Youtube/Reuters
StoryEditor

Podivné správanie sa stoviek vtákov. Záhada, ktorú nevedia vysvetliť ani odborníci

šev16.02.2022., 10:30h
V Mexiku padali z oblohy stovky sťahovavých kosov žltohlavých. Nikto si nevie vysvetliť, čo sa stalo.
Lajkuj Brainee.sk na

Stovky uhynutých vtákov rozhádzaných po ceste nahlásili obyvatelia mesta Cuauhtemocv oblasti Alvaro Obregon v v štáte Chihuahua. Šokujúce zábery z bezpečnostnej kamery sa hneď stali virálnymi na sociálnych sieťach. Vidieť na nich ako kŕdeľ žltohlavých kosov náhle klesá k zemi. Mnoho z nich bolo potom vidieť odlietať, ale desiatky zostali ležať mŕtve na ulici.

Kosy žltohlavé migrujú v zime z Kanady na juh do Mexika. Miestni obyvatelia ich začali vidieť padať z oblohy okolo piatej hodiny ráno. Na samostatnom videu, ktoré bolo natočené neskôr v ten deň, vidieť nehybne ležiace vtáky na ulici, ako ich niekto zmetá na hromadu.

Tamojšie noviny El Heraldo de Chihuahua informovali, že veterinár, ktorý skúmal uhynuté kosy, naznačil ako príčinu smrti vdýchnutie toxických výparov. Druhou pravdepodobnou možnosťou je, že ich zabil elektrický prúd po tom, čo vrazili do vedenia.

Niektorí ľudia však na sociálnych sieťach začali špekulovať, že mohlo ísť o obranný manéver, ktorý nedopadol dobre. Obrovské húfy vtákov, napríklad škorcov, zvyčajne lietajú spolu a potom náhle zmenia smer, aby zmiatli dravcov.

V komentároch sa opakoval názor, že vedúce vtáky boli zmätené a mŕtve kosy sú dôsledkom prudkej kolízie s povrchom, keďže preživší členovia kŕdľa vyleteli naspäť hore. Toto tvrdenie podporuje aj Richard Broughton, doktor ekológie z Centra pre ekológiu a hydrológiu Spojeného kráľovstva. Ako uvádza MailOnline, hoci na záberoch žiadneho dravca nevidieť, tak si je Broughton na 99 percent istý, že to spôsobil dravý vták.

​Jeden zo šokovaných divákov videa napísal: „Toto je veľmi apokalyptické!“ Ďalší dodal: „Je to neuveriteľne desivé a nie je to prvý príbeh, ktorý som čítal o podobných incidentoch. Deje sa to po celom svete.“ Objavili sa dokonca aj konšpirácie, ktoré obviňujú z tohto javu 5G technológiu (čo je, samozrejme, hlúposť).

Podobný prípad sa odohral aj pred týždňom v prímorskej dedine vo Walese. Traumatizovaní vodiči povedali, že to bolo ako pozerať sa na horor. Škorce bez zjavného dôvodu spadli na zem. Svedkovia uviedli, že zranené vtáky boli roztrúsené po živých plotoch a na ulici. Zakrvavené telá potom odpratali. Úrady potvrdili, že našli približne dvesto škorcov mŕtvych v blízkosti dedín Waterston a Hazelbeach v grófstve Pembrokeshire.

Expert na vtáky Dominic Couzens pre MailOnline povedal: „Pravdepodobne ich niečo zaskočilo, možno hlasný buchot.“ Myslí si, že ich niečo neočakávané dezorientovalo a potom do niečoho vleteli. „Je to veľmi zvláštne. Nie je to niečo, čo sa dá ľahko vysvetliť,“ dodal. Podľa neho ide len o nešťastnú náhodu, ale všetko sú to len špekulácie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 02:57