YouTube/Alex Glaser
StoryEditor

VIDEO Ako by vyzerala jadrová vojna medzi Ruskom a USA? Za pár hodín by umrelo 90 miliónov ľudí

kam11.03.2022., 09:00h
Pravdepodobnosť, že sa niečo také skutočne stane, je mizivá. Aj preto, že následky by boli šialené a znamenali koniec ľudstva na planéte.
Lajkuj Brainee.sk na

Od vpádu ruských vojsk na Ukrajine sa svet čoraz viac obáva spustenia globálneho konfliktu, ktorý by mohol viesť k jadrovej vojne. S technológiami, aké sme v praxi ešte nemali možnosť vidieť, je veľmi náročné predstaviť si, ako by sa mohol konflikt novej svetovej vojny vyvíjať.

Plán A

Ako píše portál Indy100, vedci z Princetonskej univerzity sa rozhodli rozvinúť tento potenciálny scenár pomocou „nezávislých hodnotení súčasných pozícií amerických a ruských síl, plánov jadrovej vojny a cieľov jadrových zbraní“.

Atómová bomba Brainee x Canva

​Tento audiovizuálny scenár sa nazýva „Plán A“ a ukazuje, aká zničujúca by bola jadrová vojna. V štvorminútovom videu vedci rozohrajú scenár, v ktorom sa Rusko pokúša odraziť členov NATO. Najprv je vojna medzi západoeurópskymi krajinami a Ruskom, no akonáhle budú zbombardované všetky veľké mestá, vojna sa otočí medzi USA a Rusko.

Simulácia predpokladá, že Rusko by sa následne zameralo na veľké americké mestá. Len medzi týmito dvomi veľkými krajinami vedci dospeli k záveru, že jadrová vojna zabije 3,1 milióna ľudí do 45 minút.

Celkovo by podľa simulácie v Európe, Ázii a Spojených štátoch počas prvých hodín konfliktu zomrelo 90 miliónov ľudí. Toto číslo nezahŕňa úmrtia spôsobené jadrovým spadom alebo inými dlhodobými účinkami bombardovania nebezpečnými raketami.

Aj teraz je však nutné pripomenúť, že šanca na vznik globálnej jadrovej vojny je extrémne nepravdepodobná.

Dokonca aj jadrová vojna malého rozsahu medzi dvoma menšími krajinami by mala katastrofálne následky pre zvyšok planéty, píše Indy100. Okrem toho existujú záväzné zmluvy medzi krajinami vrátane Ruska, ktoré zabraňujú vzniku jadrovej vojny.

​Pokiaľ si však rád ulietavaš na zničujúcich scenároch jadrovej vojny, máme pre teba ešte jedno video. To ukazuje, čo by sa stalo, keby ľudstvo naraz odpálilo každú jednu jadrovú hlavicu na Zemi. To by vyzeralo približne takto: 

  • Od roku 2019 je na planéte Zem 15-tisíc jadrových zbraní.
  • Na zničenie jedného zo 4 500 miest na Zemi by boli potrebné iba tri jadrové hlavice, čo znamená celkovo 13 500 bômb, po ktorých by ich zostalo už len 1 500.
  • 15-tisíc hlavíc zodpovedá trom miliardám ton TNT a 15-násobku energie sopky Krakatoa, najsilnejšej sopečnej erupcie vôbec.
  • Po výbuchu by vytvorila ohnivú guľu s priemerom 50 km a vytvorila by nárazovú vlnu, ktorá by zničila všetko v okruhu 3-tisíc km.
  • Výbuch by bolo počuť po celom svete a tlaková vlna by nasledujúce týždne kolovala svetom.
  • Hubový oblak by dosiahol okraje zemskej atmosféry a bol by blízko vesmíru.
  • Ak by bol odpálený v amazonskom dažďovom pralese Južnej Ameriky, vytvoril by požiar, ktorý by spálil takmer celý kontinent.
  • Žiarenie by zabilo všetko v okruhu výbuchu a okolie na stovky kilometrov by bolo neobývateľné.
  • Amazonský dažďový prales by bol úplne zničený a životné prostredie na celom svete by sa stalo vysoko rádioaktívne, čo by úplne vyhladilo ľudstvo.

Ani to však nie je úplne najhorší scenár. Ten vo videu ráta s tým, že na svete by bol vyťažený každý jeden kúsok uránu na planéte, z ktorého by sa následne vytvorilo čo najviac bômb. Predpokladá sa, že na Zemi je 35 miliónov ton uránu, čo je dosť na vytvorenie ekvivalentu 10 miliárd bômb v Hirošime.

  • Opäť platí, že ak by došlo k výbuchu v Amazonskom pralese, výbuch by mohla vidieť polovica Južnej Ameriky.
  • Ak by sa vytvoril kráter s priemerom sto kilometrov, úlomky by vymrštilo tak ďaleko, že časť z nich by skončila vo vesmíre.
  • Zabilo by to väčšinu veľkých zvierat a spôsobilo by ohnivé búrky na celej planéte a zemetrasenia, ktoré by boli silnejšie ako čokoľvek, čo by sa kedy zaznamenalo. Zdecimovalo by to mestá a ľudskú civilizáciu.
  • Oblak popola, ktorý by sa vytvoril, by zahalil planétu a zabránil slnečnému žiareniu dostať sa na povrch. Nasledovala by globálna zima, ktorá by na desaťročia zrazila teploty pod bod mrazu.
  • Všetok život na Zemi by vyhynul. Vďaka úlomkom by bola zničená aj Medzinárodná vesmírna stanica. Mohol by si prežiť, ak by si boli pod vodou, ale aj to iba dovtedy, kým sa ti nevyčerpajú všetky zásoby.
  • Trvalo by milióny rokov, kým by sa na planéte znovu objavila akákoľvek forma života.
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 21:47