Vojna na UkrajineTASR/AP/Ukrainian Defense Ministry
StoryEditor

Amnesty International: Vojna na Ukrajine by bola humanitárna katastrofa s miliónmi utečencov

TASR28.01.2022., 09:18h
Vojna by mala ničivé následky pre ľudské práva miliónov ľudí.
Lajkuj Brainee.sk na

Organizácia Amnesty International (Amnesty, AI) upozorňuje na vážne ľudskoprávne riziká, ktoré predstavuje ďalšie vyostrovanie situácie na ukrajinsko-ruskej hranici.

TASR o tom informovala koordinátorka pre kampane a médiá z Amnesty International Slovensko Daniela Mužíková.

Cyklus utrpenia

„Riziko vojenského konfliktu už dnes ohrozuje základné práva miliónov ľudí na Ukrajine. Následky vojny – ak by k nej došlo – by boli pre ľudí v krajine devastujúce. Moderná história Ukrajiny je poznačená konfliktmi s Ruskom vrátane prítomnosti ruských vojakov v Donbase a anexie Krymu. Armáda pošliapala ľudské práva mnohých civilistov a civilistiek. Rodiny a celé komunity boli násilne rozdelené. Je čas zastaviť tento cyklus utrpenia," povedala generálna tajomníčka AI Agnes Callamardová.

​Potenciálny ozbrojený konflikt by mohol podľa Amnesty viesť k civilným stratám a vážne by ohrozil aj živobytie obyvateľstva v zasiahnutých oblastiach. Prípadné škody na infraštruktúre či nedostatok potravy by zároveň mohli viesť k masívnemu sťahovaniu či úteku obyvateľstva tak vnútri krajiny, ako aj do okolitých štátov.

„Je nevyhnutné, aby sa pozornosť a aktivity medzinárodného spoločenstva vrátane Slovenska prioritne zamerali na zamedzenie konfliktu. Ak však tieto snahy zlyhajú, následky budú desivé," hovorí riaditeľ Amnesty Slovensko Rado Sloboda.

Milióny utečencov 

 „Bude to pravdepodobne humanitárna katastrofa na celom kontinente s miliónmi utečencov a utečeniek, ktorí budú hľadať ochranu a solidaritu v susedných európskych krajinách. V takom prípade sa musí Slovensko zachovať v maximálnej možnej miere solidárne, zodpovedne a v súlade so svojimi ľudskoprávnymi záväzkami," dodáva.

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia ďalej spresnila, že už dnes negatívne ovplyvňujú základné práva Ukrajincov rastúce ceny jedla a liečiv, ako aj krízové zatváranie niektorých škôl.

Rusko v uplynulých týždňoch zhromaždilo blízko hraníc s Ukrajinou približne 100.000 svojich vojakov, čo Západ považuje za možnú prípravu na inváziu na Ukrajinu. Spojené štáty a ich spojenci v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO) Rusku pohrozili, že ak zaútočí na Ukrajinu, zavedú proti nemu tvrdé sankcie.

Rusko akékoľvek plány na inváziu odmieta a tvrdí, že napätie zvyšuje rozmiestňovanie spojeneckých vojsk vo východnom krídle NATO. Moskva od Aliancie žiada bezpečnostné záruky, že sa nebude rozširovať smerom na východ.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 08:38