HajlovanieYoutube/Euronews
StoryEditor

VIDEO Škandál v Europarlamente? Poslanec použil pozdrav podobný nacistickému

Lukáš Kovalčík17.02.2022., 13:43h
Džambazki svojej krajine dobrú reklamu nespravil. Jeho počin sa bude prešetrovať.
Lajkuj Brainee.sk na

Bulharský nacionalistický europoslanec v stredu (16.2.) v pléne Európskeho parlamentu v Štrasburgu pozdravil spôsobom, aký do normálnej spoločnosti jednoznačne nepatrí.

Angel Džambazki zodvihol svoju pravicu a zakýval kolegom, akoby sa nachádzal v nacistickom Nemecku. Urobil tak po tom, ako vystúpil počas rozpravy o právnom štáte v Poľsku a Maďarsku. 

Video

Predstaviteľ euroskeptickej skupiny ECR vo videu vystupuje po schodoch, ktoré vedú k východu z rokovacej sály, no potom sa otočí, a na niekoľko sekúnd zodvihne svoju pravicu spôsobom, akým sa zdravili nacisti. Píše web Euractiv.

On sám však tvrdí, že ide o nedorozumenie a pozdravom chcel iba „pokorne zamávať", informuje Euronews.

„Nikdy vám nedovolíme, aby ste nám hovorili, čo máme hovoriť a robiť. Nech žije Bulharsko, Maďarsko, Orbán, Fidesz a Európa národných štátov,“ týmito slovami na seba poslanec, ktorý je predstaviteľ bulharskej nacionalistickej strany VMRO, upozornil v parlamente už dávnejšie.

Pozdrav podobný nacistickému použil v priebehu diskusie o právnom štáte v Maďarsku a Poľsku. Džambazkiho vytočil verdikt Súdneho dvora EÚ, ktorý rozhodol v neprospech Poľska a Maďarska vo veci nedodržiavania hodnôt právneho štátu. Ním je podmienené čerpanie financií zo spoločnej kasy.

Podpredsedníčka Európskeho parlamentu, Pina Picierno, ktorá diskusiu viedla, uviedla, že inštitúcia „skontroluje pomocou kamier, čo sa stalo v tejto rokovacej sále, aby zistila, či tam bol, alebo nebol fašistický pozdrav“.

„V žiadnom prípade nepripúšťame fašistické gestá a symboly. Ak sa tak stalo, je to mimoriadne vážne a budú prijaté sankcie,“ upozornila. „Uráža to mňa, a aj všetkých ostatných v Európe," dodala. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 18:31