Wikipedia/Underwood & Underwood, Doctor Macro, D.B McCurdy
StoryEditor

Vznik Ku-klux-klanu či ničivé katastrofy. Toto sú najhoršie udalosti, ktoré sa stali na Vianoce

Miroslav Kamody23.12.2021., 11:00h
Myslíš si, že Vianoce sú len o pokoji a radosti? Tento článok s vybranými tragédiami počas sviatočného obdobia obsahuje cez 230-tisíc obetí, jednu mŕtvu hereckú legendu, šesť miliónov rasistov, 35-tisíc zhorených kníh a milióny nespokojných fanúšikov obľúbenej série.
Lajkuj Brainee.sk na

Vianoce sa tradične označujú ako sviatky lásky a pokoja. História je však plná tragických udalostí, ktoré ovplyvnili dejiny ľudstva. Zlo, rovnako tak ako smrť, nikdy neoddychuje a nerozlišuje, či sú Vianoce alebo nie. Aj preto sme pre teba vybrali najhoršie udalosti, ktoré sa stali v období vianočných sviatkov. 

Vianočná povodeň v roku 1717

Zatiaľ čo sa všetci pripravovali na oslavu Vianoc, nad Severným morom bujnela gigantická búrka, ktorá sa chystala spôsobiť jednu z najväčších prírodných katastrof v histórii Európy. Na Štedrý deň, približne o 1-nej hodine ráno, povodňová vlna udrela na pobrežie a zaplavila veľký pás fariem a miest rozprestierajúcich sa od Holandska po Dánsko.

Prúd strhol tisíce ľudí priamo z postelí. Mnohí sa utopili, ostatní bojovali o život v korunách vysokých budov a stromov. Voda dosiahla výšku cez tri metre a ničila všetko, čo jej prišlo do cesty. Obloha sa vyjasnila až 27. decembra, dovtedy však stihlo zomrieť približne 14-tisíc ľudí.

Veľká vianočná povodeň Wikipedia/Neznámy autor

Založenie Ku-Klux-Klanu v roku 1865

Zatiaľ čo deti sa tešili na vianočné darčeky, v americkom meste Pulaski bola založená najznámejšia nenávistná skupina rasistov v Spojených štátoch. Ku-Klux-Klan skutočne vznikol na Štedrý večer v roku 1865, no namiesto pokoja a lásky šíril nenávisť a rasizmus.

V čase najväčšej slávy mal približne šesť miliónov členov, ktorí zavraždili a mučili tisíce Afroameričanov iba kvôli ich farbe pleti. Základom klanu bola anonymita, ktorú docielili známym rúchom. To vzniklo z habitu španielskych kňazov, ktorí v nich vykonávali pohrebné slávnosti. Klan prežil dodnes, no má len niekoľko tisíc členov.

Ku-Klux-Klan Wikipedia/Denver Library Digital Collections

​Smrť Charlieho Chaplina v roku 1977

Vianoce sú dnes hlavne o stretnutí sa rodiny, ktorá je počas roka zvyčajne rozlietaná v rôznych kútoch Slovenska či dokonca celého sveta. O to smutnejšie je, keď sa rodina počas vianočných sviatkoch stretne preto, aby sa rozlúčila s jej milovaným členom. 

Legendárny britský filmový herec, skladateľ, režisér a producent Charlie Chaplin zomrel skoro ráno 25. decembra počas spánku v dôsledku mozgovej porážky. Ikona nemého filmu mala 88 rokov. Je smutné, že v hrobe pokoj nenašiel - jeho rakvu v roku 1978 vykopali dvaja imigranti, ktorí od rodiny žiadali výkupné. Rakvu sa však nakoniec podarilo nájsť.

Požiar Kongresovej knižnice v roku 1851

Kongresová knižnica vo Washingtone sa v roku 1851 mohla pýšiť zbierkou približne 55-tisíc kníh. Všetko sa však zmenilo 24. decembra toho roku, kedy chybný komínový prieduch takmer celú knižnicu zapálil. Priestory v minulosti horeli hneď niekoľkokrát, no vždy sa väčšinu kníh podarilo zachrániť.

Teraz však bolo všetko inak. Zhorelo 35-tisíc kníh, medzi nimi boli dve tretiny 6487-zväzkovej zbierky Thomasa Jeffersona. Tá mala, paradoxne, nahradiť knihy stratené pri vyhorení knižnice v auguste 1814 a počas vojny v roku 1812. 

Budova amerického Kongresu v minulosti Wikipedia/Library of Congress

​Tsunami v Indickom oceáne v roku 2004

26. decembra 2004 otriaslo dnom Indického oceánu pri pobreží Indonézie zemetrasenie s magnitúdom 9,1 a uvoľnilo energiu ekvivalentnú 23-tisíckam atómových bômb zhodených na Hirošimu. Ak by boli škody zachytené na morskom dne, nebol by to veľký problém.

Silné zemetrasenie však vytlačilo obrovské množstvo vody a vyslalo masívne vlny ničenia, ktoré sa šírili smerom k okolitým pobrežiam. 30-metrové vlny zabili 230-tisíc ľudí v 15 krajinách a spôsobili škody na majetku vo výške 14 miliárd dolárov. Išlo o najsmrteľnejšie cunami v zaznamenanej histórii.

Požiar Iroquois Theatre v Chicagu v roku 1903

Vianočné sviatky sa v Spojených štátoch spájajú aj s návštevou divadla. Aj z toho dôvodu značná časť hollywoodskych trhákov premiéruje práve v decembri. To isté platilo aj pred 100 rokmi, keď takmer 2-tisíc ľudí, väčšinou žien a detí, obsadilo Iroquois Theatre v Chicagu pri príležitosti predstavenia muzikálu s názvom Mr. Blue Beard.

​Všetko išlo ako po masle až do druhého dejstva, kedy sa pokazila žiarovka a podpálila oponu. Nastala obrovská panika, pretože väčšina dverí bola buď zakrytá závesmi alebo zamknutá, aby sa nikto z ulice nedostal zadarmo na predstavenie. Výsledkom bolo 575 mŕtvych na mieste a približne 30 ďalších zomrelo na následky zranení v najbližších dňoch.

Jedinou svetlou stránkou tejto pochmúrnej vianočnej tragédie bola implementácia mnohých bezpečnostných prvkov, ktoré aj poznáme dnes. Patria sem jasne označené východy a výklopné dvere, ktoré sú vždy zvnútra odomknuté.

Požiar Iroquois Theatre v Chicagu Wikipedia/Charles N. Landon

​BONUS - Star Wars Holiday Special v roku 1978

Filmová séria Star Wars patrí k najpopulárnejším počinom celej kinematografie. Ani jej sa však nevyhli katastrofy (a teraz nemáme na mysli finále najnovšej trilógie). V roku 1978 dorazil na televízne obrazovky vianočný špeciál, ktorý svetu vyrazil dych. 

Nikto počas tvorby nič nepovedal, no po premiére na CBS bolo jasné, že George Lucas šliapol vedľa. Koniec koncov, bol to on, kto okamžite zrušil všetky opakované vysielania a zverejnenia videí. A aké zlé to v skutočnosti bolo? Pre začiatok sa zápletka sústredila okolo Chewbaccovej rodiny a ich oslavy Life Day, sviatku Wookieeov.

Chewbaccova manželka, Malla, otec Itchy a syn Lumpy stratili divákov hneď na začiatku 10-minútovým rozhovorom v reči wookieeov - sériou bručania a vytia. Bez titulkov. Prehliadku zavŕšila séria bizarných hosťujúcich vystúpení. „Keby som mal čas a kladivo, vystopoval by som každú kópiu tej šou a rozbil by som ju,“ povedal Lucas o špeciáli.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 09:57