Pravidelné čistenie vnútorných priestorov kuchyne a dodržiavanie dôležitých pravidiel, je tá najlepšia cesta, ako znemožniť nebezpečným baktériám a vírusom vstup do vašej domácnosti.
Čo je to krížová kontaminácia?
Baktérie odolné voči antibiotikám sa často dostávajú do kuchyne prostredníctvom surovej hydiny. Jedna zahraničná štúdia dokonca potvrdila, že až 88 % z celkovo 57 vzoriek morčacieho mäsa z pobočiek rôznych supermarketov bolo kontaminovaných odolnými patogénmi.
Zahrievanie tieto baktérie zabíja, pred varením však hrozí, že sa mikróby prenesú zo surovej stravy do iných potravín. A práve táto forma prenosu zárodkov sa označuje ako krížová kontaminácia.
Znamená to, že zárodky prechádzajú priamo z jednej potraviny do druhej, pričom sa dostanú do vzájomného kontaktu bez toho, aby boli zabalené. Patogény sa môžu prenášať vzdušnou cestou aj nepriamo cez ruky, pracovné plochy, dosky na krájanie, nože alebo iné kuchynské náradie či krásne koberce.
Aby sa choroboplodné zárodky takouto krížovou kontamináciou nedostali aj na váš tanier a neohrozili vaše zdravie, dodržujte tieto jednoduché hygienické pravidlá.
Outsourcujte kuchynské spotrebiče a náradie
Aby vynikla ich krása a boli dokonale čisté, je dôležité zbaviť pracovné dosky v kuchyni všetkých nepotrebných vecí a zaistiť všetky spoje kvalitným tesniacim tmelom. Netreba však zabúdať na fakt, že kuchyňu tvoria aj jej vnútorné úložné priestory. Aj tie musia byť v záujme ochrany vášho zdravia a pohodlia zbavené nadbytočných vecí.
Sezónne a menej potrebné náradie a spotrebiče preto uložte do komory, pivnice, prípadne využite externý box či šikovný kuchynský drôtený program. Je pevný, odolný, jednoducho sa čistí a zmestí sa doň veľa vecí!
Drezová batéria v kuchyni je tá najlepšia a najúčinnejšia zbraň
Pri aj po príprave jedla by ste nemali zbytočne riskovať. Preto pri oplachovaní používajte vysoké teploty vody. Všetky používané kuchynské spotrebiče čistite čo najskôr po použití horúcou vodou a prostriedkom na umývanie riadu.
Ak používate umývačku riadu, zvoľte umývacie programy podľa možnosti aspoň na 60 stupňov Celzia. Týmto spôsobom ste vždy na bezpečnej strane, pokiaľ ide o hygienu kuchyne.
Ak umývate ručne, mali by ste to urobiť čo najskôr po jedle, pretože pri izbovej teplote sa mikróby veľmi rýchlo množia.
Nebojte sa na tento účel využiť štýlovú drezovú batériu, ktorá je v tomto priestore v boji proti nebezpečným baktériám a vírusom tou najlepšou zbraňou.
Nepodceňujte skladovanie potravín
Ako iste viete, množenie väčšiny baktérií je spôsobené aj vplyvom vyššej izbovej teploty. To sa dá spomaliť alebo zastaviť vytvorením optimálnej klímy v miestnosti. Veľmi dobre vám v tom pomôžu aj špeciálne rolety na oknách, určite však nebude na škodu veci uložiť do chladničky alebo tmavej komory.
Potraviny podliehajúce skaze ako mäso, ryby, morské plody alebo mliečne výrobky vám vďaka tomuto prístupu a správaniu vydržia dlhšie, budú chutné, zdravé a bezpečné, rovnako ako celá vaša kuchyňa.
(PR)