Reuters
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Vláda schválila príchod tisícov vojakov NATO, USA vyhlásili Rusku ekonomickú vojnu

ČTKiDnesTASRkam09.03.2022., 11:20h
Vojna na Ukrajine pokračuje ďalším dňom. Z krajiny utekajú milióny obyvateľov, ruská armáda sa naďalej márne pokúša dostať do hlavného mesta.
Lajkuj Brainee.sk na

19:06 Takto to vyzerá vo vyľudnenom Kyjeve:

18:50 Francúzska vláda počíta s vytvorením ubytovacích kapacít pre 10-tisíc utečencov z Ukrajiny, ktorá čelí invázii ruských vojsk. Povedal to dnes vládny hovorca Gabriel Attal.

Francúzsko podľa neho skúma aj ďalšie otázky, ako je napríklad prijímanie ukrajinských detí do francúzskych škôl a pripravuje sa na to, že vojna na Ukrajine nebude mať skorý koniec.

Reuters

18:20 Premiér SR Eduard Heger vyzýva tých, ktorí šíria proruské dezinformácie, aby s tým prestali. Uviedol to na sociálnej sieti. Reagoval na informácie o bombardovaní v ukrajinskom Mariupole, kde Rusi zbombardovali pôrodnicu. Aktuálne v meste hlásia takmer 1200 obetí.

18:10 Maďarsko sa nemôže pripojiť k sankciám uvaleným Spojenými štátmi na Rusko v oblasti energetiky, pretože aj naďalej potrebuje zemný plyn a ropu prichádzajúce z Ruska, cituje spravodajca TASR z vyhlásenia predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána zverejneného v stredu na Facebooku.

Orbán Putin Orbán Putin Reuters

18:02 Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva dnes uviedol, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zdokumentoval smrť 516 civilistov, z toho 37 detí. Zranených bolo 908 civilných osôb. Skutočný počet obetí bude podľa neho zrejme oveľa vyšší.

Pracovníci OSN podľa úradu potrebujú mnohokrát niekoľko dní na to, aby počty obetí zaznamenali. Úrad zverejňuje iba tie údaje o civilných úmrtiach a zraneniach, ktoré sám nezávisle overil. Bilancia napríklad nezahŕňa mestá Volnovacha, Mariupoľ či Izium, kde sa odohrávajú prudké boje a panuje tu podozrenie na stovky civilných obetí.

17:35 Ruská armáda pri stredajšom ostreľovaní ukrajinského mesta Mariupol zasiahla a zničila detskú nemocnicu a pôrodnicu, tvrdia miestni činitelia aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR túto informáciu prevzala zo stanice Sky News.

"Deštrukcia je kolosálna," uviedla na sociálnych sieťach mariupolská mestská rada. Počet obetí či zranených nebol bezprostredne známy. Zelenskyj však na Twitteri napísal, že pod troskami budovy sú "ľudia, deti" a útok na nemocnicu označil za "zverstvo", informuje agentúra AP.

17:25 Takmer dve desiatky českých, ukrajinských, ruských a bieloruských hudobníkov vyjadrili svoj nesúhlas s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine spoločným nahratím skladby "Nevzdám se".

Skladba vznikla novou úpravou piesní "Obijmi" a "Bez boju" od ukrajinskej rockovej skupiny Okean Elzy. Jej novú podobu pripravil ruský producent a hudobník Igor Ochepovsky, ktorý rovnako ako ďalší umelci zapojení do tohto projektu pôsobí a žije v Česku.

17:17 Utečenci sa môžu od stredy registrovať aj elektronickou formou pomocou QR kódu alebo prostredníctvom portálu Ministerstva vnútra (MV) SR. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

17:12 Ruské ministerstvo obrany v stredu po prvý raz priznalo, že do útoku voči Ukrajine nasadilo aj brancov, čiže vojakov, ktorí boli odvedení do armády na základe brannej povinnosti. V Rusku aktuálne platí pre všetkých mužov vo veku 18-27 rokov až na výnimky povinná ročná aktívna vojenská služba.

16:50 Ukrajina zakázala vývoz pšenice do zahraničia v súvislosti s rastúcimi obavami o zabezpečenie potravín pre svojich obyvateľov, ktorí už dva týždne čelia ruskej invázii. Ukrajinská pšenica je kľúčová pre svetové dodávky potravín.

16:42 Spojené kráľovstvo plánuje Ukrajine dodať prenosný systém protivzdušnej obrany na ochranu pred prípadnou ruskou inváziou. V stredu to oznámil britský minister obrany Ben Wallace, ktorý zdôraznil, že ide o obrannú technológiu. 

16:30 Takto to vyzerá v Mariupole:

16:05 Zástupca starostu Mariupolu Sergej Orlov hovorí, že mesto je pod „neustálym ruským ostreľovaním“. Informoval, že 1 170 ľudí už bolo zabitých, 47 mŕtvych bolo dnes pochovaných v masovom hrobe. Obyvatelia sú bez vody, tepla, elektriny či plynu, pijú sneh a pália palivové drevo. "Je to stredovek," opísal Orlov,

"Putin má v úmysle mať Ukrajinu bez Ukrajincov. Je to čistá genocída. Útok, ktorý vedie Rusko, nie je jednoducho zradný. Je to vojnový zločin. Útočia na nás letectvom, granátmi, viacerými raketami," pokračoval zástupca starostu.

15:39 Odpojenie bývalej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli nemá výrazný vplyv na jej bezpečnosť, uviedla v stredu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Ukrajina informovala MAAE o strate elektrického prúdu," napísala tento orgán OSN na Twitteri s tým, "že v tomto prípade MAAE neeviduje žiaden vážny dosah na bezpečnosť."

15:20 Príslušníci ruskej Národnej gardy zadržali v ukrajinskej Chersonskej oblasti viac ako 400 ľudí, ktorí protestovali proti ruskej okupácii, uviedlo dnes podľa agentúry Reuters velenie ukrajinskej armády. Obyvatelia juhukrajinského regiónu protestujú proti ruskej invázii už niekoľko dní.

"Kvôli zúrivému odporu obyvateľov Chersonu sa okupanti snažia zaviesť administratívno-policajný režim, kvôli ktorému boli do Chersonskej oblasti dopravené jednotky ruskej gardy. Tie nezákonne zadržali už viac ako 400 občanov Ukrajiny," cituje ukrajinský generálny štáb agentúra Interfax-u.

15:10 Európska únia sa dohodla, že v súvislosti s vojnou Ruska proti Ukrajine zaradí 146 členov hornej komory ruského parlamentu a 14 oligarchov a ich príbuzných napojených na Kremeľ na svoj zoznam sankcií. Nové sankcie sa týkajú aj Bieloruska. O utorkovom rozhodnutí najvyšších predstaviteľov EÚ informuje bruselský spravodajca TASR.

15:02 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu potvrdil, že sa vo štvrtok v Turecku stretne so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Uviedol však, že od tohto stretnutia si veľa nesľubuje. TASR o tom informovala na základe správy od agentúry Reuters.

"Úprimne poviem, že moje očakávania od rozhovorov sú nízke," uviedol Kuleba vo zverejnenom videu a načrtol s akými požiadavkami poletí do Antalye.

Dmytro Kuleba TASR/AP

15:00 Vytvorenie posilnenej predsunutej prítomnosti NATO na Slovensku je najväčším krokom pre obranu Slovenska od jeho samostatnosti, myslí si minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

"V prvom rade je to o doplnení spôsobilostí. Bavíme sa o protivzdušnej obrane, elektronickom prieskume, posilnení pozemného prieskumu aj o posilnení našich pozemných síl," priblížil Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko.

TASR/P. Zachar

14:51 Plánovaná evakuácia civilistov z ukrajinského mesta Izyum na východe Charkovského regiónu bola v stredu zadržaná ruským ostreľovaním, oznámil to v online príspevku krajský guvernér Oleh Synehubov. "Autobusy stále čakajú pri vjazde do Izyumu," povedal.

14:48 Hovorca americkej spoločnosti Airbnb uviedol, že používatelia ich internetovej platformy, ktorá sprostredkúva prenájom ubytovania, si zarezervovali dohromady už viac ako 61.000 nocí na Ukrajine. Ľudia z celého sveta sa týmto spôsobom rozhodli podporiť ukrajinských "hostiteľov", ktorí pre ruskú inváziu prišli o zdroj príjmov. Informovala o tom agentúra AFP.

14:35 Úrovne radiácie okolo ukrajinskej jadrovej elektrárne Záporožie sú v normále zatiaľ čo sa vykonávajú opravy na bloku poškodenom od boja s ruskými jednotkami, uviedol Petro Kotin, vedúci jadrovej firmy Energoatom.

14:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj môže upevniť nezávislosť Ukrajiny, avšak za vysokú cenu. Napísal to denník The Jerusalem Post, podľa ktorého sa začínajú objavovať detaily o sobotňajšom rokovaní premiéra Naftaliho Bennetta s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

13:51 Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Rusko drží 400-tisíc ľudí v Mariupole ako rukojemníkov. V meste totiž naďalej pokračuje streľba.

13:45 Ľudia v Rusku už na internete predávajú jedlo z McDonald´s. Spoločnosť totiž oznámila, že v krajine zatvára svoje prevádzky. 

13:34 Jednotná reakcia Európskej únie na pokračujúcu agresiu Ruska voči Ukrajine, ale tiež posilnenie európskej bezpečnosti či znižovane energetickej závislosti na ruskom plyne, rope či uhlí budú témami neformálneho samitu lídrov krajín EÚ vo francúzskom Versailles. Samitu sa vo štvrtok a piatok zúčastní aj premiér SR Eduard Heger.

13:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu západné mocnosti, aby sa bezodkladne rozhodli ohľadom ponuky Poľska dodať jeho krajine bojové stíhačky. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

"Kedy už padne rozhodnutie? Pozrite sa, sme vo vojne! Opäť vás žiadame, aby ste sa čo najskôr rozhodli. Pošlite nám lietadlá," uviedol Zelenskyj vo videonahrávke na svojom kanáli sociálnej siete Telegram.

13:15 Medzi Pekingom a Moskvou nastalo "znepokojujúce nové strategické zblíženie" a od invázie Ruska na Ukrajinu ešte viac narástlo riziko "veľkého konfliktu veľmocí". V stredu to povedal šéf austrálskej spravodajskej služby Andrew Shearer, ktorého cituje tlačová agentúra Reuters.

13:10 Prokurátorka Generálnej prokuratúry začala v utorok trestné stíhanie pre vojnové trestné činy v súvislosti s vojenskou agresiou ozbrojených síl Ruskej federácie na Ukrajine. Účelom trestného konania je zadokumentovanie dôkazov o vojnových zločinoch a to predovšetkým od utečencov, ktorí mohli byť ich priamymi svedkami a obeťami.

12:58 ​Štátnu cenu Alexandra Dubčeka pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia udelí vláda Slovenskej republiky aj ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Vplýva to z uznesenia, ktoré vláda v stredu schválila.

12:46 Černobyľská jadrová elektráreň je bez elektrického prúdu, čo by mohlo viesť k úniku radiácie, pretože bez elektriny nemožno zaistiť chladenie spotrebovaného jadrového paliva. Oznámila to dnes štátna spoločnosť Enerhoatom, ktorá spravuje štyri funkčné ukrajinské jadrové elektrárne.

12:32 Slovensko daruje Ukrajine ďalší vojenský materiál za vyše 9,99 milióna eur. Odsúhlasila to vláda na svojom stredajšom rokovaní.

12:30 Na Slovensku má pôsobiť do 2100 vojakov Severoatlantickej aliancie. Takzvanú posilnenú predsunutú prítomnosť NATO na území SR v stredu odsúhlasila vláda. Odobriť ju ešte musí Národná rada SR. Slovenskú jednotku má tvoriť do 600 českých, do 200 holandských, do 100 poľských a slovinských, do 400 amerických a do 700 nemeckých vojakov. Posilnená predsunutá prítomnosť sa na Slovensku zriaďuje od 15. marca.

12:25 Kremeľ v stredu oznámil, že Spojené štáty vyhlásili ekonomickú vojnu Rusku a že Moskva bude vážne premýšľať o svojich nasledujúcich krokoch po tom, čo prezident Joe Biden uvalil zákaz na ruskú ropu a ďalší dovoz energie.

12:20 Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v stredu oznámila, že Rusko v rokovaniach s predstaviteľmi Kyjeva o riešení konfliktu na Ukrajine dosiahlo pokrok.

Takisto zdôraznila, že ruskí vojaci nemajú za cieľ zvrhnúť ukrajinskú vládu. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Počas prvých troch kôl mierových rozhovorov medzi Moskvou a Kyjevom podľa Zacharovovej nastal "určitý pokrok".

12:15 Polícia vyšetruje okolnosti poškodenia Pamätníka sovietskej armády vo Svidníku. Ako informuje na sociálnej sieti, počas noci z utorka na stredu neznámy páchateľ poškodil pamätník, ktorý sa nachádza v areáli Vojenského múzea vo Svidníku.

"Na pamätníku sú viditeľné farby modrej a žltej a v strede je pomaľovaná červenou farbou socha vojaka. Prípadom sa na mieste zaoberá odbor kriminálnej polície zo Svidníka," uvádza polícia.

Pamätník vo Svidníku Facebook/Polícia SR - Prešovský kraj

12:05 Americkí zákonodarcovia sa v utorok dohodli na poskytnutí 13,6 miliardy dolárov na humanitárnu, vojenskú a ekonomickú pomoc Ukrajine a spojencom USA v Európe.

11:51 Za neakceptovateľné rozsievanie paniky označilo ministerstvo vnútra vyhlásenie košického primátora Jaroslava Polačeka o tom, že mesto v súvislosti s prílevom vojnových utečencov z Ukrajiny začína čeliť humanitárnej katastrofe.

"Najabsurdnejšie na celom tomto teátre však je, že ZMOS (Združenie miest a obcí Slovenska) a dokonca aj ten 'zlý štát, ktorý sa o nikoho nestará,' sa prvýkrát dozvedajú o akýchkoľvek problémoch mesta až z médií, nehovoriac o panike, ktorú už medzi obyvateľmi rozosial," napísal v stredu minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) na sociálnej sieti.

TASR/Pavel Neubauer

11:50 Približne 200-tisíc ukrajinských utečencov sa dostalo k poľskému hlavnému mestu Varšava, oznámil v stredu Mazovský vojvoda Konstanty Radziwill. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Radziwill v Rádiu ZET povedal, že na pomoc utečencom bola vyslaná skupina 250 zástupcov varšavských úradov. Pomoc podľa Radziwilla zabezpečujú spoločnosti z oblasti sociálnej starostlivosti, úrady regionálnych vlád a ústrednej vlády i súkromné osoby. Varšava sa nachádza v Mazovskom vojvodstve.

11:45 Členské štáty Európskej únie schválili nový sankčný balíček zameraný na ruských oligarchov aj bieloruské banky pred dvojdňovým summitom lídrov európskych krajín, ktorý je naplánovaný na štvrtok a piatok vo Versailles, uviedlo Francúzsko.

11:40 Rusko od USA žiada, aby svetu vysvetlili, prečo podporujú to, čo Moskva označuje ako vojenský biologický program na Ukrajine, píše Reuters.

11:35 Ukrajinské úrady nevedia, aké sú úrovne radiácie v jadrovej elektrárni Černobyle, kontakt s elektrárňou totiž stratili po jej obsadení ruskými jednotkami, uviedol minister pre energetiku Herman Haluščenko. Povedal tiež, že Ukrajina nemá kontrolu nad tým, čo sa deje v okupovanej jadrovej elektrárni Záporožie, kde je rozmiestnených na 400 ruských vojakov.

11:30 Štáty Európskej únie pripravujú nový balík sankcií, ktoré budú namierené voči približne 100 Rusom v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Rozhodnutie by mohlo byť prijaté už v stredu. Uviedol to šéf európskej diplomacie Josep Borrell. TASR o tom informovala na základe správy agentúry Reuters.

11:20 Ruská armáda, ktorá nedokázala v počiatočnej fáze vojenskej invázie na Ukrajinu dosiahnuť "rozhodujúci pokrok", môže čeliť ďalšej výzve, napísala agentúra AFP. Tou výzvou je podľa nej teplejšie počasie a s ním spojený rozbahnený terén.

"Rovnako ako armády Napoleona a Hitlera aj ruské mechanizované divízie budú pravdepodobne spomalené alebo zastavené, keď sa z nespevnených ciest stanú zradné močiare, ktoré miestni označujú termínom rasputica," napísala AFP.

Ruský vojak, Ukrajina Reuters

11:10 Čína, ktorá odmietla odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu, v stredu vyhlásila, že za zvyšovanie napätia medzi Kyjevom a Moskvou môže Severoatlantická aliancia (NATO) pod vedením Spojených štátov. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Kroky NATO pod vedením USA posunuli napätie medzi Ruskom a Ukrajinou k bodu zlomu," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien a zároveň vyzval USA, aby brali do úvahy obavy Číny a vyhýbali sa podkopávaniu práv alebo záujmov Pekingu v otázke vzťahov s Ruskom.

10:58 Sankcie voči Rusku začínajú mať zmysel. Uviedol to premiér Eduard Heger pred rokovaním vlády. Poznamenal, že cieľom Slovenska je zvládnuť nápor utečencov z Ukrajiny. Počty utečencov prichádzajúcich na Slovensko každým dňom stúpajú a Heger očakáva, že budú narastať ešte viac.

AP/TASR

10:46 Situácia s vojnovými utečencami z Ukrajiny bola v stredu ráno na košickej železničnej stanici a v blízkom mestskom hotspote na kúpalisku Červená hviezda pokojná. Priebežne počas dňa k hotspotu prichádzajú autobusy s utečencami z hranice s Ukrajinou, mesto varuje, že ich ďalší prílev bez pomoci štátu bude znamenať humanitárnu krízu.

10:30 Železničná spoločnosť Slovensko zavádza mimoriadne evakuačné vlaky z ukrajinského Čopu, ktoré budú premávať denne.

10:25 Jasná väčšina ľudí na Slovensku si myslí, že by sme mali prijať utečencov utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. Takúto pomoc podporuje viac ako 85 percent obyvateľov a obyvateliek Slovenska. Informuje o tom Denník N na základe prieskumu Focusu.

Keď sa ľudí opýtate, či by im prekážal alebo neprekážal utečenec ako sused, je otvorenosť o čosi menšia – takýto sused by neprekážal 71 percentám ľudí – a prekážal takmer tridsiatim percentám.

TASR/Milan Kapusta

10:15 Najmenej desať ľudí bolo v utorok zabitých pri útoku ruskej armády na mesto Severodoneck na východe Ukrajiny. Informoval o tom vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram miestny predstaviteľ Luhanskej oblasti, kde sa mesto nachádza.

Ruská armáda "spustila paľbu" na obytné domy a ďalšie budovy v meste, dodal predstaviteľ. Bezprostredne nespresnil, či išlo o delostrelecký útok.

10:03 Dvanásť slovenských europoslancov zo štyroch politických frakcií v stredu podpísalo spoločný list, v ktorom odsudzujú vystúpenia poslanca Milana Uhríka (Republika) v pléne Európskeho parlamentu, ako aj sériu jeho dezinformačných statusov, ktoré šíri na sociálnych sieťach. Zo Štrasburgu informuje spravodajca TASR.

9:47 Koaličná strana SaS považuje písmeno "Z" za extrémistický symbol, ktorý symbolizuje vojnu Ruska proti Ukrajine. Prokuratúru a orgány činné v trestnom konaní preto vyzýva, aby trestne stíhali šírenie tohto symbolu. Generálna prokuratúra (GP) SR upozorňuje, že policajt alebo prokurátor musí vždy na individuálnej báze posúdiť, či je daný symbol extrémistickým materiálom.

Reuters

9:35 Cudzinci, ktorí dobrovoľne bojujú za Ukrajinu, budú mať nárok na ukrajinské občianstvo. Vyhlásil to v utorok námestník ukrajinského ministra vnútra Jevhen Jenin, ktorého s odvolaním sa na ukrajinskú štátnu tlačovú agentúru Ukrinform citovala americká spravodajská stanica CNN.

9:23 Spojené štáty uviedli, že spolupracujú s Ukrajinou na tom, aby zabránili ruským silám zhabať biologický výskumný materiál, ktorý sa nachádza na Ukrajine. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

"Ukrajina má biologické výskumné zariadenia a v skutočnosti nás teraz dosť znepokojuje, že ruské jednotky – ruské sily – sa môžu snažiť získať kontrolu nad nimi," uviedla v utorok námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre politické záležitosti Victoria Nulandová na vypočutí pred americkými zákonodarcami, keď sa jej priamo pýtali, či má Ukrajina biologické zbrane.

9:01 Personál jadrovej elektrárne v Černobyle nebol vymenený takmer dva týždne - od zajatia ruskou armádou. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu vyjadrila obavy zo stresujúcej situácie a vyzvala na rokovania o bezpečnostných zárukách.

8:58 Rozhodnutie amerického reťazca rýchleho občerstvenia McDonald's zatvoriť v reakcii na vývoj situácie na Ukrajine všetky svoje reštaurácie v Rusku zareagovali aj ďalšie známe americké značky.

Krátko po oznámení McDonald's informovali o pozastavení svojich aktivít v Ruskej federácii aj kaviarenský reťazec Starbucks a nápojové spoločnosti PepsiCo a Coca-Cola.

8:35 Takto to vyzerá po bombardovaní v meste Sumy: 

8:25 Za posledných 24 hodín do stredy do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch pri vstupe z Ukrajiny celkovo 12 613 osôb, z toho od utorka večera do stredajšieho rána 4216 osôb. Od vypuknutia konfliktu do stredajšieho rána vybavili celkovo 153 303 osôb vstupujúcich na Slovensko z Ukrajiny.

8:15 Ukrajinská vláda zakázala vývoz raže, jačmeňa, pohánky, prosa, cukru, soli a mäsa z krajiny do konca tohto roka.

8:00 Mesto Košice začína pod náporom množstva vojnových utečencov z Ukrajiny čeliť humanitárnej katastrofe. Vyhlásil to ešte v utorok košický primátor Jaroslav Polaček. Pri riešení situácie podľa neho chýba riadiaca jednotka zo strany štátu smerom na samosprávu, efektívna podpora, informovanie či manažovanie.

"Mestu Košice hrozí, respektíve v tejto chvíli mesto už začína čeliť humanitárnej katastrofe. Aj keď robíme všetko, čo je v našich silách, len s dobrovoľníkmi a bez akejkoľvek pomoci štátu už nebudeme vedieť zvládnuť postarať sa o ďalších obyvateľov Ukrajiny, ktorí každý deň v čoraz väčšom počte prichádzajú do nášho mesta," povedal Polaček. Konštatoval to po rokovaní Krízového štábu Okresného úradu v Košiciach, ktorý podľa neho nepriniesol riešenie. 

Jaroslav Polaček Jaroslav Polaček TASR/F. Iván

​7:00 Spojené štáty posielajú Poľsku dva systémy protivzdušnej obrany Patriot s cieľom čeliť akejkoľvek potenciálnej hrozbe voči USA a spojencom v NATO počas pokračujúcej ruskej invázie na Ukrajinu. Oznámil to v noci na stredu hovorca velenia americkej armády v Európe (US EUCOM) Adam Miller. TASR o tom informuje na základe správy stanice CNN.

6:00 Humanitárny koridor z obliehaného severoukrajinského mesta Sumy bude fungovať aj v stredu. Podľa agentúry Reuters o tom ráno informoval gubernátor Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj.

TASR/AP

5:00 Šéfovia amerických tajných služieb vo svojich analýzach označili ruského prezidenta Vladimira Putina za "nahnevaného" izolovaného vodcu, ktorý sa usiluje získať globálny vplyv a momentálne je sklamaný z toho, že invázia ruskej armády na Ukrajinu nejde podľa plánu. Informovala o tom v noci na stredu agentúra AFP.

Dlhoročný ruský prezident v sebe už mnoho rokov "dusí výbušnú zmes krivdy a ambícií", povedal americkým zákonodarcom riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

TASR/AP

4:00 Spojené štáty v utorok odmietli ponuku Poľska, ktoré vyjadrilo pripravenosť premiestniť všetky svoje stíhačky typu MiG-29 na americkú vojenskú základňu Ramstein v Nemecku a dať ich následne, bezodkladne a bezplatne, k dispozícii Ukrajine. Agentúra AFP napísala, že Varšava touto ponukou zaskočila amerických predstaviteľov.

Podľa Poľskom navrhovanej schémy by tieto lietadlá mohli byť nasadené na Ukrajine, zatiaľ čo poľské letectvo by dostalo ako náhradu stíhačky F-16. Hovorca amerického Pentagónu John Kirby vo svojej reakcii na poľský návrh v noci na stredu uviedol, že je "neudržateľný".

Reuters

3:00 Ukrajina v reakcii na návrh Ruska týkajúci sa prímeria, ktoré má platiť v stredu, konštatovala, že "je ťažké dôverovať okupantovi". Informovala o tom americká spravodajská televízia CNN.

Ukrajinské ozbrojené sily v krátkej reakcii na nové vyhlásenie Ruska o prímerí zopakovali, že "ruská strana oznamuje režim pokoja na otvorenie humanitárnych koridorov 9. marca od 09.00 h kyjevského času" (08.00 h SEČ).

2:00 Systémy monitorujúce zariadenia s rádioaktívnym odpadom v ukrajinskej jadrovej elektrárni Černobyľ prestali odosielať údaje jadrovému dozornému orgánu OSN, ktorým je Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu. V noci na stredu o tom informovala spravodajská televízia CNN.

1:00 Manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v utorok večer zverejnila emotívny otvorený list, v ktorom opisuje dôsledky 13 dní trvajúcej vojny Ukrajiny s Ruskom.

Ako informoval spravodajský web Sky News, Olena Zelenská vo svojom liste vyzvala svetové médiá, aby aj naďalej hovorili pravdu o vojne na Ukrajine. "V informačnej vojne rozpútanej Ruskou federáciou, ktorá vyvracia aj samotný fakt invázie, sú všetky svedectvá veľmi dôležité," zdôraznila.

Reprofoto, Facebook Oleny Zelenskej

0:00 Náš včerajší ONLINE nájdeš po kliknutí na tento odkaz

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 14:36