Facebook/Misty Murph'Arien
StoryEditor

Rodina, ktorá žije vo vlastnoručne postavenom „hlinenom“ dome, už viac ako 10 rokov nemusí platiť žiadne účty

som12.12.2021., 14:00h
Rodina, ktorá žije vo vlastnoručne vybudovanom dome z hliny a dreva neplatí účty za energie už celú dekádu, ušetrila tak takmer 50-tisíc eur.
Lajkuj Brainee.sk na

Misty Murph'Arien (36) a jej manžel, Bryce (46), sa stali expertmi na sebestačnosť odkedy sa pred 15 rokmi presťahovali do odľahlého kanadského lesa.

Manželia, ktorí vychovávajú dcéry Sage (7) a Auroru (5), sú takmer úplne sebestační. Varia na sporáku na drevo, jedlo získavajú zo svojej permakultúrnej záhrady a farmy, elektrinu zo solárnych panelov a vodu zo studne. Dokonca nevlastnia auto. Na prepravu im slúžka kone. Sú pre nich aj zdrojom biomasy.

Vedeli, že nie sú stavaní na mesto

Dvojica sa spoznala pred rokmi v meste Hamilton, kde obaja pracovali ako kuchári. Veľmi rýchlo si uvedomili, že život vo veľkomeste nie je pre nich.

„Od chvíle, keď sme sa stretli, okamžite  sme vedeli, že chceme žiť alternatívnym životným štýlom,“ povedala Misty pre The Epoch Times.

To bol jeden z dôvodov, prečo začali čoraz viac chodievať na chatu Brycovej babičky na vidieku. V roku 2006 sa do nej nakoniec presťahovali a doslova si zamilovali vidiecky štýl života.

Facebook/Misty Murph'Arien

„Chalupa Bryceovej babičky bola taká pokojná a my sme boli neustále sklamaní, keď sme museli odísť a vrátiť sa do mesta,“ povedala Misty.

 „Vždy som trpela intenzívnymi migrénami, ale keď sme sa presťahovali na vidiek, mávala som ich čoraz menej,“ tvrdí. Šesť mesiacov po presťahovaní na vidiek sa úplne zastavili,“ pochvaľuje si. Prvé tri roky trávili čas učením sa, ako viesť životný štýl na usadlosti. V roku 2009 si kúpili kus poľnohospodárskej pôdy v hodnote zhruba 25-tisíc eur a rozhodli sa, že začnú žiť na vlastnú päsť.

Všetko z okolitej prírody

Pár strávil týždne upratovaním pozemku pokrytého odpadkami a starými materiálmi. Potom im trvalo štyri mesiace, kým postavili svoj „klasický“ dom – prírodný materiál vyrobený z hliny, piesku a slamy. Svoj dom sa však neustále snažia vylepšovať. Ak sú nutné opravy, nemusia ísť do najbližších stavebnín, všetko im dáva okolitá príroda.

Misty doma vyučuje deti základné učivo podľa osnov, ale aj to, ako sa starať o zvieratá, rastliny stromy a učí ich základné stavebné techniky.

Aby si Misty a Bryce zarobili, prevádzkujú v miestnej komunite malú cateringovú firmu. Pred koronou žili najmä z agroturizmu.

Udržateľný spôsob života

Bryce tvrdí, že dôvodom, prečo je ich rodina finančne stabilná napriek tomu, že nemajú stály príjem, je ich nízkonákladový a sebestačný životný štýl.

„V priebehu rokov sme sa dopracovali k tomu, že naše ročné životné náklady dosahujú približne 15-tisíc eur ročne – a to s výchovou dvoch detí,“ povedal.

Facebook/Misty Murph'Arien

Väčšina potravín, ktoré konzumujú, pochádza z ich vlastných zdrojov. Príležitostne chodia na nákupy, avšak podľa ich slov nakupujú len pár vybraných základných položiek.

„Myslím si, že rozdiel v našom životnom štýle nie je ani tak v tom, čo robíme, ale v tom, prečo to robíme,“ myslí si Bryce. „Samozrejme, musíme získať peniaze, ale zmyslom nášho dňa je nájsť najudržateľnejší a napĺňajúci spôsob života.“ 

Nie je to život pre každého

Podľa Brycea väčšina ľudí trávi väčšinu svojho času prácou, aby si mohli dovoliť životné potreby. On a jeho rodina však podľa jeho slov trávia čas prácou, aby si tieto potreby zaobstarali priamo.

„Samozrejme, že to nie je život pre každého, ale funguje to pre nás a ako rodina sme nikdy neboli šťastnejší,“ uzatvára Bryce.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 14:06