animácia vírusuUnsplash/Fusion Medical Animation
StoryEditor

Aktualizované - Obávané mutácie omikron a delta sa spojili. Vedci objavili deltakron, toto o ňom zatiaľ vieme

som09.01.2022., 14:33h
Vedci na Cypre identifikovali kmeň koronavírusu, ktorý spája deltu a omikron. Dostal názov deltakron, je podobný detle, avšak nesie 10 mutácií z omikronu.
Lajkuj Brainee.sk na

Vedci na Cypre identifikovali 25 prípadov kmeňa koronavírusu, ktorý podľa nich kombinuje prvky delty a omikrónového variantu. Podľa doterajších zistení by ich malo byť 10. Variant dostal zatiaľ prezývku „deltakron“, pričom jeho vysoký podiel sa nachádza u pacientov hospitalizovaných na ochorenie covid-19, čo môže poukazovať na koreláciu medzi novým variantom a hospitalizáciami. 

Povedal pre Bloomberg Leondios Kostrikis, profesor biologických vied na Cyperskej univerzite a vedúci Laboratória biotechnológie a molekulárnej virológie, ktorý objavil zmutovaný variant.

Nevedia, či je nákazlivejší

Sekvencie 25 prípadov deltakronu boli 7. januára odoslané do GISAID, medzinárodnej databázy, ktorá sleduje zmeny vo víruse. „V budúcnosti uvidíme, či je tento kmeň patologickejší alebo nákazlivejší, alebo či prevládne nad deltou a omikronom,“ dodal profesor. Jeho osobný názor je, že tento kmeň bude nahradený vysoko nákazlivým omikronovým variantom, tvrdí Bloomberg.

Ide pravdepodobne o chybu

Nový kombinovaný variant koronavírusu nazvaný cyperskými vedcami ako deltakron, je pravdepodobne len výsledkom chybnej analýzy spôsobený kontamináciou skúmanej vzorky. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA, ktorá sa odvolala na tvrdenie popredného švajčiarskeho experta na varianty vírusov.

„Tieto genómy sú veľmi pravdepodobne len artefaktmi,“ povedal pre DPA Richard Neher z Bazilejskej univerzity vo Švajčiarsku. Vedec vysvetlil, že pri sekvenovaní genómu variantu delta je skúmaný segment často veľmi slabý a preto je veľmi náchylný na kontamináciu. Podobný názor na údajný nový kombinovaný variant má aj popredná epidemiologička zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Maria Van Kerkhoveová.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 14:13