Wikipedia/La Tribuna, zh wp
StoryEditor

Najkratšia vojna v histórii trvala len 38 minút. Anglo-zanzibarský konflikt si vyžiadal stovky obetí

Miroslav Kamody22.10.2021., 15:00h
História si pamätá konflikty, ktoré trvali celé storočia. Poznáš ale príbeh najkratšej vojny v dejinách?
Lajkuj Brainee.sk na

História ľudstva je plná krvavých vojen o moc, územie či pretlačenie ideológie. Možno si povieš, že dnes už niečo také primitívne, ako vojna, v ktorej dva ozbrojené tábory bojujú za svoju pravdu, nemôže fungovať a existovať. Ľudia v Jemene či etiópskom Tigraji by zrejme mali iný názor. 

Vojny v histórii mali rôzne trvania. Napríklad taká storočná vojna sa odohrávala 116 rokov, druhá svetová vojna zase šesť rokov a osmansko-habsburské vojny prebiehali celých 265 rokov. O to smiešnejšie vyznieva najkratší vojnový konflikt medzi Anglickom a ostrovom Zanzibar, ktorý trval len 38 minút. 

Smrť sultána využil chamtivý synovec

Všetko začalo v auguste 1896. Zanzibar bol v tom čase sultanátom na čele s Hamadim bin Thuwainim. Ten dobrovoľne spolupracoval s britskou koloniálnou administratívou, aby ostrovu opäť prinavrátil zašlú slávu spred vojen Nemecka a Británie v Afrike a posilnil obchodovanie zo svetom.

Thuwaini však 25. augusta zomrel. Podľa Helgolandsko-zanzibarskej dohody z roku 1890, ktorá vytvorila na Zanzibare britský protektorát, musel dostať nový sultán povolenie od konzula. Na tom by nebolo nič zlé, keby Thuwainiho synovec Khalid bin Bargash toto pravidlo dodržal, čo sa neskôr stalo zámienkou Britov na začatie vojny.

Wikipedia/Bundesarchiv

​Khalid prebral moc štátnym prevratom a rozhodol sa ignorovať ultimátum Veľkej Británie, aby abdikoval a dal trón nimi uprednostňovanému kandidátovi Hamudovi bin Muhammedovi. Urobiť tak mal najneskôr do 27. augusta o 9-tej ráno.

Bin Bargash však namiesto toho nazhromaždil armádu 2 800 mužov a v prístave zakotvil ozbrojenú jachtu HHS Glasgow, ktorá patrila bývalému sultánovi. Nezaháľali však ani Briti. Kým Bargashove jednotky opevňovali palác, kráľovské námorníctvo zhromaždilo v prístave pred palácom päť vojnových lodí.

​Okrem toho vylodili niekoľko jednotiek námornej pechoty, aby podporovali lojálnu zanzibarskú armádu, ktorá pozostávala z približne 900 mužov v dvoch práporoch pod velením generála Lloyda Mathewsa, bývalého poručíka kráľovského námorníctva.

38 minút paľby

Aby sme synovca bývalého sultána len nekritizovali, Bin Bargash sa snažil na poslednú chvíľu za pomoci amerických zástupcov na ostrove vyjednať s britskou armádou mier. Bolo však už neskoro. Po vypršaní ultimáta admirál Harry Rawson vydal o 9:00 príkaz na zahájenie paľby. 

Wikipedia/Richard Dorsey Mohun

​Tá sa spustila presne o 9:02 a nešetrila nikoho. Obete v radoch vojakov i civilistov na ostrove začali rýchlo pribúdať a palác sa pomaly rozpadal. Sultán Khalid bin Bargash rýchlo utiekol na nemecký konzulát, kde mu udelili azyl.

Paľba skončila približne o 9:40, pričom Briti stihli potopiť aj jachtu HHS Glasgow. Celý konflikt tak trval 38 minút a na porazenej strane si vyžiadal približne päťsto obetí. Veľká Británia hlásila jedného raneného námorníka.

Wikipedia/AC Gomes

Briti prirodzene žiadali, aby im Nemci bývalého sultána vydali, ale tomu sa 2. októbra podarilo utiecť na otvorené more a v nasledujúcich rokoch žil v exile v meste Dar es Salaam v Tanzánii. Briti ho zajali v roku 1916 a neskôr mu bolo umožnené žiť v Mombase v Keni. Tu potom v roku 1925 aj zomrel.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 23:46