TASR/AP
StoryEditor

Holanďania oznámili reštrikcie proti pandémii, v krajine vypukli agresívne demonštrácie

TASR21.11.2021., 08:19h
Nové nepokoje vypukli v sobotu večer v niektorých holandských mestách po tom, čo vláda ohlásila prísne opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Výtržníci hádzali kamene a petardy do polície a podpaľovali bicykle. Protesty v krajine vyústili do násilia už druhý večer po sebe.
Lajkuj Brainee.sk na

Polícia zatkla v sobotu niekoľko osôb v robotníckej štvrti Haagu a použila proti tamojším výtržníkom vodné delo. V ostatných častiach Holandska sa tiež počas dňa konali menšie protesty, ale boli prevažne pokojné, uviedol reportér AFP.

V piatok neskoro večer utrpeli v Rotterdame zranenia najmenej dvaja ľudia, keď polícia vypálila do protestujúcich varované aj cielené výstrely a zatkla aj 51 osôb. Starosta Rotterdamu Ahmed Aboutaleb opísal násilie v meste ako "orgie". Zranení ľudia sú stále v nemocnici a vyšetrovanie ukáže, či zranenia spôsobili "policajné náboje". Do nemocnice však odviezli aj policajta, ktorý utrpel zranenia nohy. Ďalší policajti mali poškodený sluch, pretože výtržníci odpálili veľké množstvo petárd.

​Polícia v Rotterdame vysvetlila, že v piatok neskoro večer vystrelila niekoľko varovných výstrelov, ale "v jednom bode sa situácia zmenila na takú nebezpečnú, že príslušníci boli nútení strieľať cielene do terčov".

Holanďania oznámili reštrikcie proti pandémii, v krajine vypukli agresívne demonštrácie TASR/AP

​Holandsko sa minulú sobotu ako prvá západoeurópska krajina vrátilo v toto zimné obdobie k čiastočnému lockdownu a obmedzenia majú trvať najmenej tri týždne. Vláda teraz plánuje zakázať nezaočkovaným ľuďom vstup do niektorých zariadení a prevádzok.

Počas tejto soboty sa zhromaždilo v Amsterdame niekoľko tisíc ľudí nahnevaných najnovšími protiepidemickými opatreniami, aj keď jedna skupina v priebehu dňa zrušila svoje zhromaždenie a dôvodom bolo násilie z predchádzajúcej noci.

Ďalších tisíc ľudí pochodovalo juhoholandským mestom Breda blízko belgických hraníc. Niesli pútače s heslami ako "Nechceme lockdown". Organizátori uviedli, že sú proti plánu premiéra Marka Rutteho vylúčiť nezaočkovaných z barov a reštaurácií. "Ľudia chcú žiť, preto sme tu. Ale nie sme výtržníci. Prichádzame v pokoji," povedal organizátor Joost Eras.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 22:57