iDNES.cz
StoryEditor

Vodku vypijem na nervy, žartuje majiteľka ruských potravín. Kvôli vojne už musela meniť názov

vaniDnes06.03.2022., 08:00h
Vojnový konflikt na Ukrajine dopadá aj na obchody s ruským a ukrajinským tovarom v Česku. Väčšina majiteľov priznáva, že najväčší problém nie je až taký úbytok zákazníkov, ale možné problémy pri zásobovaní.
Lajkuj Brainee.sk na

Ruské a ukrajinské predajne teraz však okrem možného úbytku zákazníkov narážajú aj na ďalší problém. Tým je zásobovanie. Že môže nejaký problém nastať, priznáva pri rozprávaní aj pani Alyona. Ruské vodky vychľastám asi sama, hovorí.

„Čo sa týka Ukrajiny, tak tam je všetko zbúrané. To všetci vieme. Ale môj názor je taký, že väčšina výroby sa presunie do Európy. Takže je možné, že sa tu otvoria nejaké fabriky,“ verí majiteľka obchodíku, ktorá tovar objednáva raz za dva týždne.

„Teraz mi prišlo minulý týždeň. Ďalší týždeň budem objednávať, takže teraz nemám úplne prehľad a uvidíme, čo bude ďalej.“

Pritom naráža na ďalší fakt, že väčšina tovaru, ktorý nesie ruské názvy, je v skutočnosti vyrobený v Nemecku. „Čo sa týka alkoholu, tak koňaky a podobné veci sú väčšinou arménske a moldavské. Vodky sme ruské mali a ešte tam niečo máme, ale väčšinou to je ukrajinské,“ ukazuje na regály s tovarom a súčasne so smiechom hovorí: „Ruské vodky vychľastám asi ja sama na upokojenie...,“ smeje sa. „Ale nie, vodku nepijem,“ dodáva už vážnejšie.

Potom reč stáča opäť k ruským výrobkom. „Keď sa na to pozriete, tak je to výrobok z Nemecka, akurát tam je názov rusky. Teraz si myslím, že aj tie ruské názvy zmiznú a dajú tam napríklad sibírske alebo niečo,“ uvažuje s tým, že v tejto dobe sa ťažko odhaduje, čo bude.

„Všetko sa mení každú chvíľu. Dnes je to tak a zajtra uvidíme. Musíme sa prispôsobovať. Samozrejme ma tá situácia mrzí, veľa tamojších ľudí poznám,“ povzdychne si.

Ruské potraviny a matriošky iDNES.cz

„Free Ukraine“

Redaktorka iDNES.cz vyrazila aj do ruského obchodu v centre Pardubíc. Do jeho výkladu cez víkend niekto vylepil „Free Ukraine“. Majiteľka obchodu na Triede Mieru Natali Badaljan priznáva, že má teraz strach o dodávky tovaru.

„My nemáme len ruský tovar, ale aj ukrajinský, moldavský či arménsky. Keby som mala iba to, čo je z Ruska, bolo by to horšie. Z úbytku zákazníkov strach nemám, viac ma trápia zásoby,“ hovorí majiteľka.

Na jej slová nadväzuje jej otec, ktorý sa tiež strachuje o zásobovanie. „Z Ruska sa sem nesmie lietať a nad Ukrajinou je uzavretý vzdušný priestor. Neviem, ako to sem budeme dostávať. Možno autom?“ premýšľa za pultom obchodu otec pani Natali.

Pani Natali súčasne priznáva, že zatiaľ nevie, či bude meniť názov obchodu. „Ešte uvidíme, ako sa situácia vyvinie a či to bude nutné alebo nie.“ Súčasne však priznáva, že agresiu zo strany zákazníkov nezaznamenala.

„Vojna začala vo štvrtok. V obchode som bola v piatok a to bol pokoj. Nikto mi nehlásil, že by sa tu dialo niečo zlé, to sa našťastie naozaj nestalo,“ dopĺňa Natali.

Pred niekoľkými dňami sa vo výklade malého obchodíka objavil aj nápis „Free Ukraine“. „Vôbec neviem, kto ho tam dal. Dozvedela som sa to v pondelok. Predavačky si mysleli, že som to tam nalepila ja. Možno to bol náš zákazník, ale neviem,“ hovorí pani Natali.

​S úsmevom ho však chváli predavačka Zdena. „Som rada, že to tam je. Dokonca sem prišla Ukrajinka a hovorila, že nám veľmi ďakuje, že to tam máme a že sem príde nakúpiť,“ rozpráva.

Ľudia sa sťažovali na chlieb Moskva

To, že by sa v obchode stretli s nejakou agresiou, pani Zdena odmieta. „K ničomu takému tu nedošlo. Ale vedľa v pekárni predavačky hovorili, že im ľudia nadávajú za predaj chleba Moskva,“ ukazuje na vedľajší obchod.

Medzitým otec pani Natalie, ktorý sa opiera o pult s pokladnicou, opäť opakuje slová svojej dcéry: „Neviem, čo bude so zásobovaním.“

Ruské potraviny iDNES.cz

Podľa jeho slov je problém s uzavretím vzdušného leteckého priestoru nad Ukrajinou či obmedzené lety z Ruska. „Že by prestali chodiť ľudia? To nepozorujem. K nám chodia Ukrajinci, Arménci. Sme tu taká rodina a všetci sa poznáme. Tu ani veľa Rusov nežije,“ rozpráva a pritom ustavične rozhadzuje rukami.

„Raz tá vojna skončí. Zajtra alebo pozajtra, raz áno,“ dúfa otec pani Natalie a pritom redaktorke ukazuje, aký tovar jeho obchod ponúka.

„Ruská je tu predovšetkým vodka, ale tá je rovnako drahá,“ ukazuje do horných priečok, kde sú vyrovnané liehoviny. Medzitým siaha po balíčku sušienok. „Tak toto je potrebné ukrajinské,“ hovorí a ukazuje na ďalší tovar. Medzi nimi sú rôzne zavareniny, konzervy či džemy.

Ani on o úbytok zákazníkov zatiaľ strach nemá. „Je pravda, že napríklad chlapi, čo tu nakupovali, odišli bojovať. Ale chodia sem ženy, len mladí veľmi nie. Tí idú radšej do väčšieho obchodu,“ vysvetľuje.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 00:00