne Scottovej zostáva hospitalizovaný.

16:24 Rusko zavádza sankcie proti americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, šéfovi diplomacie USA Antonymu Blinkenovi, ministrovi obrany Lloydovi Austinovi a ďalším predstaviteľom súčasnej americkej administratívy.

Na svojich internetových stránkach o tom informuje ruské ministerstvo zahraničia, podľa ktorého ide o reakciu na to, že Spojené štáty zakázali vstup na svoje územie najvyšším predstaviteľom Ruskej federácie.

16:09 Štvrté kolo ukrajinsko-ruských rokovaní opäť pokračuje. „Rokovania prebiehajú. Obnovili sa konzultácie na hlavnej rokovacej platforme. Témami sú všeobecné záležitosti, (dosiahnutie) prímeria a stiahnutie vojsk z územia Ukrajiny," uviedol Zelenského poradca Podoľak na sociálnej sieti Twitter. 

16:00 S prepravou vojnových utečencov z Ukrajiny pomáhajú na hraničnom priechode v Ubli aj členovia Horskej záchrannej služby (HZS) zo strediska v Poloninách. Svoje zdravotnícke zručnosti zatiaľ využiť nemuseli. Pomoc po duchovnej stránke je tu pripravený poskytnúť kaplán pre horskú službu Ján Dubecký, ktorý sem prišiel z Liptova. 

Utečenci Pomoc TASR/Jana Ďurašková

​Ako pre TASR priblížil, utečencov z hranice do obce prevážajú horskí záchranári od prvých dní vypuknutia vojnového konfliktu. K dispozícii sú denne dvaja až traja s dvoma deväťmiestnymi autami. „Každý deň je iný, niekedy urobíme len pár jázd, inokedy sa takmer nezastavíme," ozrejmil s tým, že okrem HZS zabezpečuje prevoz utečencov aj polícia, donedávna i hasiči. Zdravotnú starostlivosť zas na hraničnom priechode poskytuje Slovenský Červený kríž, v stanovom mestečku hotspotu priamo v obci košická záchranná služba

15:54 Ruská novinárka Marina Ovsjannikovová, ktorú nemohli advokáti nájsť po tom, čo v živom vysielaní ruskej štátnej televízie protestovala proti vojne na Ukrajine, je teraz na súde. Na fotografii je so svojím právnikom.

15:31 Kyjevský primátor Vitalij Kličko požiadal v liste pápeža Františka, aby navštívil ukrajinskú metropolu. Informovala o tom dnes agentúra EFE. Prítomnosť duchovných vodcov v meste by podľa starostu mohla prispieť k záchrane ľudských životov.

Pápež František opakovane Rusko vyzval na ukončenie vojenskej agresie proti Ukrajine, naposledy tak urobil v nedeľu. K listu sa Vatikán nevyjadril.

15:20 Británia rozšírila sankčný zoznam o viac než 370 Rusov. Medzi sankcionované osoby pridala napríklad zakladateľa Alfa Bank Michaila Fridmana, spoluzakladateľa LetterOne Petra Avena či bývalého ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva. Londýn pokračuje v potvrdzovaní opatrení proti spojencom prezidenta Vladimira Putina za ruský útok na Ukrajinu.

Na novom britskom sankčnom zozname sa nachádzajú aj ruský minister obrany Sergej Šojgu, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov či hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharová. Na britskom sankčnom zozname sa aktuálne celkovo nachádza viac než 1000 jednotlivcov a právnických osôb.

15:00 Nemecký futbalový klub Eintracht Frankfurt ukončil sponzorské zmluvy s ruskou softvérovou firmou Kaspersky.
Vedenie bundesligistu konalo na základe varovania nemeckého Federálneho úradu pre informačnú bezpečnosť, podľa ktorého by sa antivírusový softvér Kaspersky už nemal používať na minimalizáciu nebezpečenstva kybernetických útokov z Ruska.

14:34 Na štyroch mŕtvych sa zvýšil počet ľudí, ktorí v utorok ráno zahynuli pri ruských útokoch v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Oznámil to tamojší starosta Vitalij Kličko. Terčom ruských náletov sa stali budovy v obytných štvrtiach Sviatošyn a Podilskyj.

V dôsledku útokov došlo v prvej z menovaných aj k požiaru 15-poschodovej budovy. Miestni záchranári najskôr informovali, že spod jej trosiek vytiahli dve mŕtve telá a desiatky ľudí zachránili. Kličko zároveň informoval, že „záchranári od skorého rána ešte doteraz hasia plamene" v zmienenej budove.

14:16 Rusko tvrdí, že jeho vojenské sily už získali plnú kontrolu na celou Chersonskou oblasťou na juhovýchode Ukrajiny. Povedal to v utorok hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Správu zverejnili stanice BBC a Sky News s tým, že pravdivosť tohto tvrdenia Moskvy nedokážu nezávisle overiť.

Ruské sily už predtým ovládli administratívne centrum tejto oblasti, a síce rovnomenné prístavné mesto Cherson, v ktorom žije okolo 290.000 ľudí. Cherson získala ruská armáda začiatkom marca - po trojdňovom obliehaní - ako vôbec prvé veľké ukrajinské mesto.

13:45 Frontová situácia k včerajšiemu dňu

Frontová situácia Vojna na Ukrajine Twitter/Michel Roncon Santos

13:20 Neuveriteľnú odvahu ruskej novinárky a televíznej produkčnej Mariny Ovsjannikovovej dnes ocenili svetoví politici vrátane ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského alebo vedúcej postavy bieloruskej opozície Svjatlany Cichanouskej.

Ruská TV Protest redaktorky Twitter/José Luis Sastre

​Ovsjannikovová v pondelok v živom vysielaní ruskej televízie protestovala proti ruskej agresii na Ukrajine, odvtedy ju zadržiava polícia a advokáti s ňou nemajú kontakt.

13:00 Ukrajinskí a ruskí vyjednávači dnes obnovili rokovania, prerušené v pondelok technickou prestávkou, napísal na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na jedného z členov ukrajinskej delegácie, Davyda Arachamiju. „(Rozhovory) už pokračujú," povedal denníku Arachamija, ktorý je predsedom poslaneckého klubu vládnej strany Sluha národa. 

Technickú prestávku v rozhovoroch za účelom objasnenia niektorých definícií ohlásil v pondelok popoludní iný člen ukrajinskej delegácie Mychajlo Podoljak.

12:40 Približne 300 civilistom sa podarilo dostať sa z prístavného mesta Mariupoľ na juhovýchode Ukrajiny do mesta Záporožie. Informovala o tom dnes mariupoľská mestská rada s tým, že ide o zatiaľ prvú úspešnú evakuáciu obyvateľov z mesta, obliehaného ruskými vojakmi.

„Z Mariupoľu včera odišlo asi 160 áut. Podľa správ získaných do 10.00 h (utorka) dorazilo (dosiaľ) do Záporožia približne 300 obyvateľov," uviedla mestská rada.

12:18 Na územie Ruskej federácie boli vyvedené viaceré práporné taktické skupiny, ktoré v uplynulom období utrpeli rozsiahle straty na živej sile a vojenskej technike, teda boli fakticky rozbité.

„Ruské jednotky majú výrazné problémy pri nahradzovaní týchto strát, preto verbujú dobrovoľníkov z Blízkeho východu a Afriky, prípadne sťahujú príslušníkov ruských ozbrojených síl z celej krajiny," informujú v pravidelnom sumári z vojny na Ukrajine Ozbrojené sily Slovenskej republiky.

12:00 Následky ruského bombardovania v Kyjeve

Kyjev Vojna TASR/AP

Vojna Kyjev Twitter/AmadFarouki

11:47 Špionáž pre Rusko mali robiť asistent slovenského poslanca aj príslušník SIS. Policajný prezident Štefan Hamran v utorok informoval, že NAKA a príslušníci Vojenského spravodajstva vykonali v súvislosti so špionážou a propagandou Ruska na Slovensku akciu 11. až 14. marca.

Zadržané boli počas akcií spolu štyri osoby, dve boli obvinené a jednu z nich navrhuje polícia aj stíhať väzobne, povedal Hamran. Jedným zo zadržaných je aj Bohuš G. z Košíc, ktorý je dopisovateľom aktuálne štátom blokovaného média Hlavné správy. Ďalším zadržaným bol aj Jozef F. z Vranova nad Topľou, ktorý je bývalý asistent poslanca parlamentu.  

11:07 Generálporučík Ben Hodges, bývalý veliteľ síl USA v Európe, v pondelok pre televíziu MSNBC povedal, že je presvedčený, že ruským silám „o desať dní" dôjdu zdroje. „Myslím si, že Rusi sú asi desať dní od toho, čo sa nazýva kulminačný bod, kedy už jednoducho nebudú mať muníciu ani pracovnú silu, aby pokračovali v útoku," povedal Hodges.

10:48 „Keď Putin v roku 2014 prvýkrát napadol Ukrajinu, Západ urobil strašnú chybu. Ruský vodca spáchal akt násilnej agresie a zabral obrovský kus suverénnej krajiny - a my sme ho nechali, aby mu to prešlo," napísal britský premiér Boris Johnson.

Johnson tiež uviedol, že jediným spôsobom, ako zastaviť „neustále vydieranie" zo strany prezidenta Putina, je ukončiť závislosť západných krajín na ruskej rope a plyne. Dodal, že pôjde o „bolestivý proces".

10:24 Advokáti nemôžu nájsť novinárku a televíznu produkčnú Marinu Ovsjannikovú, ktorú polícia zadržala v pondelok večer po jej proteste proti vojne na Ukrajine v živom vysielaní ruskej štátnej televízie. Uviedol to dnes server Meduza s odvolaním sa na Daniila Bermana, advokáta združenia na ochranu ľudských práv Agora.

Ruská TV Protest redaktorky Twitter/José Luis Sastre

​Agentúra TASS medzitým informovala, že Ovsjannikovová je stále zadržaná. Miesto jej pobytu neuviedla, ale upozornila, že prípad vyšetruje federálna kriminálna ústredňa.

10:00 „20. deň ukrajinského hrdinstva. Skutočná sloboda vždy niečo stojí. Zvyšok je nezmenený. Rusko bojuje len s pokojnými mestami, v noci ich ničí raketami. Naša armáda poráža Rusov vo všetkých smeroch. Partneri stále stoja bokom, obávajú sa, že sa stanú globálnymi lídrami," informuje na Twitteri o momentálnom stave krajiny Zelenského poradca Michail Podoljak.

9:38 Od začiatku ruskej invázie prekročilo poľské hranice 1,83 milióna utečencov z Ukrajiny. Za pondelok to bolo 71 600 ľudí, asi o desatinu menej ako v nedeľu.

9:33 Rusko získalo už vyše 40-tisíc sýrskych ozbrojencov, ktorí majú byť nasadení do bojov na Ukrajine za prísľub „platu a určitých výhod". Informoval o tom v noci z pondelka na utorok denník The Guardian s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Británii.

9:10 Gubernátor Rovenskej oblasti Vitalij Koval oznámil, že počet obetí po pondelkovom ruskom nálete na televíznu vežu oblasti vzrástol na 19. 

8:50 Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny vyhlasuje, že bolo zabitých viac ako 13 500 ruských okupantov. 

Graf Sumár Twitter/NEXTA

8:40 Humanitárne koridory majú v utorok fungovať v štyroch mestách Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.
S odvolaním sa na vyjadrenie tamojšieho gubernátora Dmytra Žyvyckého o tom informovala stanica BBC.

8:00 Český premiér Petr Fiala pricestuje dnes do Kyjeva s predstaviteľmi Poľska a Slovinska. Stretnú sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Vyjadria mu podporu zo strany Európskej únie.

7:23 Pondelkové ostreľovanie mesta Černihivu na severe Ukrajiny si podľa predbežných informácií vyžiadalo 10 životov, napísala agentúra Unian s odkazom na kanceláriu ukrajinského generálneho prokurátora.

7:11 Mestská rada v Mariupole potvrdila, že v dôsledku ruskej vojny zomrelo k 14. marcu v meste približne 2 357 ľudí a že všetky ostatné odhady sú nepravdivé. Informuje server The Kyiv Independent

7:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok neskoro večer prostredníctvom videa uviedol, že mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou budú pokračovať v utorok po tom, čo ich v priebehu dňa prerušili. Ako ohlásil predtým Zelenského poradca Mychajlo Podoľak, išlo o technickú prestávku.

6:45 Guvernér Charkovskej oblasti Oleh Synyehubov uviedol, že mesto Charkov bolo v nočných hodinách pod paľbou ruských rakiet Iskander. Informuje o tom server Kyiv Independent.

6:37 Požiar desaťposchodovej budovy v Kyjeve.

Ostreľovanie Vojna Facebook/ДСНС України

​6:20 Ruskí okupanti na tanku v meste Volnovakha, kde ostreľujú obytné budovy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 16:14