Na snímke budova školy v meste Kamloops v provincii Britská Kolumbia, kde našli pozostatky žiakov pomocou špeciálneho radaru.TASR/AP
StoryEditor

Kruté tajomstvo vyplávalo na povrch. Na pozemku bývalej cirkevnej školy v Kanade našli pozostatky 215 detí

TASR29.05.2021., 11:41h
Pozostatky 215 detí sa našli na pozemku bývalej cirkevnej internátnej školy v Kanade, ktorá vznikla pred vyše storočím a jej cieľom bola asimilácia pôvodných obyvateľov. Informovala o tom vo štvrtok večer agentúra AFP.
Lajkuj Brainee.sk na

Pozostatky žiakov školy v meste Kamloops v provincii Britská Kolumbia objavili pomocou špeciálneho radaru. „Niektoré mali len tri roky,“ povedala zástupkyňa komunity Rosanne Casimirová s tým, že ide o „nemysliteľnú stratu, o ktorej sa hovorilo, ale nikdy nebola zdokumentovaná“ zo strany predstaviteľov školy. Dodala, že správa s predbežnými zisteniami bude zverejnená v júni.

Kanadskí indiáni sa teraz v súčinnosti s múzeami a i súdnym lekárom usilujú získať akékoľvek záznamy o týchto úmrtiach. 

„Znepokojujúci“ objav „mi láme srdce“, napísal v reakcii na Twitteri kanadský premiér Justin Trudeau. „Ide o bolestivú pripomienku temnej a hanebnej kapitoly dejín našej krajiny,“ uviedol.

Deti boli do škôl zapísané nútene

Škola v Britskej Kolumbii bola najväčšou spomedzi 139 rezidenčných škôl založených koncom 19. storočia v Kanade a navštevovalo ju počas roka do 500 študentov. V mene kanadskej vlády ju v rokoch 1890-1969 prevádzkovala katolícka cirkev.

Celkovo bolo v Kanade do takýchto škôl nútene zapísaných približne 150-tisíc detí indiánov, inuitov a Métisov. Žiaci sa tu zo strany učiteľov stretávali s fyzickým a sexuálnym násilím a cieľom bolo zbaviť ich ich kultúry a materinského jazyka. Identifikovaných bolo najmenej 3200 detí, ktoré v internátnych školách zomreli na následky zneužívania alebo zanedbávania. Ich skutočný počet však nie je známy.

Kanada sa za „kultúrnu genocídu“ ospravedlnila 

Tieto skúsenosti sa v súčasnosti považujú za dôvod vysokej miery chudoby, alkoholizmu, domáceho násilia a počtu samovrážd v domorodých komunitách. Kanada sa za prax „kultúrnej genocídy“ oficiálne ospravedlnila v roku 2008.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 23:42