TASR/AP
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Zaútočili na vojenskú základňu Javoriv. Rusi tvrdia, že zabili 180 "zahraničných žoldnierov"

ševTASR13.03.2022., 07:35h
Aj dnes pre teba aktuálne dianie sledujeme online.
Lajkuj Brainee.sk na

19:00 Prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil ukrajinských vojakov zranených v boji, ktorí sa liečia vo vojenskej nemocnici v Kyjeve.

18:42 Česko poskytne Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote minimálne 725 miliónov korún (29 miliónov eur). V diskusnej relácii Českej televízie to v nedeľu povedala ministerka obrany ČR Jana Černochová. O aký materiál pôjde, z bezpečnostných dôvodov neuviedla, bude však vychádzať zo zoznamu vecí, ktoré požaduje ukrajinská vláda.

18:35 Britský herec Benedict Cumberbatch v nedeľu povedal, že dúfa, že sa zúčastní na vládnom programe, ktorý ponúkne ukrajinským utečencom niekde bývať. Informovala agentúra Reuters. 

Nová schéma „Domov pre Ukrajinu“ umožní členom verejnosti, charitatívnym organizáciám, podnikom a komunitným skupinám ponúkať ubytovanie utečencom, ktorí prídu do Británie, aj keď nemajú rodinné väzby.

Benedikt Cumberbatch je známy svojou láskou k oranžovej farbe  a možno aj to mu zaručilo umiestnenie v rebríčku. Isté je však to, že jeho charakteristický štýl, aj napriek tomu, že sa občas odchýli od tradičných pravidiel (ako menčestrový oblek na spoločenskej akcii), je vo výsledku vždy jedinečný a premyslený. Benedikt Cumberbatch je známy svojou láskou k oranžovej farbe a možno aj to mu zaručilo umiestnenie v rebríčku. Isté je však to, že jeho charakteristický štýl, aj napriek tomu, že sa občas odchýli od tradičných pravidiel (ako menčestrový oblek na spoločenskej akcii), je vo výsledku vždy jedinečný a premyslený. Reuters

18:09 Rusko tvrdí, že zabilo 180 "zahraničných žoldnierov" pri raketovom útoku na vojenské cvičisko Javoriv na západe Ukrajiny. Informáciu priniesol portál The Kyiv Independent. 

Ruská vláda dodala, že bude pokračovať v zabíjaní cudzích štátnych príslušníkov na Ukrajine, ktorých považuje za žoldnierov. 

18:05 Slovenské národné múzeum (SNM) poskytne svojim ukrajinským partnerom materiálnu pomoc pri záchrane umeleckých diel, ohrozených prebiehajúcim vojnovým konfliktom. Generálny riaditeľ národnej zbierkotvornej inštitúcie Branislav Panis deklaroval, že SNM rieši nákup a dodávku potrebného materiálu, o ktorý požiadala ukrajinská strana.

17:43 Instagram v Rusku od nedeľňajšej polnoci končí, informovala agentúra Reuters. Šéf Instagramu uviedol, že blokovanie sa dotkne 80 miliónov používateľov. Rusko už zakázalo Facebook v krajine v reakcii na podľa neho obmedzenia prístupu k ruským médiám na platforme.

E-mailová správa od štátneho komunikačného regulátora Roskomnadzoru povedala ľuďom, aby presunuli svoje fotografie a videá z Instagramu pred jeho vypnutím, a povzbudzovala ich, aby prešli na vlastné ruské „konkurenčné internetové platformy“.

17:18 Posledný pracovný deň jedného z moskovských McDonaldov. 

17:00 Telá ruských vojakov zabitých v bojoch na Ukrajine zapĺňajú márnice v Bielorusku, uviedli miestni obyvatelia pre stanicu Slobodná Európa (RFE/RL), ktorá o tejto skutočnosti informovala v noci na nedeľu.

Telesné pozostatky ruských vojakov, ktorí padnú počas "špeciálnej operácie", ako inváziu nazýva Moskva, sú privážané nákladnými vozidlami do bieloruských márnic a následne posielané späť do Ruska vlakom alebo lietadlom, uviedli obyvatelia.

16:41 Mestská rada v Mariupole informovala, že počet obetí civilistov stúpol na 2 187, uvádza The Kyiv Independent. 

Rusko podľa mestskej rady za posledných 24 hodín bombardovalo Mariupol 22-krát. V meste uviazlo asi 400-tisíc obyvateľov, pretože Rusko aj naďalej blokuje evakuáciu. 

16:02 Ruské jednotky sa v rámci obliehania ukrajinskej metropoly Kyjev snažia okrem iných prístupových ciest zablokovať Kyjev aj z východu, informoval v nedeľu ukrajinský generálny štáb armády. TASR prevzala správu od agentúry DPA.

Ruské jednotky prekročili cestu E95 v smere na mestá Brovary a Boryspiľ, uviedol generálny štáb s tým, že severozápadne a severovýchodne od Kyjeva Rusi zhromažďujú svoje sily na postup.

15:40 Rusko má verbovať do boja ľudí zo Sýrie a Líbye, informoval o tom portál RBK Ukrajina. Odvolávajú sa na rozviedku ukrajinksého ministerstva obrany. Podľa ich vyjadrenia má Rusko ponúkať žoldnierom 300 až 600 dolárov mesačne. 

15:10 V juhoukrajinskom prístavnom meste Cherson vyšli v nedeľu do ulíc davy ľudí na protest proti okupácii ruskými silami. Informovala o tom stanica BBC.

Na záberoch, ktoré BBC zverejnila, vidieť, ako ľudia zhromaždení na Námestí slobody v centre Chersonu mávali ukrajinskými vlajkami a držali transparenty s nápismi „Cherson je Ukrajina“. Protest sa koná uprostred správ, že Rusko plánuje v meste usporiadať falošné referendum, aby vytvorilo ďalší separatistický región a nastolilo bábkovú administratívu.

15:08 The New York Times vo svojom vyjadrení uvádza, že novinár zabitý na Ukrajine pre nich v tom čase už nepracoval.

15:00 Takmer 125.000 ľudí evakuovali na Ukrajine cez humanitárne koridory z miest, v ktorých prebiehajú boje. Oznámil to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala od denníka The Guardian a televízie CNN.

Podľa Zelenského je v súčasnosti prioritou dostať humanitárny konvoj do obliehaného mesta Mariupol, v ktorom uviazlo približne 400.000 ľudí, pričom im dochádza jedlo i voda. „Náš humanitárny konvoj je vzdialený len dve hodiny od Mariupolu, je to len 80 kilometrov,“ uviedol Zelenskyj, podľa ktorého sa ukrajinským orgánom podarilo doručiť už 100 ton potrebnej pomoci obyvateľom vojnou zmietanej Ukrajiny.

14:44 Slovensko dodávkou zbraní na Ukrajinu nezasahuje do vojenského konfliktu. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO). Člen Výboru NR SR pre európske záležitosti a generálny manažér strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok zase uviedol, že najlepším východiskom z danej krízy je rokovanie o mieri.

14:14 Najmenej 13 novinárov a 12 ďalších osôb údajne zadržala polícia v nedeľu v ruskom meste Petrohrad počas protestov proti ruskej invázii na Ukrajinu. Informovala o tom stanica BBC.

Stanica sa odvolala na novinára Andreja Okuna, ktorý na sociálnej sieti Telegram uviedol, že policajti „nevysvetlili dôvod zadržania“. Podľa Okuna zadržaní reportéri mali na sebe novinárske vesty a mali novinárske preukazy. „To však nikoho nezaujíma, cieľom je zabezpečiť, aby nikto o ničom neinformoval,“ dodal.

14:11 Ruskí okupanti zabili v Irpine novinára New York Times, informoval The Kyiv Independent. 

Podľa Andrija Nebytova, šéfa polície v Kyjevksej oblasti, bol videožurnalista Brent Renaud zabitý 13. marca v Irpine, neďaleko Kyjeva. Ďalší dvaja novinári boli zranení a hospitalizovaní. 

Brent Renaud zabitý novinár New York Times FB Andrij Nebytov

14:05 Viaceré slovenské nezávislé kapely sa spojili, aby pomohli rodinám, ktoré utiekli zo svojich domovov na Ukrajine pred vojnovým konfliktom. Benefičný koncert Dlhá noc pre Ukrajinu sa uskutoční v nedeľu od 16.00 h v bratislavskej A4 - priestor súčasnej kultúry.

13:59 Rusko nedeľňajším raketovým útokom na výcvikové stredisko Javoriv v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti „ukázalo USA prostredník“, konštatoval Daniel Szeligowski, vedúci programu pre východnú Európu a vedúci výskumný pracovník pre Ukrajinu z Poľského inštitútu medzinárodných vzťahov. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

13:44 Aktuálny stav bojov na Ukrajine. 

13:27 Pápež František v nedeľu zatiaľ najostrejšie odsúdil vojnu na Ukrajine, pričom uviedol, že táto „neakceptovateľná ozbrojená agresia“ a „masaker“ sa musia skončiť. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

„V mene Boha vás žiadam ukončite tento masaker,“ uviedol František po pravidelnej nedeľnej modlitby Anjel Pána na Námestí sv. Petra. Hlava katolíckej cirkvi zároveň odsúdila „barbarské“ zabíjanie detí a civilistov, ako i bombardovanie ukrajinských nemocníc, ku ktorému podľa pápeža prichádza "bez rozumného strategického dôvodu"

13:10 Slovensko musí byť pripravené na všetko, v súčasnosti však nie je dôvod na paniku v súvislosti s pokračovaním vojnového konfliktu na Ukrajine a možným posunutím vojnovej línie k bezprostrednej blízkosti územia Slovenska. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

13:05 Turecko požiadalo Rusko o pomoc pri evakuácii tureckých občanov, ktorí uviazli v obliehanom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny. Uviedol to v nedeľu turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, ktorého citovala agentúra AFP.

12:35 Monastier v meste Svjatohirsk po nočnom ostreľovaní. 

12:18 Počet obetí ruského raketového útoku na vojenskú základňu pri meste Javoriv neďaleko Ľvova stúpol na 35 a počet ranených na 134. Oznámil to v nedeľu gubernátor Ľvovskej oblasti Maksym Kozytskyj. TASR správu prevzala od denníka The Guardian.

12:01 Použitie chemických zbraní Ruskom na Ukrajine by mohlo NATO primäť, aby prehodnotilo svoje rozhodnutie nezasahovať vojensky do konfliktu. V rozhovore pre stanicu BBC to v nedeľu uviedol poľský prezident Andrzej Duda. Odpovedal na otázku, či si myslí, že ruský prezident Vladimir Putin sa môže pripravovať na použitie chemických zbraní.

„Ak sa ma pýtate, či Putin môže použiť chemické zbrane, myslím si, že Putin môže teraz použiť čokoľvek, najmä keď je v takej ťažkej situácii,“ uviedol Duda. „Politicky už vojnu prehral a nevyhráva ju ani vojensky,“ dodal. Na otázku, či by použitie chemických zraní mohlo vyvolať zásah NATO, povedal: „Samozrejme, každý dúfa, že sa to (Putin) neodváži urobiť. Ale... ak použije zbrane hromadného ničenia, zmenilo by situáciu.“

11:47 Ľudia na celom svete používajú webovú stránku 1920.in na písanie náhodných správ Rusom o vojne na Ukrajine. Informoval o tom server Nexta. 

11:33 Slovensko v pondelok 14. marca navštívi izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid, ktorý do Bratislavy pricestuje prvýkrát. Rokovať bude s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivanom Korčokom (nominant SaS). TASR o tom informoval komunikačný odbor slovenskej diplomacie.

11:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril v sobotu večer s izraelským premiérom Naftalim Bennettom o spôsoboch zastavenia bojov na Ukrajine a snahách Izraela o vyriešenie tohto ozbrojeného konfliktu. TASR správu prevzala od televízie CNN a agentúry DPA, ktoré o tom informovali v nedeľu.

Podľa kancelárie izraelského premiéra trval telefonát Bennetta so Zelenským viac ako hodinu.
Zelenskyj o telefonáte s Bennettom informoval na sociálnej sieti Twitter, kde uviedol, že s izraelským premiérom hovoril o „ruskej agresii a vyhliadkach týkajúcich sa mierových rokovaní“.

11:19 Podľa dokumentu, ktorý poskytol portál ZN, Rusko zakázalo ľuďom zúčastňovať sa na verejných zhromaždeniach, šíriť informácie o ruských vojenských pohyboch, predávať a používať zbrane. Informoval o tom The Kyiv Independent. 

11:16 Bratislavský samosprávny kraj (BSK) prijal v nedeľu humanitárnu zásielku, ktorú mu poskytol jeho cezhraničný samosprávny partner, spolková krajina Dolné Rakúsko (Niederösterreich). Konvoj štyroch kamiónov priviezol hygienické potreby, hračky i ďalšie predmety dennej spotreby pre ľudí, utekajúcich pred vojnou na Ukrajine.

11:04 Britský minister financií Rishi Sunak v nedeľu vyzval ďalšie britské spoločnosti, aby ukončili svoje existujúce investície v Rusku, a uviedol, že nové investície by sa mali zastaviť po rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina napadnúť Ukrajinu. Informuje agentúra Reuters. 

„Hoci uznávam, že môže byť náročné ukončiť existujúce investície, verím, že neexistuje žiadny argument pre nové investície do ruskej ekonomiky,“ uviedol Sunak vo video správe na Twitteri.

„Vyzývam vlastníkov a manažérov aktív, aby si veľmi dobre premysleli akúkoľvek investíciu, ktorá by v akomkoľvek zmysle podporila Putina a jeho režim,“ dodal. 

10:44 Autobus s približne 50 utečencami z Ukrajiny v nedeľu zišiel na severe Talianska z cesty a následne sa prevrátil. Pri nehode prišla o život jedna žena a niekoľko ďalších cestujúcich sa zranilo, nikto z nich vážne. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na štátny rozhlas a televíziu (RAI). 

Nehoda autobusu s ukrajinskými utečencami na severe Talianska TASR/AP

10:40 Po dvojročnej prestávke, spôsobenej pandémiou, by sa tento rok mohla konať dobrovoľná vojenská príprava. Termín zatiaľ nie je stanovený. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Dobrovoľná vojenská príprava je určená pre mladých ľudí od 19 rokov, ktorí chcú absolvovať vojenský výcvik a získať základné vedomosti a zručnosti potrebné na plnenie úloh ozbrojených síl a krízového manažmentu.

10:20 Najmenej deväť ľudí zahynulo a 57 utrpelo zranenia pri nedeľnom ruskom nálete na veľkú ukrajinskú vojenskú základňu Javoriv neďaleko poľských hraníc. Mieste úrady citovala agentúra Reuters. 

10:08 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg očakáva, že boje a humanitárna kríza na Ukrajine sa po viac ako dvoch týždňoch od začiatku ruskej invázie ešte vystupňujú. TASR túto správu prevzala od agentúry DPA.

„S hrôzou vidíme rastúci počet civilných obetí a nezmyselné ničenie zo strany ruských síl. Obyvatelia Ukrajiny vzdorujú s odvahou a odhodlaním, ale nadchádzajúce dni pravdepodobne prinesú ešte väčšie utrpenie,“ povedal Stoltenberg v rozhovore pre nedeľník Welt am Sonntag. Šéf NATO vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby „ukončil túto vojnu, stiahol všetky sily a zaviazal sa k diplomacii“.

10:03 Starosta okupovaného Dneprorudne bol unesený ruskými jednotkami, informuje o tom The Kyiv Independent. Jevhen Matiiv je druhým starostom, ktorého uniesli okupanti od vypuknutia vojny. 

9:59 Hackerská skupina Anonymous, ktorá podnikla kvôli invázii na Ukrajinu niekoľko kybernetických útokov na ruské médiá a úrady, teraz zverejnila odkaz určený Rusom. Vyzvala ich v ňom, aby sa vzopreli prezidentovi Vladimírovi Putinovi a zosadili ho.

9:33 Dôsledky ostreľovania v Ľvove. 

9:05 Evakuačný vlak v Doneckej oblasti zasiahol šrapnel, informuje The Kyiv Independent.

Osobný vlak smerujúci do Lymanu bol v noci zasiahnutý šrapnelmi neďaleko stanice Brusyn severne od Slovjanska. V dôsledku útoku bol jeden vlakvedúci zabitý a ďalší zranený. 

8:59 Obyvatelia Spojeného kráľovstva, ktorí ubytujú na minimálne šesť mesiacov utečencov z Ukrajiny, dostanú od štátu príspevok vo výške 350 libier (zhruba 417 eur) mesačne. Oznámila to britská vláda, informovala v sobotu stanica BBC.

Vládna podpora sa týka ľudí, ktorí ubytujú jednotlivca alebo rodinu z Ukrajiny vo svojich domovoch alebo im ponúknu samostatnú nehnuteľnosť bez prenájmu. Tí, ktorí ponúkajú ubytovanie, budú preverení úradmi.

8:57 Za posledných 24 hodín do nedele do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch pri vstupe z Ukrajiny celkovo 10.307 osôb, z toho od sobotného (12. 3.) večera do nedeľného rána 3296 osôb. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru (PPZ) Michal Slivka.

8:40 Deti z Ukrajiny, ktoré budú nastupovať do slovenských škôl, budú mať vyšetrenie od pediatra a do kolektívu pôjdu s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti. Potvrdila to hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová.

8:15 Skládka v meste Javoriv neďaleko do Ľvova. 

8:06 Kláštor ukrajinskej pravoslávnej cirkvi na východe Ukrajiny bol v sobotu večer vážne poškodený po tom, čo sotva unikol priamemu zásahu delostreleckého granátu. Informovala o tom v noci na nedeľu stanica BBC s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov. Explózia pri moste v blízkosti kláštora v Doneckej oblasti zničila takmer všetky okná na kláštore a poškodila niekoľko budov.

7:07 Ruské sily odpálili v nedeľu ráno najmenej osem rakiet na vojenskú výcvikovú základňu pri meste Javoriv, ktorá sa nachádza asi 50 kilometrov západne od Ľvova a okolo 16 kilometrov od hraníc s Poľskom. Smerom od vojenskej základne bolo vidieť stúpať mohutné stĺpy dymu, píše reportér Guardianu Lorenzo Tondo s odvolaním sa na Ľvovskú regionálnu vojenskú správu.

Útok na základňu potvrdil aj starosta Ľvova Andrij Sadovyj. Zatiaľ nie sú známe informácie o škodách alebo obetiach. Sadovyj tiež vyzval ľudí, aby nezverejňovali fotografie a videá z miesta útoku.

6:18 Mestom Ľvov ležiacom na západe Ukrajiny približne 70 kilometrov od poľských hraníc otriaslo v nedeľu ráno niekoľko výbuchov.

Explózie bolo počuť krátko pred šiestou hodinou ráno miestneho času (05.00 h SEČ) na predmestiach Ľvova, uviedla televízia CNN s odvolaním sa na svoj tím.

Explózie bolo počuť aj v Poľsku, informoval reportér nemeckej agentúry DPA, ktorý sa nachádza v meste Przemyśl. Podľa medializovaných informácií mesto zasiahlo niekoľko rakiet.

4:58 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po prvý raz v dejinách svojej krajiny rozhodol o udelení titulu Hrdina Ukrajiny žene. Oznámil to vo svojom najnovšom príhovore k občanom, ktorý bol zverejnený v nedeľu na stránke president.gov.ua. TASR o tom informuje na základe správ televízií CNN a Sky News a agentúry DPA.

Titul Hrdina Ukrajiny je najvyšším štátnym vyznamenaním. Udeľuje sa za výnimočný hrdinský čin alebo pracovný výkon. Zelenskyj ho in memoriam udelil seržantke a vrchnej vojenskej lekárke Inne Mykolajevne Derusovej, ktorá od začiatku ruskej invázie slúžila v meste Ochtyrka v Sumskej oblasti. 

2:59 Deň po zadržaní starostu juhoukrajinského mesta Melitopol Ivana Fedorova ruské okupačné vojská vymenovali v sobotu jeho nástupcu. Stala sa ním Galina Danilčenková, bývalá prorusky orientovaná poslankyňa mestského zastupiteľstva. TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN, ktorá sa odvoláva na oznámenie zverejnené na webovej stránke Záporožskej oblasti.

1:49 Rusko začalo prípravy na usporiadanie referenda o založení samostatnej Chersonskej ľudovej republiky, ktorej centrom by bolo okupované mesto Cherson ležiace na juhu Ukrajiny. Na Twitteri to v sobotu podľa agentúry AFP uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

00:42 Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder odcestoval z Moskvy, kde mal stráviť dva dni v rámci sprostredkovateľského úsilia v rusko-ukrajinskom konflikte. TASR prevzala túto informáciu zo stránky nemeckej spravodajskej televízie ntv, ktorá sa odvoláva na denník Bild.

Informovaný zdroj pre Bild uviedol, že Schröder so svojou manželkou opustili ruskú metropolu v sobotu okolo 06.00 h ráno a odleteli do Istanbulu. Exkancelár mal podľa tohto zdroja vo štvrtok večer niekoľko hodín rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. V piatok večer sa potom stretol s jedným z najbližších Putinových poradcov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:02