archív
StoryEditor

Ženu držal v dome ako rukojemníčku vačkovec, musela zasiahnuť polícia

ČTKiDnes16.11.2021., 12:01h
Telefonát od veľmi rozrušenej ženy prijala počas pondelkovej noci polícia v novozélandskom meste Dunedin. Tvrdila, že je v dome uväznená ako rukojemníčka, pretože vždy, keď sa pokúsi vyjsť von, na ňu zaútočí kusu líščí – stredne veľký vačkovec, ktorého pôvodným domovom je Austrália.
Lajkuj Brainee.sk na

Keď policajti dorazili na miesto a pristúpili k dverám ženinho domu, z tmy sa vynoril kusu a vyliezol jednému policajtovi na nohu. Veterinárka a odborníčka na zvieracie správanie Rachael Strattonová tvrdí, že správanie sa kusua bolo skôr prejavom strachu ako agresie.

Podľa policajtov išlo o dospievajúceho jedinca – buď ho niekto niekto choval doma ako domáceho maznáčika alebo sa práve tento kusu osamostatnil od matky. Policajti ho odviezli naspäť do divočiny, kde nebude mať možnosť obťažovať občanov. Proti chlpatému únoscovi nevzniesli obvinenie.

​Kusu líščí bol na Nový Zéland dovezená z Austrálie v roku 1838 v snahe vytvoriť kožušinový priemysel, v ktorom sa však nikdy neuchytil. Dobré pre zvieratko.

Tieto vačkovce nemali na ostrovoch prirodzených predátorov s výnimkou privezených mačiek – všade sa im prestieral stôl ako bezpranným privezeným zvieratkám. Ich počty prudko stúpli a v roku 2009 odhadli ich počet na 47 miliónov. To je už poriadna komunita, čo povieš? Prítomnosť kusua mala ničivý dopad na novozélandskú vtáčiu populáciu. Ničí taktiež pôvodné druhy stromov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 21:36