Cestujúca si odmietla nasadiť rúško. Zaútočila na letušku a zlomila jej tri zuby (ilu)TASR/AP
StoryEditor

Agresivita sa zväčšuje. Cestujúca si odmietla nasadiť rúško, napadla letušku a zlomila jej tri zuby

ros02.12.2021., 10:00h
Ženu obvinili z ublíženia na zdraví. Incident sa odohral ešte v máji.
Lajkuj Brainee.sk na

Cestujúca letela do San Diega, no to čo spôsobila na palube lietadla, si personál bude pamätať ešte dlho. Žena napadla letušku a udrela ju päsťou do tváre, pričom jej zlomila tri zuby. 28-ročná Vyvianna Quinonez čelí obvineniu z napadnutia a ublíženia na zdraví, informuje portál NBC San Diego.

Letuške museli zašiť ranu pod okom a má vylomené tri zuby. Namiesto dvoch zubov jej museli dať umelé. „Bohužiaľ, toto je len jeden z mnohých prípadov,“ uviedla Lyn Montgomery, miestna predsedníčka odboru pracovníkov v doprave. Podľa Montgomeryovej došlo medzi 8. aprílom a 15. májom k 477 prípadom „nevhodného správania“ cestujúcich leteckou spoločnosťou Southwest Airlines. Hovorca spoločnosti dodal, že k incidentu došlo v nedeľu ráno po pristátí letu zo Sacramenta v San Diegu.

V liste generálnemu riaditeľovi leteckej spoločnosti Garymu Kellymu Montgomeryová opísala incident a žiadala, aby sprísnil tresty pre pasažierov, ktorí sa nevedia správať. Uvedla, že letušky majú obavy z obnovenia predaja alkoholu na palubách lietadiel Southwest. Túto službu kvôli pandémii neponúkali, no všetko sa zmenilo. Väčšina agresívnych cestujúcich už bola posilnená alkoholom.

Konfliktov v lietadlách neustále pribúda (ilu) Konfliktov v lietadlách neustále pribúda (ilu) unsplash.com

Federálna správa letectva (FAA) prijala v januári politiku „nulovej tolerancie“ voči cestujúcim, ktorí „spôsobujú problémy počas letu alebo nedodržiavajú pokyny letovej posádky v rozpore s predpismi FAA alebo sa zapájajú do správania zakázaného federálnym zákonom“. Namiesto toho agentúra uviedla, že zaháji právne vynucovacie opatrenia. Sankcie môžu zahŕňať pokuty či dokonca väzbu pre cestujúcich, ktorí napádajú alebo ohrozujú posádky leteckej spoločnosti či iných pasažierov.

Konfliktov pribúda

Ani po viac ako roku od trvania pandémie nechcú neprispôsobiví cestujúci dodržiavať aktuálne opatrenia voči koronavírusu. Podľa Federálnej správy letectva, na ktorú odkazuje portál Business Insider, dostala táto organizácia od 1. januára asi 2500 hlásení o neposlušnom správaní pasažierov – z ktorých asi 1900 sa týkalo cestujúcich, ktorí odmietali nosiť rúško.

Minulý týždeň agentúra navrhla občianskoprávnu pokutu vo výške 52-tisíc dolárov – čo je najväčšia pokuta v histórii – proti mužovi, ktorý bol zatknutý po tom, čo sa pokúsil otvoriť dvere kokpitu a udrel letušku do tváre na linke spoločnosti Delta z Honolulu do Seattlu z 23. decembra minulého roka. Najvyššia pokuta, ktorú môže agentúra uložiť, je 35-tisíc dolárov, ale viaceré priestupky môžu viesť k vyšším trestom, uviedla FAA.

Jeden z mužov sa pokúsil otvoriť dvere kokpitu (ilu) Jeden z mužov sa pokúsil otvoriť dvere kokpitu (ilu) unsplash.com

Podľa Sary Nelsonovej, prezidentky Asociácie palubných sprievodcov (AFA) boli niektoré letušky vážne zranené, mnohé dokonca dali výpoveď pre obavy o svoju bezpečnosť. Nelsonová už predtým uviedla, že tieto incidenty neposlušných cestujúcich sú čoraz častejšie a závažnejšie. Niektoré letušky cestujúci napadli, strkali do nich alebo ich dokonca začali škrtiť. Vyskytli sa tiež také prípady, keď po nich cestujúci pľuli alebo močili, informoval portál Insider.

Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb zmenili 13. mája svoje pokyny týkajúce sa rúšok. Plne zaočkovaní Američania ich nemuseli nosiť v interiéri, no nové usmernenia sa nevzťahujú na verejnú dopravu, pretože tu pravidlá stanovuje Správa pre bezpečnosť dopravy (TSA). TSA hovorí, že plne zaočkovaní ľudia musia nosiť rúško vo verejnej doprave, vrátane lietadiel, vlakov a autobusov. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:53