Lemury vraj dokážu spievať: Ide o prvých primátov okrem človeka, ktoré rozoznajú kategorický rytmus (ilu)facebook.com/Madagascar Touring, facebook.com/Louise Jasper Nature Photography
StoryEditor

Neprestávajú prekvapovať: Vedci zistili, že lemury vedia spievať. Okrem človeka to dokážu ako jediné primáty

ros26.10.2021., 10:30h
Podľa najnovšieho výskumu majú lemury z rodu Indri indri rytmus podobný tomu ľudskému.
Lajkuj Brainee.sk na

Vďaka tomuto objavu môžu vedci zmapovať, ako sa rytmus prvýkrát vyvinul a prostredníctvom ktorých spoločných predkov sa šíril. Zatiaľ čo takáto hudobná zručnosť je dobre zdokumentovaná u ľudí a vtákov, tentoraz ide o prvý dôkaz rozoznania kategorického rytmu u cicavca okrem človeka, uvádza portál IFL Science.

Kategorický rytmus možno použiť na opis piesne, ktorej tóny alebo údery vykazujú konzistentné trvanie. To je v podstate to, čo robí hudbu takou rozpoznateľnou od iných zvukov. Vďaka nemu spoznáš skladbu, aj keď sa prehráva dvojnásobnou rýchlosťou.

Štúdia publikovaná v časopise Current Biology zaznamenala piesne 20 skupín lemurov z rodu Indri v priebehu dvanástich rokov. Celkovo ich vzorka obsahovala 39 zvierat, ktoré sa zišli a zaspievali v duetách a zboroch.

Predchádzajúce výskumy zistili, že mladé lemury Indri zámerne vydávajú nesynchronizované zvuky, aby upútali pozornosť svojich rodičov.

Analýzy nahrávok ukázali, že spev samcov a samíc lemurov sa líši. Aj keď dokázali udržať rovnaký rytmus, ich tempo mali odlišné. „V ľudskej hudbe hrá rytmus veľmi dôležitú úlohu a intervaly medzi začiatkom tónu a začiatkom nasledujúceho tónu majú zvyčajne jednoduchý vzťah,“ povedala autorka štúdie Chiara de Gregorio pre IFLScience.

„Napríklad dva po sebe nasledujúce intervaly môžu mať rovnaké trvanie, možno druhý je dvojnásobkom prvého. Tieto dva prípady zodpovedajú dvom rytmickým kategóriám a môžeme ich nájsť napríklad v intre „We Will Rock You“, známej piesne od Queen. Ide o rovnaké rytmické kategórie, ktoré sme objavili aj u lemurov z rodu Indris. Ide vôbec o prvý dôkaz prítomnosti typickej črty ľudskej hudby u iného cicavca.“ Toto zistenie môže podľa autorky štúdie naznačovať, že aj vďaka primátom dokáže človek tvoriť hudbu.  

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 02:12