iDNES.cz
StoryEditor

Tragédia v Česku. Na Ještěde spadla kabína lanovky deň pred plánovanou údržbou, hlásia obeť

pcTASR31.10.2021., 13:50h
Príčina nešťastia zatiaľ nie je známa. Lanovka mala byť od pondelka zatvorená na 12 dní pre plánovanú údržbu.
Lajkuj Brainee.sk na

Na hore Ještěd ležiacej na severe ČR v nedeľu spadla kabína lanovky. Pri nešťastí zahynul sprievodca, ktorý bol v tom čase v kabíne sám. Informujú o tom televízia ČT24 a portál iRozhlas.cz.

Utrpeli šok 

K nešťastiu došlo v dolnej časti dráhy. Kabína spadla na úrovni prvej podpery zhruba v polovici tamojšej zjazdovky. Hasiči pomocou výškovej techniky evakuovali približne pätnásť ľudí, ktorí boli v druhej kabíne a utrpeli šok. 

„Spadla jedna kabína, ktorá išla smerom dole. V kabíne sme mali jednu osobu, ktorá bohužiaľ na mieste podľahla, lekár konštatoval smrť. Našťastie, druhá kabína zostala v štandardnej polohe, z ktorej bolo evakuovaných asi pätnásť ľudí,“ cituje ČT24 hovorcu krajskej záchrannej služby Michaela Georgieva.

David Kořínek, hovorca hasičov Libereckého kraja, uviedol pre Rádiožurnál, že evakuované osoby sú bez zranení. Hasiči ich zachraňovali z výšky zhruba pätnásť metrov. Podľa informácií portálu ČT24 bola na mieste aj psychologička. 

Príčina nešťastia zatiaľ nie je známa. Lanovka mala byť od pondelka zatvorená na 12 dní pre plánovanú údržbu. „Zásah v dolnej časti lanovej dráhy ukončený. Ďalej prebieha vyšetrovanie príčiny nehody PČR,“ aktualizoval svoje vyjadrenie Hasičský záchranný zbor Libereckého kraja.

Premáva od roku 1933

Kabínová lanovka na Ještěd premáva od roku 1933, v rokoch v rokoch 1971 – 1975 prešla úplnou rekonštrukciou. V súčasnosti je to jediná lanovka vo vlastníctve Českých dráh, uvádza ČT24.

Na možnosť pádu lanovky sa zložky integrovaného záchranného systému pravidelne pripravujú, v jej viac ako 80-ročnej histórii však nebol takýto zásah nutný.

Pred dvoma rokmi prešlo rekonštrukciou elektrické zariadenie, oprava bola spojená s výmenou pohonu a zabezpečovacieho zariadenia. Vlani bola lanovka kvôli koronavírusovým opatreniam viac ako 100 dní mimo prevádzky, dôvodom prerušenia prevádzky boli aj technické problémy. Pre technické problémy stála lanovka aj tento rok v septembri, píšu Novinky.cz.

Pozri si výberovú chronológiu najväčších nehôd lanoviek v Európe od roku 2000

11. novembra 2000 - Došlo k jednej z najväčších tragédií v dejinách Rakúska. Pri požiari pozemnej lanovej dráhy v horskom stredisku Kaprun, prepravujúcej lyžiarov k zjazdovkám pri miestnom ľadovci, zahynulo 155 ľudí, len dvanásti tragédiu prežili.

5. septembra 2005 - Pri páde lanovkovej kabíny v ľadovcovej oblasti nad Söldenom v tirolských Ötztalských Alpách zahynulo deväť ľudí. Ďalšie najmenej štyri osoby utrpeli rozličné zranenia. Tragédiu spôsobil vrtuľník, ktorý transportoval stavebný materiál do oblasti a počas letu stratil betónový kváder, ktorý narazil do jednej z kabínok lanovky.

28. decembra 2006 - Vážne zdravotné problémy, pravdepodobne epilepsia, zapríčinili smrť 38-ročného českého lyžiara z Hodonína v stredisku Zverovka-Spálená, ktorý vypadol zo sedačkovej lanovky. Pri dopade na zem z asi osemmetrovej výšky utrpel vážne poranenia najmä hlavy.

3. augusta 2013 - Muž a žena zahynuli a ich jednoročné dieťa utrpelo vážne zranenia po páde kabíny lanovky vo švajčiarskych Alpách.

29. novembra 2013 - V českom lyžiarskom stredisku Špindlerov Mlyn sa vo výške dvadsiatich metrov nad zemou odtrhla nákladná lanovka s piatimi osobami. Lanovka sa používa len na prepravu materiálu a ľudia v nej nemali čo robiť. Pri nehode jeden človek zahynul a štyria ľudia utrpeli zranenia, z toho traja ťažké - medzi nimi bolo jedno dieťa.

23. mája 2021 - Pri páde lanovky v severnom Taliansku prišlo o život 14 ľudí. Kabína lanovky sa zrútila neďaleko vrchola hory Mottarone nad mestečkom Stresa na pobreží jazera Lago Maggiore.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 16:47