Twitter.com/EuromaidanPress/AP Photo/Vadim Ghirda
StoryEditor

Seniorka s AK-47 je pripravená brániť svoju krajinu. Označujú ju za hrdinku Ukrajiny

šev15.02.2022., 12:00h
Prababička sa zúčastnila civilného bojového výcviku na Ukrajine. Nechce stratiť svoju krajinu.
Lajkuj Brainee.sk na

Valentyna Konstantynovska sa zúčastnila civilného bojového výcviku v Mariupole na východe Ukrajiny. Ukrajinci označili Konstantynovskú za „hrdinku“ za jej účasť na cvičení pred inváziou. Jednom z mnohých, ktoré sa uskutočnili s cieľom vybudovať armádu civilistov.

Valentynu Konstantynovskú včera naučila národná garda krajiny v Mariupole na východe Ukrajiny používať útočnú pušku AK-47.

Počas cvičenia povedala reportérovi NBC News: „Tvoja matka by to urobila tiež."

Miestnym médiám povedala, že je pripravená strieľať, ak sa niečo stane. „Nechcem stratiť svoju krajinu, svoje mesto,“ dodala. Avšak skonštatovala, že síce si prešla výcvikom, no nebude veľmi platným vojakom, keďže jej telo už neslúži ako kedysi a aj zbraň je pre ňu príliš ťažká.

Susedia ju opísali ako „príklad Ukrajiny“ po tom, čo ju odfotografovali ležiacu na bruchu ako miery z AK-47. Ukrajinka Elena Mirko na sociálnej sieti napísala: „Poznám ju. Bola našou susedou a žila vo vedľajšom doma. Je to krásna žena a príklad Ukrajiny.“ Politická analytička Ariana Gic povedala, že táto žena je jej hrdina.

Nie je v tom sama

Pani Konstantynovska nie je jedinou Ukrajinkou, ktorá chce brániť svoju krajinu. O ochranu svojho domova sa usiluje aj matka troch detí Mariana Zhaglo. „Ako matka nechcem, aby moje deti zdedili problémy Ukrajiny, alebo aby sa tieto hrozby preniesli na ne. Bude lepšie, keď sa tým budeme zaoberať teraz,“ povedala Mariana.

Pokračovala, že ak to bude potrebné, tak bude bojovať za Kyjev a ochranu svojho mesta. „Ak bude potrebné strieľať, tak začnem strieľať aj ja,“ pokračovala matka troch detí, keď vo svojom byte v ukrajinskej metropole predvádzala čerstvo zakúpenú pušku Zbroyar Z-15. Ďalej vysvetlila, že síce ide o loveckú pušku, no ona nemá v úmysle loviť. Nikdy v živote nelovila a ako vysvetlila pre The Times, tak si ju kúpila po tom, ako počula vojakov diskutovať o najlepšej puške.

K Národným silám teritoriálnej obrany (Teritorial Defence Forces – TDF) sa pridali tisícky Ukrajincov kvôli rastúcemu napätiu na ruských hraniciach. V prípade možnej invázie zo strany Ruska budú dobrovoľníci súčasťou občianskeho odporu krajiny, ktorý bude pokračovať v boji proti ruským vojakom, ak bude 255-tisícová ukrajinská profesionálna armáda porazená.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:06