instagram/queen_elizabeth_fanpage
StoryEditor

Alžbeta II. už 70 rokov na tróne. Platinové jubileum oslávila zaujímavým želaním

TASR06.02.2022., 09:35h
Panovníčka Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a ďalších štátov Spoločenstva národov (Commonwealthu) kráľovná Alžbeta II. je najdlhšie vládnucou panovníčkou na svete.
Lajkuj Brainee.sk na

V poradí 40. panovníčka na anglickom tróne od čias Viliama Dobyvateľa (1066-1087) a prapravnučka kráľovnej Viktórie (1837-1901) zasadla na trón vo februári 1952 po smrti svojho otca Juraja VI., ktorý vládol od roku 1936. 

Dňa 9. septembra 2015 sa stala Alžbeta II. najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Spojeného kráľovstva, keď v dĺžke vládnutia prekonala svoju praprastarú matku, kráľovnú Viktóriu, ktorá vláda 63 rokov a 7 mesiacov. Po smrti saudskoarabského kráľa Abdalláha, ktorý zomrel 23. januára 2015 vo veku 90 rokov, sa stala aj najstaršou žijúcou aktívnou panovníčkou.

TASR/AP

​Začiatkom tohto roku predstavil Buckinghamský palác program osláv platinového jubilea kráľovnej na tróne. Jeho súčasťou bude vojenská prehliadka, koncert „svetových hviezd“, možnosť nahliadnuť do niektorých rezidencií panovníčky, pouličné oslavy, ale aj súťaž o vytvorenie nového pudingu. Oslavy súvisiace so 70. výročím nastúpenia kráľovnej Alžbety II. na trón vyvrcholia štvordňovým víkendom 2.-5. júna, hoci rôzne akcie sa budú konať počas celého roka.

Camilla kráľovnou manželkou

V predvečer 70. výročia nástupu na trón 95-ročná panovníčka uviedla, že je jej úprimným želaním, aby bola Camilla známa ako kráľovná manželka, keď sa Charles stane kráľom. Camilla mala mať pôvodne titul princezná manželka. Vyhlásenie kráľovnej však otvára dvere tomu, aby bola v budúcnosti známa ako kráľovná Camilla.

Hovorca Charlesovho paláca Clarence House uviedol, že princ z Walesu a vojvodkyňa z Cornwallu boli „dojatí a poctení“.

Následník britského trónu princ Charles mal niekoľko priateliek, ale len raz sa zamiloval – na začiatku 70.-tych rokov. Camilla bola bezprostredná a hlavne nesmierne vtipná.  Nesmelý a neistý princ sa s ňou cítil veľmi šťastný. Jeho strýko Mountbatten, ktorý navigoval kráľovského mladíka v námornej kariére a v láske, mu ju však vyhovoril. Pre svojho synovca si predstavoval nevinnú nevestu, doslova pannu. Následník britského trónu princ Charles mal niekoľko priateliek, ale len raz sa zamiloval – na začiatku 70.-tych rokov. Camilla bola bezprostredná a hlavne nesmierne vtipná. Nesmelý a neistý princ sa s ňou cítil veľmi šťastný. Jeho strýko Mountbatten, ktorý navigoval kráľovského mladíka v námornej kariére a v láske, mu ju však vyhovoril. Pre svojho synovca si predstavoval nevinnú nevestu, doslova pannu. Reuters

​Kráľovná Alžbeta II. sa takto priamo vyjadrila k nevyriešenej otázke budúceho titulu vojvodkyne z Cornwallu. „Je mojím úprimným želaním, aby, keď príde ten čas, bola Camilla známa ako kráľovná manželka,“ uviedla.

„Kráľovná manželka“ označuje manželku vládnuceho kráľa a súčasná vojvodkyňa z Cornwallu by teda niesla titul „kráľovná Camilla“.

V prípade obvyklého postupu by sa Camilla automaticky stala kráľovnou, keď sa Charles ujme trónu. Neistotu však vyvolávala verejná mienka. Charles a Camilla boli rozvedení, keď v roku 2005 uzatvorili civilný sobáš. Charles bol predtým ženatý s princeznou Dianou, s ktorou sa ale rozviedol v roku 1996, rok predtým, ako zomrela pri autonehode v Paríži.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 11:21