StoryEditor

Attenborough, Cichanovská či pápež. Pozri sa, kto môže tento rok získať Nobelovu cenu za mier

TASR01.02.2022., 14:15h
Medzi osobnosťami, ktoré tento rok nominovali na Nobelovu cenu za mier, sú britský prírodovedec David Attenborough, bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská, väznený kritik Kremľa Alexej Navaľnyj či pápež František.
Lajkuj Brainee.sk na

Medzi osobnosťami, ktoré tento rok nominovali na Nobelovu cenu za mier, sú britský prírodovedec David Attenborough, bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská, väznený kritik Kremľa Alexej Navaľnyj či pápež František. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenia nórskych poslancov, ktorým sa už viackrát podarilo nominovať laureátov tohto prestížneho ocenenia.

Nominácie na Nobelovu cenu za mier v roku 2022 bolo potrebné podať do 31. januára. Koľko osobností bolo tento rok celkovo nominovaných, zatiaľ nie je známe, zvyčajne ich bývajú zhruba tri stovky. Meno laureáta zverejnia až v októbri a ocenenie mu odovzdajú v decembri.

Právo predkladať nominácie majú politici, poslanci, akademickí pracovníci z celého sveta, laureáti Nobelovej ceny za mier či súčasní aj bývali členovia Nobelovho výboru, čo celkovo predstavuje tisíce ľudí.

Ďalší nominovaní

Podľa prieskumu, ktorý si medzi členmi nórskeho parlamentu urobila agentúra Reuters, sú medzi tohtoročnými nominantmi aj tieto osobnosti a subjekty: minister zahraničných vecí Tuvalu Simon Kofe, organizácia WikiLeaks a Chelsea Manningová, tieňová mjanmarská vláda vytvorená odporcami junty, Arktická rada, iránska aktivistka Masih Alinežádová, humanitárna organizácia CARE, Medzinárodný trestný súd v Haagu či Severoatlantická aliancia.
Vlani dostali Nobelovu cenu za mier dvaja novinári z Ruska a Filipín Dmitrij Muratov a Maria Ressaová.

Nominácie na Nobelovu cenu za mier pravidelne predkladajú aj poslanci nórskeho parlamentu. Medzi kandidátmi, ktorých navrhli od roku 2014, bol každoročne - s výnimkou roku 2019 - aj konečný laureát tohto ocenenia. Nórski zákonodarcovia nominovali aj vlaňajšiu laureátku Mariu Ressaovú.

Nórsky Nobelový výbor

Laureáta vyberajú členovia Nórskeho Nobelovho výboru, ktorí však mená nominovaných osobností a organizácií oficiálne nezverejňujú. Niektorí predkladatelia sa však každoročne rozhodnú svoje návrhy medializovať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 06:34