Twitter.com/Peace FM Online
StoryEditor

Založil vlastný hárem, kde týral ženy. Televízneho kazateľa poslali na viac ako tisíc rokov do basy

šev16.02.2022., 13:00h
Obete otvorene prehovorili o terore v kulte tureckého televízneho evanjelistu. Popieral aj Darwinovu teóriu a pomáhal s plánovaním prevratu v krajine.
Lajkuj Brainee.sk na

V januári bol Adnan Oktar v Turecku uväznený na 1045 rokov za sériu obvinení vrátane znásilnenia, zneužívania detí, špionáže a vydierania. 64-ročný odca kultu všetky obvinenia poprel a očakáva sa, že sa voči rozsudku odvolá.

Na vrchole svojej slávy konzervatívny islamský kazateľ často vysielal svoje kázne obklopený sporo odetými ženami. V rozhovore pre Sunday Times niekoľko žien, ktoré s ním žili a prezýval ich „mačiatka," a niektorí muži, ktorí boli pod jeho vedením označovaní ako „levy“, prehovorili o hroznom zneužívaní.

Spoločne s desiatkami jeho stúpencov ho zatkli v roku 2018 pri policajných raziách v jeho nehnuteľnostiach v Istanbule a ďalších mestách pri vyšetrovaní kultu.

Televízny kazateľ, ktorý používa pseudonym Harum Yahya, sa preslávil aj sériou kníh, v ktorých popieral Darwinovu teóriu. V roku 2011 si založil televízny kanál A9, kde odsudzoval tureckých náboženských vodcov. 

Plastika nosa bez anestézie

Jedna zo žien povedala novinám, že bola Oktarom sexuálne zneužitá, keď mala šestnásť rokov. V dvadsiatich ju potom prinútil, aby podstúpila plastiku nosa bez celkovej anestézie. „Stále si pamätám na kladivo. Počítala som, koľkokrát mi ním udreli do nosa,“ opísala svoju hrôzostrašnú skúsenosť.

Seda Isildar vysvetlila, že sa k skupine pridala už ako pätnásťročná cez priateľov zo školy. Teraz vo veku päťdesiat rokov prirovnáva kult k toxickému vzťahu, keďže tí na vrchole ju izolovali od skutočného sveta.

Odhalila aj to, že Otkar ju nútil do manželstva. On mal vtedy tridsať a ona bola ešte len tínedžerka. Po ôsmich rokoch strávených s kazateľom sa Selde podarilo utiecť. Presťahovala sa do Kanady, kde začala nový život.

Ďalšia žena, Ceylan Ozgul, sa ku kultu pridala ako dvadsaťštyriročná v roku 2006. Stala sa jednou z najvýznamnejších členiek skupiny, kým neodišla a nevzniesla proti „milovanému“ vodcovi obvinenia zo zneužívania.

Život v spoločenstve opisovala ako väzenie. Dodala, že nikto v Turecku nebral Oktara seriózne, a to práve preto, že sa rád obklopoval sporo odetými ženami. Avšak zneužívanie, ktorému boli jeho obete vystavované, bola vážna vec.

Zatiaľ čo islam káže medzi ženami skromnosť, Oktar tvrdil, že to je zlý výklad. Podľa neho by si malo nežnejšie pohlavie chrániť „vnútornú krásu“ svojím vzhľadom. Turecká verejnosť ho považovala za nevkusného.

Ozgul povedala, že keď bola prvýkrát predstavená Oktarovi, rada sa s ním rozprávala, pretože bol zábavný a bral ju vážne. Pomohla mu vybudovať medzinárodnú reputáciu. Zabezpečila pre neho rozhovory s prestížnymi organizáciami, vrátane Univesity College London.

Ako čas plynul, jej činy boli čoraz viac monitorované a sloboda pohybu bola obmedzovaná. Povedala, že areál, kde sa zdržiavali kazateľovi stúpenci, bol neustále monitorovaný.

Medzitým mali iní členovia za úlohu prilákať do skupiny ďalšie ženy. Muž menom Sahin povedal pre The Sunday Times, že ako tínedžer sa stal jedným z nasledovníkov televízneho kazateľa.

Lákali ich na mogeligovú kariéru

Sahin, podporovaný Oktarom, sa začal obliekať do drahých šiat a starať sa o svoj zovňajšok. Jeho dobrý vzhľad mal byť „návnadou“ pre ženské nasledovníčky. Prezradil, že spolu s ďalšími „levmi“ sa povaľovali v nákupných centrách alebo kaviarňach a tam nadväzovali kontakty so ženami. Tvárili sa ako skauti pre modelingovú agentúru, či podnikatelia hľadajúci nové zamestnankyne.

Tento „turniketový systém“ v priebehu rokov nalákal nespočetné množstvo žien. Len Sahin ich vraj priviedol okolo dvesto. Podľa jeho slov mu Oktar vymyl mozog a svoje konanie považoval za správne. Kult nakoniec opustil a informácie odovzdal polícií výmenou za imunitu.

Do väzenia na 1​045 rokov

V januári bol Adnan Oktar uznaný vinným z desiatich samostatných obvinení, ktoré zahŕňali aj sexuálne zneužívanie detí, vedenie zločineckého gangu, znásilnenia, vydieranie, podvody, politickú a vojenskú špionáž či mučenie.

Kazateľa, ktorý obvinenia popiera, poslali do väzenia spolu na 1045 rokov. Pojednávania obsahovali otrasné detaily a trýznivé obvinenia zo sexuálnych trestných činov. Sudcovi aj priznal, že má takmer tisíc priateliek. „V mojom srdci prekypuje láska k ženám, láska je ľudská vlastnosť. Je to vlastnosť moslima,“ povedal pri vypočutí v októbri.

Počas súdneho procesu viaceré zo žien povedali, že ich po znásilnení nútil brať antikoncepčné tabletky. Oktar však tieto obvinenia odmietal. Na otázku súdu o takmer 70-tisíc antikoncepčných tabletkách, ktoré boli nájdené pri prehliadke povedal, že sa používajú na liečbu kožných chorôb a problémov pri menštruácií.

Okrem iného bol uznaný aj vinným z napomáhania moslimskému duchovnému Fethullahovi Gülenovi, ktorého Turecko obviňuje zo zosnovania neúspešného pokusu o prevrat.

Trinásti Oktarovi spolupracovníci boli tiež odsúdení na dlhé tresty za podobné obvinenia, informovala štátna agentúra Anadolu. Očakáva sa, že vodca kultu sa proti verdiktu odvolá, keďže tvrdí, že bol obeťou sprisahania.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 14:24