StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Nádeje na vstup do NATO som sa vzdal, hovorí Zelenskyj. USA zakázali dovoz ruskej ropy a plynu

(hn)TASRsom08.03.2022., 07:02h
Ruská invázia na Ukrajine pokračuje. Všetko dôležité dianie sledujeme online. Ukrajinskí vojaci pokračujú v obrane južného, východného a severného sektora, pričom hlavné mesto Kyjev, ako i mesto Černihiv nachádzajúce sa na severe krajiny sú stále pod kontrolou Ukrajincov.
Lajkuj Brainee.sk na

19:07 - Na základe žiadosti Severoatlantickej aliancie (NATO) sa Holandsko a Nemecko pripravujú na dodávku systému protivzdušnej obrany Patriot na Slovensko. V utorok to oznámila holandská ministerka obrany Kajsa Ollongernová, informuje TASR podľa správy holandskej tlačovej agentúry ANP.

19:05 Severoatlantická aliancia podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského "nefunguje správne", pretože nedokázala zabezpečiť bezletovú zónu nad jeho krajinou. Zelenskyj to povedal v utorok vo videopríhovore poslancom Dolnej snemovne britského parlamentu, pričom britského premiéra Borisa Johnsona vyzval, aby ešte viac sprísnil sankcie voči Rusku, ktoré zároveň označil za "teroristický štát".TASR túto informáciu prevzala od stanice Sky News.

TASR/AP



18:54
Českí a slovenskí vojaci začali na severe Slovenska budovať stanové mestečko pre utečencov z Ukrajiny, ktorí z vlasti utekajú po ruskej invázii. Dočasné útočisko s kapacitou 400 osôb by malo byť pripravené na prijatie prvých utečencov.

18:48 Ruský prezident Vladimir Putin nikdy nedosiahne víťazstvo vo vojne s Ukrajinou, pretože nad ňou nikdy nedokáže získať plnú kontrolu. Vyhlásil to v utorok americký prezident Joe Biden, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Rusko môže vojensky postupovať za strašnú cenu, avšak jedno je isté – Ukrajina nebude pre Putina nikdy víťazstvom," povedal americký prezident. "Putin možno dokáže dobyť nejaké mesto, ale nikdy nedokáže ovládnuť celú krajinu," zdôraznil.

Reuters

18:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore s americkou stanicou ABC pripustil, že je ochotný s Ruskom vyjednávať o budúcom usporiadaní okupovaného Krymu aj separatistických republík na Donbase. Uznanie týchto území ako súčasť Ruska, respektíve ich nezávislosti je hlavnou podmienkou Moskvy na prímerie. „Otázku vstupu do NATO som sám v sebe potlačil už dávno,“ hovorí Zelenskyj.

18:15 Biden oznámil, že USA zakazujú dovoz ropy z Ruska. Americký prezident Joe Biden oznámil, že Spojené štáty zakazujú dovoz ropy z Ruska.

Tento krok urobili kvôli ruskej invázii na Ukrajinu. Biden povedal, že USA chápu, že mnoho amerických spojencov nebude schopných urobiť to isté.

Upozornil tiež, že rozhodnutie bude mať vplyv aj v Spojených štátoch a že ceny pohonných hmôt naďalej porastú.

18:05 Británia ponúkla Slovensku tisícku svojich vojakov, ktorí majú pomáhať pri humanitárnych aktivitách v súvislosti s prílevom utečencov z Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe tweetu slovenského premiéra Eduarda Hegera po jeho utorkovom stretnutí so šéfom britskej vlády Borisom Johnsonom v Londýne.

17:42
Dicaprio má babku z Chersonu, Jovovich sa narodila v Kyjeve. Celebrity s ukrajinskými koreňmi, ktoré odsudzujú vojnu, nájdeš v článku:



17:38
Pri bojoch s ruskými jednotkami od 24. februára prišlo doteraz o život 13 vojačiek ukrajinských vzdušných síl. Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien to uviedla ukrajinská armáda. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA.

17:35 Desiatky ukrajinských nemocníc prerušili prevádzku. Na Ukrajine kvôli ruským útokom prerušilo prevádzku už 61 nemocníc. Povedal to v utorok minister zdravotníctva Viktor Ljaško.

"Teroristi z krajiny agresora vyradili z prevádzky 61 nemocníc," vyhlásil v televízii s tým, že úrady neboli schopné dodať kritický lekársky materiál. Rusko útoky na civilné ciele popiera.

17:12 Ferrari pozastavuje export svojich vozidiel na ruský trh. Samotné Rusko je zároveň pre firmu malý trh, takže ani sankcie by ju nemali príliš ovplyvniť.

"Vzhľadom na súčasnú situáciu sa spoločnosť Ferrari rozhodla až do odvolania zastaviť výrobu vozidiel pre ruský trh," oznámila automobilka v utorok. Ako dodala, "bude vždy dodržiavať pravidlá, nariadenia a sankcie". Reagovala tak na sankcie západných štátov voči Rusku za útok Moskvy na Ukrajinu

17:10 „Je srdcervúce vidieť, ako ľudia na Ukrajine opúšťajú celý svoj život. Podporovať ich je našou morálnou povinnosťou. Nasadzujeme 500 miliónov eur na humanitárnu a núdzovú pomoc a zriaďujeme centrá civilnej ochrany,“ uviedla na svojom Twitteri predsedníčka Európskej komisie.

16:51 Európska komisia plánuje v tomto roku znížiť závislosť Európskej únie na ruskom plyne o dve tretiny a ukončiť závislosť na ruských dodávkach plynu "omnoho skôr ako v roku 2030".

Dosiahnuť to chce rýchlejším prechodom na alternatívne dodávky a rozšírením čistej energie. Za realizáciu týchto plánov budú z veľkej časti zodpovedné vlády jednotlivých štátov. Vyplýva to z dnešného vyhlásenia EK.

Rusko sa na dodávkach zemného plynu do únie podieľa zhruba 40 percentami, napísala agentúra Reuters.

16:30 Odesa je pripravená na ruský útok.

Reuters

Reuters

16:15 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok vyhlásil, že je "nevyhnutné", aby sa európske krajiny prestali spoliehať na ruské energetické zdroje, najmä keď pokračuje vojna na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN.


16:10
K cudzincom bojujúcim za Ukrajinu sa pridal aj lotyšský poslane. Poslanec lotyšského parlamentu Juris Jurašs (46) sa pridal k bojom proti ruským silám na Ukrajine. V utorok to oznámila Nová konzervatívna strana (JKP), ktorej je Jurašs členom. (Reuters).

15:58 Ruské ozbrojené sily zničili budovu, v ktorej sa nachádzal centrálny príjem jednej z nemocníc Charkovskej oblasti.



15:56
Ukrajinský minister obrany Oleksii Reznikov dnes na svojom Twitteri zverejnil video, v ktorom vyzýva na odvahu a boj proti Rusku.



15:52 Názorový obrat Salviniho.
Taliansky politik Matteo Salvini, ktorý sa ako šéf strany Liga dlhé roky profiluje ako odhodlaný bojovník proti migrácii a patril k hlavným európskym podporovateľom ruského prezidenta Vladimira Putina, kvôli ruskému útoku na Ukrajinu vykonal názorový obrat o 180 stupňov a sám vyrazil na pomoc utečencom na poľsko-ukrajinskej hranici. Napísala o tom dnes agentúra Reuters.

15:20 Evakuačné cesty pre civlistov. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že navrhlo Ukrajine desať evakuačných ciest pre ukrajinských civilistov. Kyjev potvrdil len jeden humanitárny koridor, a to zo Sumy do Poltavy.

15:02 Bývalý boxerský šampión v ťažkej váhe Vladimir Kličko, brat kyjevského starostu a kolegu zo Siene slávy boxera Vitalija Klička, uviedol, že streľba je v okolí ukrajinského hlavného mesta Kyjeva "nepretržitá".

Kličko, ktorý odišiel z profesionálneho boxu v roku 2017, vstúpil do ukrajinských obranných síl po tom, čo minulý mesiac narukoval do ukrajinskej záložnej armády.

„V meste Kyjev, keď idete spať, počujete výbuchy, odpaľovanie rakiet na obranu mesta, ako aj ich dopad,“ povedal Kličko v rozhovore pre CNN. „Tento tlak je na nás, Ukrajincov, obrovský a gigantický, ale stojíme spolu proti tejto ruskej agresii,“ dodal.

14:47 SaS chce, aby bolo stíhané šírenie symbolu „Z“ Koaličná strana Sloboda a Solidarita vyzýva prokuratúru a orgány činné v trestnom konaní, aby šírenie písmena „Z“, ktoré symbolizuje vojnu Ruska proti Ukrajine, stíhali podľa trestného činu rozširovania extrémistického materiálu. Týmto písmenom označujú tanky a ďalšie vozidlá nielen ruskí vojaci bojujúci na Ukrajine, ale aj bežní Rusi ako podporu zásahu.

Reuters

14:15 Bielorusko sa zrejme chystá zaútočiť na Ukrajinu. Bielorusko sa možno chystá vstúpiť do vojny na Ukrajine, informoval dnes ukrajinský generálny štáb. Bieloruské jednotky sa preskupujú, niektoré z nich boli vyslané na hranicu blízko mesta Brest a dediny Aleksandrovka v Gomelskej oblasti.

14:00  
Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú Moskva spustila 24. februára, bolo zabitých 406 civilistov a 801 utrpelo zranenia. Vyplýva to z najnovších údajov Úradu vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR), ktoré priblížila jeho hovorkyňa Liz Throssellová. Dodala však, že skutočné počty obetí "sú pravdepodobne omnoho vyššie". Informáciu priniesla v utorok stanica BBC.

13:44
 Putinovi oligarchovia. Darth Vader Kremľa či magnát Usmanov sa trasú o majetky. Vlády Spojeného kráľovstva, EÚ a USA zareagovali na ruskú inváziu na Ukrajinu zničujúcimi sankciami proti miliardárskym podnikateľom, o ktorých sa predpokladá, že sú v najbližšom kruhu prezidenta Vladimira Putina. Viac sa dočítaš v článku:

13:39 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by mal dnes o 18.00 hod . stredoeurópskeho času prehovoriť v britskom parlamente prostredníctvom videohovoru.

13:35 Shell odchádza z ruského trhu. Britský koncern Shell oznámil odchod z ruského trhu. Zbaví sa tiež všetkých podielov v spoločných podnikoch s ruskou firmou Gazprom, ktorá je vôbec najväčším exportérom zemného plynu na svete.

Reuters

13:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril ochotu viesť rozhovory o štatúte separatistických regiónov na východe krajiny a čiernomorského polostrova Krym anektovaného Ruskom. Zelenskyj to podľa tlačovej agentúry DPA uviedol v pondelok večer vo vysielaní americkej televíznej stanice ABC.

Zároveň dal jasne najavo, že neustúpi požiadavkám Moskvy na uznanie nezávislosti dvojice samozvaných "ľudových republík" (Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky), ako ani ruskej vlády nad Krymom.

13:00 
Skupina Litovčanov spustila v utorok kampaň, ktorou povzbudzujú Rusov žijúcich v zahraničí, aby zatelefonovali 40 miliónom rodákov doma a porozprávali sa s nimi o tom, čo sa deje na Ukrajine. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. Aktivisti z kampane dúfajú, že priamy kontakt preklenie rétoriku v prokremeľských médiách a zmení myslenie bežných Rusov tak, že to nakoniec bude viesť ku koncu konfliktu na Ukrajine.

12:52 Viacerí pravoslávni kňazi na Ukrajine v reakcii na ruskú inváziu žiadajú oddelenie od ruskej pravoslávnej cirkvi, pod ktorú ich farnosti patria už po stáročia. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AFP.
Iov Oľšanskyj, kňaz z kláštora ukrajinskej pravoslávnej cirkvi v ukrajinskom meste Ľvov, povedal, že "jediná cesta pre ukrajinskú pravoslávnu cirkev je nezávislosť". Ruského prezidenta Vladimira Putina označil za "Kaina súčasnosti". Kain, prvý syn Adama a Evy, podľa Biblie zabil svojho brata Ábela, pripomína AFP.

12:45 Ruská armáda zničila vysielače mobilného signálu. Šéf investigatívneho média Bellingcat Christo Grozev: „Tí idioti sa pokúšali používať šifrované telefóny Era v Charkove po tom, ako zničili 3G vysielače a iné nahradili stingraymi (zariadenia na odpočúvanie). Era však potrebuje 3G alebo 4G. Výsledkom teda je, že ruská armáda je vybavená bezpečnými telefónmi, ktoré nemôžu fungovať tam, kde operuje ruská armáda.“ (twitter)


12:10 -
Ukrajina v utorok predpoludním obvinila Rusko z porušenia prímeria a z ostreľovania humanitárneho koridoru, ktorého cieľom je umožniť civilistom opustiť obliehané prístavné mesto Mariupol na juhu krajiny. Informovala o tom agentúra AFP. Správu nebolo možné nezávisle overiť.
"Nepriateľ začal útok smerujúci presne k humanitárnemu koridoru," uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany na Facebooku a dodalo, že ruská armáda "nenechala deti, ženy a starších ľudí opustiť mesto". To isté na sociálnej sieti Twitter tvrdí aj ukrajinské ministerstvo zahraničných.

TASR/AP

12:05 Dieťa zomrelo na dehydratáciu v ukrajinskom meste Mariupol, ktoré trpí výpadkom v dodávkach vody, oznámil v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Citovala ho na webe britská stanica Sky News.Ruskými silami obliehaný Mariupol na juhovýchode Ukrajiny v súčasnosti trpí nielen nedostatok vody, ale aj potravín a elektriny.
Tento nedostatok viedol až k tragickej smrti dieťaťa na dehydratáciu, uviedol prezident Zelenskyj.


12:00 Z Charkova už odišlo vyše 600-tisíc ľudíViac ako 600-tisíc ľuďom sa podarilo odísť vlakmi z východoukrajinského mesta Charkov. Mesto od začiatku invázie ostreľujú ruské sily.

11:30 Na hranicu so Slovenskom prišla takmer 80-ročná žena z Černobyľu. Narodila sa počas druhej svetovej vojny, prežila výbuch jadrovej elektrárne a vojna ju teraz prinútila opustiť krajinu."Takmer 80-ročná babka prišla na hranice plná energie, s drevenou paličkou a všade okolo seba rozdávala úsmev a dobrú náladu. Všetkým doslova vyrazila dych, keď oznámila, že pricestovala z Černobyľu!" Píše Polícia SR na svojom facebookovom profile.

11:24 Pohánka, cukor, slede, olej, čokoláda... V Rusku v dôsledku vojny na Ukrajine, západných sankcií a drsného prepadu rubľa rýchlo rastú ceny potravín. V supermarketoch tak budú v snahe zabrániť vzniku čierneho trhu zavedené limity na množstvo základných potravín na jedného zákazníka. (idnes.cz)

Či už haringy alebo za studena údené slede, morské údenáče sa obvykle podávajú s tmavým chlebom a plátkom citróna. Na raňajky, prosím pekne. Či už haringy alebo za studena údené slede, morské údenáče sa obvykle podávajú s tmavým chlebom a plátkom citróna. Na raňajky, prosím pekne. Flickr


11:23 
Európska komisia dokončila prípravy nového balíka sankcií proti Rusku a Bielorusku.

Komisári o sankciách budú ešte rokovať počas utorka. Tri bieloruské banky by mali byť odpojené od systému SWIFT. Ďalej by sa mal rozšíriť zoznam mien sankcionovaných oligarchov, vrátane členov parlamentu.


11:20 
Liga za duševné zdravie spúšťa bezplatnú telefonickú linku dôvery v ukrajinskom jazyku. Tím ukrajinských psychiatrov a psychológov bude poskytovať pomoc denne od 13.00 do 21.00 h. TASR o tom informovala Stanislava Knut z ligy. Ukrajinská verzia Linky dôvery Nezábudka bude dostupná od utorka od 13.00 h na telefónnom čísle 0800 222 450.

11:03 Od začiatku invázie z Ukrajiny odišlo dva milióny ľudí, oznámil to vysoký komisár OSN pre utečencov.

11:00  Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyjadrila znepokojenie nad novoprijatými ruskými zákonmi, ktoré robia nenásilné správanie trestným, a prakticky tak v Rusku zakazujú kritiku ruskej agresie na Ukrajine.

Podľa informácií Bacheletovej bolo doteraz v Rusku na protivojnových demonštráciách zadržaných viac ako 12 500 tisíc osôb.

10:30 Nové údaje ukrajinských úradov hovoria o 21 civilných obetiach po ruskom nálete na mesto Sumy, informovala agentúra Reuters.

V ranných hodinách sa počet mŕtvych odhadoval na minimálne desať osôb. Medzi obeťami sú aj deti.

10:10  Tento vlak medzi Petrohradom a Helsinkami jednou z posledných trás z Ruska v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

10:10 Janukovyč sa obrátil na Zelenského. Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v liste vyzval súčasného prezidenta Zelenského, aby „prekonal svoju hrdosť“ a čo najrýchlejšie zastavil boje za akúkoľvek cenu. List zverejnili ruské médiá. Janukovyč od roku 2014 žije v Rusku po tom, čo bol na Ukrajine zosadený z prezidentského úradu.

10:00  Za posledných 24 hodín do utorka do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny celkovo 12.576 osôb, z toho od pondelka (7. 3.) večera do utorkového rána 3817 osôb. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Od vypuknutia konfliktu (24. 2.) do utorkového rána vybavili celkovo 140.700 osôb vstupujúcich na Slovensko z Ukrajiny.

9:59 Odhady doterajších ruských strát. Denník The Kyiv Independent zverejnil nové odhady ruských strát k ôsmemu marcu podľa Ozbrojených síl Ukrajiny. Z uverejnených informácií vyplýva, že ruská strana doteraz stratila napríklad viac ako 12-tisíc vojakov alebo vyše tisíc obrnených transportérov.

The Kyiv Independent

9:54 Novinárka Nataliya Gumenyuk zdieľala na sociálnej sieti Twitter video z evakuácie civilistov z mesta Sumy do Poltavy.

9:31 Minister životného prostredia Ján Budaj vníma hrôzy vojny na Ukrajine, a preto sa v pondelok večer (7. marca 2022) skontaktoval s Ruslanom Striletsom, ministrom pre ochranu životného prostredia a prírodných zdrojov Ukrajiny. Témou rozhovoru bolo vyjadrenie solidarity s ukrajinskou vládou, ale aj ohrozenie životného prostredia na Ukrajine a bezpečnosť jadrových elektrární, ktoré sú terčom ostreľovania. Podľa slov ministra Striletsa sú jadrové elektrárne ostreľované „ako by si nikto nepamätal tragédiu v Černobyle. Ruská armáda sa správa, ako by sme nežili na rovnakej planéte.“

HN/Pavol Funtál
9:17 -
Civilisti budú môcť v utorok začať odchádzať z obliehaného ukrajinského mesta Sumy po tom, ako sa tam na základe dohody s Ruskom otvoria humanitárne koridory. Oznámila to ukrajinská ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

"Je dohodnuté, že prvý konvoj začne odchádzať z mesta Sumy o 10.00 h miestneho času (9.00 h SEČ). Konvoj budú nasledovať miestni obyvatelia vo svojich osobných vozidlách," uviedla Vereščuková v príhovore, ktorý bol odvysielaný v televízii.
9:05 
Ruské sily postupujú na Ukrajinu pomalšie, ale čoraz častejšie sa uchyľujú k rabovaniu a ďalším násilným činom, uviedol dnes štáb ukrajinských ozbrojených síl. Ruská strana podľa neho bojuje aj formou psychologického nátlaku.

"Protivník pokračuje v útočnej operácii, ale tempo postupu jeho vojsk sa značne spomalilo," uviedol štáb na facebooku. Na severe podľa neho ukrajinské sily "hrdinsky bránia" mesto Černihiv, zatiaľ čo pokračuje obrana hlavného mesta Kyjeva. Na juhu sa potom boje odohrávajú na predmestí Mykolajivu, obranné operácie pokračujú pozdĺž štátnej hranice a pobrežia.

V správe sa ďalej uvádza, že ukrajinskí vojaci pokračujú v obrane južného, východného a severného sektora, pričom hlavné mesto Kyjev, ako i mesto Černihiv nachádzajúce sa na severe krajiny sú stále pod kontrolou Ukrajincov.

8:59 Šach

8:56 Reportér kanála Moskva 24 povedal, že kto si nalepí Z na auto, môže čakať dopady ťažkých predmetov na takéto autá. Bol vyhodený.


8:49 
Rusko po prvýkrát od napadnutia Ukrajiny otvorene pohrozilo prerušením dodávok plynu, ktorý do Nemecka prúdi plynovodom Nord Stream 1, ak Západ zakáže dovoz ruskej ropy. V pondelok večer pred takýmto krokom v ruskej štátnej televízii varoval vicepremiér Alexander Novak, ktorý vyhlásil, že z takejto situácie by nikto nemal prospech.

8:42 
Ruská invázia na Ukrajinu spôsobila len na dopravnej infraštruktúre škody za vyše deväť miliárd eur. V rozhovore pre parlamentný rozhlasový a televízny kanál Rada to uviedol ukrajinský minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov. TASR správu prevzala od agentúry DPA.Poškodené alebo úplne zničené sú viaceré mosty, železničné trate či letiská. Presný počet minister nekonkretizoval.

8:20 Na Ukrajine mal zomrieť ďalší ruský generál. Tvrdia to miestne médiá s odvolaním sa na ukrajinskú rozviedku. Podľa nej Ukrajinci zabili generálmajora Vitalija Gerasimova, náčelníka štábu prvého zástupcu veliteľa ruskej 41. armády. Malo sa tak stať ešte v pondelok blízko obliehaného Charkova.

„Ďalšia strata vo vyššom velením inváznej armády. Počas bitky pri Charkove bol zabitý Vitalij Gerasimov, ruský vysokopostavený vojenský veliteľ, generálmajor, náčelník generálneho štábu a prvý zástupca veliteľa 41. armády ruského Centrálneho vojenského okruhu. Veľa ďalších ruských vyššie postavených dôstojníkov bolo tiež zabitých a zranených,“ píše sa vo vyhlásení ukrajinskej rozviedky.



8:17 Terčom ruskej agresie na Ukrajine sú aj naďalej civilné ciele vrátane obytných štvrtí. V noci z pondelka na utorok ruskí vojaci podnikli nálet na mesto Sumy. Pri agresívnej akcii zomrelo minimálne desať civilistov. Medzi mŕtvymi sú podľa gubernátora oblasti aj deti.

8:10 Som v Kyjeve a nebojím sa vás, ukázal Zelenskyj Rusom. Zapojili sa legionári. „Som v Kyjeve, neschovávam sa a nebojím sa. Ten človek, ktorý hovorí, že sme jeden národ, nepočítal s takou reakciou Ukrajiny. Všetci, ktorí za nás bojujú a protestujú, sú hrdinovia. Ukrajina je naša, nedáme ju,“
povedal v príhovore zverejnenom na Facebooku ukrajinský prezident.

Zelenskyj tiež uviedol, že odvoláva všetkých ukrajinských vojakov zo všetkých mierových misií vo svete kvôli obrane Ukrajiny pred ruskou agresiou. S odvolaním sa na zástupcu šéfa prezidentskej kancelárie, ktorý o Zeleného výnosu informoval, to oznámil na svojom webe denník Ukrajinska pravda.

8:00 Ukrajinské mestá po nočnom bombardovaní.

 V Charkove zahynuli počas nočného bombardovania štyria ľudia. Ich telá našli pod troskami. Twitter NEXTA

​​V dôsledku ostreľovania v regióne Mikolajiv zahynuli štyria civilisti.

Twitter NEXTA

7:35 Rusko do Kyjeva povoláva najschopnejších aj vagnerovcov. Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny hlási, že sa nepriateľ preskupil, aby zorganizoval útok na Kyjev.Do hlavného mesta plánujú poslať najviac bojaschopné jednotky ruskej armády, ako aj skupinu vagnerovcov a kadyrovcov.

7:25 Rusi poškodili jadrové výskumné zariadenie v Charkove, informovala Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu.

V blízkosti poškodeného zariadenia na severovýchode Ukrajiny nebola zaznamenaná zvýšená hladina radiácie.

7:15 Podľa Ukrajiny Rusko naďalej bráni vytvoreniu humanitárnych koridorov potrebných na evakuáciu.
Červený kríž tvrdí, že vytýčenú trasu malo zamínovať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 10:17