Maxar Technologies
StoryEditor

Ukrajinská kríza z vtačej perspektívy. Satelity odhalili ďalšie aktivity Rusov, Putin hľadá zámienku

TASR18.02.2022., 09:15h
Klamú alebo zavádzajú? Nové satelitné snímky ukazujú, že zatiaľ čo Rusko stiahlo časť vojenského vybavenia z blízkosti Ukrajiny, ďalšie jednotky a kusy techniky pribudli inde.
Lajkuj Brainee.sk na

Satelitné zábery, ktoré vo štvrtok zverejnila súkromná americká spoločnosť Maxar Technologies, zachytávajú rozmiestnenie nových ruských jednotiek na rôznych miestach v blízkosti Ukrajiny.

Zábery naznačujú, že Rusko pokračuje v rozmiestňovaní nových jednotiek aj napriek tomu, že Moskva tvrdí opak. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Nový vojenský most

Firma Maxar tvrdí, že najnovšie satelitné snímky dokazujú, že zatiaľ čo Rusko stiahlo časť vojenského vybavenia z blízkosti Ukrajiny, ďalšie jednotky a kusy techniky tam prišli.

V Bielorusku, kde Rusko organizuje vojenské cvičenia, pribudol nový vojenský pontónový most cez rieku Pripiať, len necelých šesť kilometrov od hraníc s Ukrajinou.

Postavená bola aj veľká poľná nemocnica a na armádnom letisku umiestnili novú jednotka s takmer dvadsiatimi útočnými vrtuľníkmi.

„Vidíme ich (Rusov) lietať vo viacerých bojových a podporných lietadlách. Vidíme, ako (Rusi) v Čiernom mori vylepšujú svoju bojovú pripravenosť a dokonca si pripravujú zásoby krvi,“ povedal vo štvrtok v Bruseli americký minister obrany Lloyd Austin.

Agentúra Reuters ešte koncom januára ako prvá informovala o tom, že Rusko zrejme presunulo zásoby krvi určenej na transfúziu k ukrajinským hraniciam. Austinov štvrtkový výrok je prvým verejným potvrdením tejto spravodajskej informácie zo strany americkej administratívy.

Rusko ohlásilo ďalšie manévre, prítomný bude Putin aj Lukašenko

Ruské ozbrojené sily uskutočnia v sobotu plánované vojenské cvičenie síl strategického určenia spojené s odpaľovaním balistických a riadených striel. Manévre sa budú konať pod vedením ruského prezidenta Vladimira Putina, informovala v piatok agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Pridá sa k nemu aj bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Putin Prezident Ruska TASR/AP/Alexei Nikolsky

​Ministerstvo spresnilo, že cvičenie bolo naplánované už skôr. Jeho cieľom je „preveriť pripravenosť vojenských veliteľských a riadiacich orgánov, posádok vojnových lodí a nosičov strategických rakiet, ako aj spoľahlivosť zbraní strategických jadrových a nejadrových síl“.

Do cvičenia sa zapoja jednotky vzdušných síl, Južného vojenského okruhu, raketových síl strategického určenia, ako aj Severnej a Čiernomorskej flotily, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal, že situácia na konfliktom postihnutom východe Ukrajiny sa zhoršuje. Vyjadril sa v čase, keď ho Západ obviňuje z plánovania útoku na susednú krajinu, informuje agentúra AFP.

„Práve teraz sme svedkami zhoršovania situácie“ na východe Ukrajiny, uviedol Putin na tlačovej konferencii s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom v Moskve.

Putin hľadá zámienku

Ohlasované sťahovanie ruských jednotiek od spoločnej hranice Ruska s Ukrajinou „je zámerným trikom“, ktorý má zmiasť USA a ďalšie štáty. Napísal to americký denník The Washington Post s odvolaním sa na vyjadrenia štyroch nemenovaných predstaviteľov americkej administratívy.

​Podľa nich videozáznamy zverejnené ruským ministerstvom obrany a zaznamenávajúce údajný návrat vojenského personálu a techniky do miest ich trvalého nasadenia sú pokusom zamaskovať skutočné zámery Ruskej federácie.

Ďalší dvaja nemenovaní americkí predstavitelia podľa denníka uviedli, že majú spravodajské informácie, ktoré poukazujú na plány Ruska použiť nejakú chemickú látku, ktorá znehybní civilistov, a vydávať to potom za útok „Ukrajincov“.
Jeden z predstaviteľov naznačil, že Rusko by z tohto „útoku“ mohlo obviniť aj Američanov.

Ako povedal predstaviteľ západných spravodajských služieb, súčasné ruské aktivity v blízkosti hraníc s Ukrajinou sa zdajú byť viac než len vojenské cvičenie. „Všetko závisí od politického rozhodnutia, či zaútočiť alebo nie. Rusi aktívne vymýšľajú casus belli,“ uviedol zdroj zo spravodajských služieb.

Washington Post pripomenul, že aj minister zahraničných vecí USA Antony Blinken vo štvrtok na pôde Bezpečnostnej rady OSN vymenoval možnosti, ktoré by Rusko podľa neho mohlo použiť ako zámienku na intervenciu voči Ukrajine.

Ukrajina, zbraň Reuters

​Mohlo by podľa neho ísť o „vymyslené takzvané teroristické bombardovanie v Rusku“, falošný masový hrob, zinscenovaný útok bezpilotných lietadiel na civilistov alebo „falošný, či dokonca skutočný, útok s použitím chemických zbraní“.

Pri hraniciach Ukrajiny je 169-tisíc až 190-tisíc vojakov

Ukrajinu ohrozuje 169 až 190-tisíc vojakov a príslušníkov bezpečnostných síl pod velením Ruska, oznámil v piatok americký veľvyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Michael Carpenter. Citovala ho tlačová agentúra DPA. „Kolegovia, toto je najväčšia vojenská mobilizácia v Európe od druhej svetovej vojny,“ povedal veľvyslanec Carpenter na zasadnutí OBSE vo Viedni.

Vodca separatistov oznámil, že evakuujú civilistov do Ruska

Vodca separatistov v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) na východe Ukrajiny Denis Pušilin v piatok oznámil, že povstalecké úrady začnú v tento deň evakuovať civilistov do Ruska. Práve v tomto období silnejú obavy z rusko-ukrajinského konfliktu veľkých rozmerov a zhoršuje sa aj kríza medzi Ruskom a Západom. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

„Od dneška sa organizuje hromadný centralizovaný odchod obyvateľstva do Ruskej federácie. Ženy, deti a seniori sú určení na evakuáciu ako prví,“ uviedol Pušilin vo videoodkaze na sociálnej sieti Telegram.

Pušilin obvinil Kyjev z plánovania bezprostredného útoku na separatistické územia podporované Moskvou. „Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj v blízkej budúcnosti vydá rozkaz svojim vojakom, aby spustili útok,“ dodal Pušilin.

Vodca separatistov v samozvanej Luhanskej ľudovej republike (LĽR) na východe Ukrajiny Leonid Pasečnik vyzval v piatok obyvateľov, aby sa evakuovali do Ruska. Výzva prišla v období, keď Moskva aj Západ varujú pred vyostrením bojov, píše tlačová agentúra AFP.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 08:08