TASR/AP
StoryEditor

Súčasné vakcíny sú účinné aj voči indickému variantu. Tieto majú účinnosť až 97 percent

Dominika Pacigová18.05.2021., 16:20h
Indický variant má podľa britského ministra zdravotníctva potenciál šíriť sa medzi nezaočkovanými ako lesný požiar.
Lajkuj Brainee.sk na

Podľa informácií portálu iDnes.cz, vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech i AstraZeneca chránia zaočkovaných pred nákazou až na 97 percent. Keďže v Británii evidujú viac ako 1300 prípadov nákazy indickým variantom, britský minister zdravotníctva apeluje na každého, aby sa dal zaočkovať, keď na neho príde rad. 

Veria, že povzbudia aj ďalších 

Z výskumu nemocnice Indraprastha Apollo v Dillí je zrejmé, že z 3235 zdravotníkov, ktorí boli zaočkovaní oboma dávkami vakcíny AstraZeneca, iba 85 hlásilo príznaky covidu, zatiaľ čo dvaja z nich boli hospitalizovaní, informoval portál Standard

Vedci veria, že štúdia, ktorá nezaznamenala žiadne úmrtia ani hospitalizáciu na jednotke intenzívnej starostlivosti, povzbudí občanov, aby sa dali očkovať. 

Lekár Anupam Sibal, ktorý viedol štúdiu, uviedol, že 97,38 percent očkovaných bolo chránených pred nákazou indickým variantom, pričom miera hospitalizácie bola iba 0,06 percent.

Zistenia vedcov z University College London sú taktiež pozitívne. Zistili, že v priebehu siedmich až štrnástich dní po podaní druhej dávky vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a AstraZeneca sa ich účinnosť zvyšuje na 99,08 percent, objasnil portál The Guardian

Do výskumu bolo zapojených 8517 ľudí v Anglicku a Walese. „Toto je jedna z prvých štúdií o vakcínach v reálnom svete vo Veľkej Británii a je to fantastická správa,“ uviedla lekárka Maddie Shrotri, hlavná autorka príspevku. 

Európska lieková agentúra zas minulý týždeň v stredu oznámila, že vakcíny používajúce technológiu mRNA by mali byť schopné „neutralizovať“ aj indický variant koronavírusu, uviedla agentúra AFP.

Sú účinné aj voči indickému variantu 

Vo Veľkej Británii evidujú viac ako 1300 prípadov nákazy indickým variantom, ktorý má podľa britského ministra zdravotníctva Matta Hancocka potenciál šíriť sa medzi nezaočkovaným obyvateľstvom ako lesný požiar. „Apelujem na každého, aby sa dal zaočkovať hneď, ako na neho príde rad,“ citovala jeho slová TASR s odvolaním na televíziu Sky News.

Hancock zdôraznil, že nateraz majú odborníci vysokú úroveň istoty, že súčasné vakcíny sú účinné aj voči indickému variantu. Zároveň dodal, že vláda nevie o nikom, kto by umrel na indický variant koronavírusu po podaní oboch dávok vakcíny a mnohí z hospitalizovaných s týmto variantom neboli zaočkovaní. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 21:01