Twitter/Claude Taylor
StoryEditor

Smerovky, slnečnice, nové názvy. Okolie ruských ambasád vo svete sa mení

ČTKiDnes13.03.2022., 15:35h
Ulica Prezidenta Zelenského. Ulica Ukrajinských hrdinov. Ulica Slobodnej Ukrajiny. To sú len niektoré z nových nápisov, ktoré sa v reakcii na inváziu ruských vojsk na Ukrajinu objavujú v blízkosti ruských veľvyslanectiev po celom svete.
Lajkuj Brainee.sk na

V Spojených štátoch, Litve a ďalších krajinách začínajú ulice v blízkosti ruských veľvyslanectiev po ruskej invázií na Ukrajinu vyzerať trochu inak, píše denník The Washington Post.

Pred ruským veľvyslanectvom vo Washingtone na Wisconsin Avenue v nedeľu vyrástla maketa informatívnej dopravnej značky, ktorá vzdáva hold ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Aktivista Claude Taylor pre HuffPost uviedol, že dočasná značka bola vztýčená ako „malý symbolický akt“ solidarity s Ukrajinou.

Zatiaľ čo maketa dopravnej značky vo Washingtone bola symbolickým aktom protestujúcich, niektoré európske krajiny prikročili k oficiálnej zmene súčasnej adresy ruských veľvyslanectiev na svojom území.
V litovskom hlavnom meste Vilnius teraz nájdete ruské veľvyslanectvo na „ulici Ukrajinských hrdinov“ – v stresu tam robotníci zavesili nové tabuľky s názvom ulice napísanom v litovčine a ukrajinčine. V Lotyšsku bola cesta vedúca priamo k ruskému veľvyslanectvu oficiálne premenovaná na „ulicu Nezávislej Ukrajiny“, uviedol denník Independent.

Aj v ďalších krajinách sa objavujú výzvy na oficálne premenovanie ulíc pred ruskými veľvyslanectvami. V Škótsku chce Alex Cole-Hamilzom, ktorý vedie škótskych Liberálnych demokratov, premenovať Melville Street v Edinburghu na „Zelenského ulicu“. A v londýnskej štvrti Kensington a Chelsea žiadajú aktivisti, aby sa ulica, kde sa nachádza ruské veľvyslanectvo, volala „Zelenského trieda“ – na znamenie podpory Veľkej Británie Ukrajine a jej ľudu.

„Británia musí Putina zahanbiť pri každej možnej príležitosti,“ povedala denníku Evening Standard hovorkyňa Liberálnych demokratov pre zahraničné záležitosti Layla Moranová. „Každému, kto ambasádu navštívi alebo s ňou bude v písomnom kontakte, by sme mali pripomenúť Putinovu vražednú a ničivú inváziu na Ukrajinu.“

Nie je však jasné, či sa tento krok uskutoční. „Zdieľame hnev celého sveta nad Putinovým útokom na Ukrajinu a sme zdesení osudom mužov, žien a detí, ktorí sa ocitli v konflikte. Teraz ale zúfalo potrebujú skôr činy ako symboliku,“ povedal denníku Evening Standard hovorca rady mestského obvodu Kensington a Chelsea.

Plagát s nápisom

​Od začiatku invázie sa k ruskému veľvyslanectvu v Londýne schádzali aktivisti, ktorí na tehly rôznofarebnou kriedou píšu odkazy ako „Putin je vrah“ a „Nie imperializmu“. Ďalší pripevnili na zábradlie pred ambasádou slnečnice – ukrajinský národný kvet – ako ďalší prejav solidarity.

A nie sú to iba názvy ulíc po celom svete, ktoré prechádzajú dočasnými aj trvalými úpravami. Obľúbený bar na Jaffskej ulici v Jeruzaleme, kde popíja mnoho Rusov a turistov, sa nedávno premenoval a zmenil názov z „Putin's Pub“ (Putinova krčma) na obyčajný „Pub“.

„Nechceme mať nič spoločné s okupantom,“ povedal izraelskému spravodajskému portálu Chanel 12 jeden z majiteľov krčmy Leonid Teterin. „Odsudzujeme vojnu a podporujeme Ukrajinu a jej ľud,“ dodal. Užívatelia sociálnych sietí toto rozhodnutie ocenili. Mnohí však vyjadrili nádej, že majitelia zájdu ešte ďalej a premenujú krčmu na „Zelensky Pub“.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 07:42