Facebook/Ztohoven
StoryEditor

Najväčšia záhada posledných dní odhalená. Kto stojí za gigantickým Pac-Manom v českom poli?

Miroslav Kamody26.05.2021., 18:00h
Česká polícia pred dvomi dňami informovala o náleze obrovského Pac-Mana, ktorého niekto vykosil v poli neďaleko Prahy. Dnes už poznáme, kto za celým incidentom stojí.
Lajkuj Brainee.sk na

Ešte v pondelok polícia informovala, že necelých 50 kilometrov od Prahy neznámy páchateľ vykosil na repkovom poli obrovskú postavičku Pac-Mana. K tomuto činu sa na Facebooku prihlásila česká skupina aktivistov s názvom Ztohoven.

„22. mája, na medzinárodný deň biodiverzity a v deň výročia spustenia hry Pac-Man, skupina Ztohoven vytvorila Pac-Mana v repkovom poli, na ktorom hospodári koncern Agrofert,“ napísali aktivisti.

Podľa nich ide pravdepodobne o najväčší obrazec v poli, ktorý sa rozkladá na 18 hektároch repkového porastu. Samotná škoda na poli sa vyšplhala na približne 350-tisíc českých korún (necelých 14-tisíc eur). Podľa aktivistov ide o protest proti Andrejovi Babišovi a zároveň upozornenie na ničenie biodiverzity pestovaním repky olejnej. 

Facebook/Ztohoven

„Pac-man vyžral dotácie a podarilo sa mu tiež dokonale vyžrať pojmy ako kapitalizmus alebo socializmus, ktoré sa dnes voľne zamieňajú. Sme vo fáze spoločenskej lobotómie, keď pravá a ľavá hemisféra nezmieriteľne presadzujú svoje bez schopnosti hľadať spoločnú reč mimo kategórie pravo-ľavého videnia sveta. Tento rez vykonal Pac-Man v nás, ktorého sme nechali naplno sa presadiť a neboli schopní mu nastaviť funkčné bariéry,“ napísali aktivisti v rozsiahlom príspevku.

​Ako pokračujú, „Pac-Man dokonale hackol systém demokracie a kontinuálne ho zneužíva. Pac-Man založil svoj business na daniach, ktorými vyžiera každého vo svojom hernom poli. Pac-Man zvracia kritické myslenie a seriózne vedu. Pac-Man si neporadí s jedincami, ktorí s ním odmietajú zdieľať herné pole.“

Polícia o prihlásení aktivistov ku gigantickej žltej postavičke už vie. "S touto informáciou pracujeme a budeme preverovať, či sa zakladá na pravde, alebo nie," povedala českému Deníku policajná hovorkyňa Veronika Hyšplerová.

Ztohoven pritom nie sú v Česku žiadnymi nováčikmi. Medzi ich najznámejšie činy patrí vyvesenie gigantických červených trenírok na Pražskom hrade či zinscenovanie atómového výbuchu vo vysielaní Českej televízie. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 06:06