Václav KlausTASR/P. Neubauer
StoryEditor

Komunizmus sa zrútil sám, tvrdí český exprezident Klaus. Poprel pandémiu aj klimatické zmeny

TASR17.11.2021., 15:15h
Komunizmus neporazili ani študenti, ani naši disidenti, zrútil sa ako každý podobný namyslený pokus násilím potlačiť ľudskú slobodu, povedal v stredu na pietnej spomienke pri príležitosti výročia 17. novembra pri vysokoškolskom internáte Hlávkova kolej v Prahe bývalý český prezident Václav Klaus. Píše o tom spravodajský server iDNES.cz.
Lajkuj Brainee.sk na

Pád komunizmu mal podľa Klausových slov globálny charakter. Niekdajší prezident ČR vystúpil na mieste, kde nacisti pred 82 rokmi zatýkali študentov a odvážali ich do koncentračného tábora. „Pošliapanie pamiatky statočných študentov o 50 rokov neskôr sa stalo poslednou kvapkou, ktorou pohár pretiekol,” nechal sa počuť Klaus.

„My, ku ktorým sa 17. november 1989 dodnes neprestal naliehavo prihovárať, my, ktorí sme aktívne prežili udalosti novembra 1989, začíname mať obavu, že sa navracajú časy, o ktorých sme si mysleli, že sa už nikdy vrátiť nemôžu,” povedal Klaus, ktorý patrí ku kritikom opatrení proti šíreniu koronavírusovej pandémie, poznamenáva iDNES.cz.

Usporiadatelia piety pri Hlávkovom internáte označili Klausov prejav za hlavný z tých, ktoré tam v stredu odzneli. Klaus k výročiu 17. novembra uviedol, že v tejto dobe je ľuďom znova vnucovaná utópia, ktorá o sebe vyhlasuje, že je založená na vede.

Jan Zatorsky, MAFRA

„Opäť jej má byť – v mene údajných vyšších cieľov – obetovaná sloboda jednotlivca... Tak ako v smutných dobách minulosti sú od súčasných generácií požadované obete, ktoré vraj zaplašia epidémiu a ktoré v priebehu niekoľkých storočí údajne pomôžu vývoju teploty na našej planéte,” citoval Klausa iDNES.cz.

Za svoje vystúpenie vlani 28. októbra, keď nemal napriek vtedajším vládnym opatreniam na tvári rúško, dostal Klaus pokutu. Odvolal sa proti nej a považuje ju za politický akt.

Odmieta globálne otepľovanie

Klaus je už mnoho rokov známy aj tým, že odmieta teórie o globálnom otepľovaní. „Hovoria nám, že človek je nepriateľom budúcnosti, hovoria nám, že máme obetovať prosperitu a budúcnosť našej Zeme a osudy svojich detí a vnukov chimére boja s podnebím,” povedal.

Odkaz 17. novembra podľa neho optimisticky naznačuje, že „hlásatelia a propagátori novej jedinej pravdy nakoniec prehrajú a že prehrajú nakoniec rovnako, ako prehrali ich predchodcovia v roku 1939 a 1989. Je dobre, že si tento odkaz stále pripomíname,” povedal Klaus na pietnej spomienke pred Hlávkovým internátom, ako ho citoval iDNES.cz.

Sústreďme sa na to, čo nás spája

Po Klausovom prejave vystúpil rektor Univerzity Karlovej (UK) Tomáš Zima. „Musíme sa sústrediť skôr na to, čo nás spája, než čo nás rozdeľuje. Zložité otázky, ktoré nás čakajú, dokážeme v budúcnosti rozriešiť len vtedy, ak ich budeme riešiť spoločne. Som hrdý na to, že v dôležitých historických momentoch i nedávno pri epidémii covidu boli naši študenti a pedagógovia pripravení, odhodlaní a statoční,” povedal rektor UK.

Aj predseda Študentskej komory Rady vysokých škôl Michal Farník pripomenul odvahu a hrdinstvo českých vysokoškolských študentov z oboch prelomových období. „Českí študenti sú považovaní za vôbec prvých, ktorí zdvihli svoj hlas proti nacistickým utlačovateľom,” pripomenul a dodal, že o 50 rokov neskôr prejavili svoje odhodlanie bojovať za slobodu pri demonštráciách proti komunistickému režimu.

Václav Klaus Václav Klaus MAFRA/Dan Materna

​Pripomínanie historických udalostí podľa Farníka motivuje študentov k tomu, aby sa snažili aktívne zlepšovať spoločnosť. „Nikde inde na svete nemajú študenti taký vzor ako my tu v Českej republike a na Slovensku,” povedal predseda študentskej komory.

Na tradičnej pietnej spomienke uctenia si pamiatky študentov Hlávkovho internátu sa zúčastnili aj rektori niektorých ďalších českých vysokých škôl a politici, priblížil iDNES.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 06:27