Bývalý americký minister zahraničných vecí v prvej vláde Georgea W. Busha a republikán Colin Powell.TASR/AP
StoryEditor

Covid mu bol osudným: Zomrel bývalý šéf americkej diplomacie

TASR18.10.2021., 14:40h
Vo veku 84 rokov zomrel bývalý americký minister zahraničných vecí Colin Powell. Jeho rodina to oznámila v pondelok s tým, že príčinou úmrtia boli komplikácie spojené s COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP.
Lajkuj Brainee.sk na

Powell zomrel v pondelok v Národnom vojenskom zdravotnom stredisku Waltera Reeda (WRNMMC) v meste Bethesda v štáte Maryland.

„Prišli sme o pozoruhodného a milujúceho manžela, otca, dedka a veľkého Američana,“ uviedla Powellova rodina vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach.

Televízia CNN pripomenula, že Colin Powell bol prvým šéfom americkej diplomacie tmavej pleti. Podľa politológov počas výkonu tejto funkcie pomohol formovať americkú zahraničnú politiku v „posledných rokoch 20. storočia a v prvých rokoch 21. storočia“.

Americký minister zahraničných vecí Colin Powell (vpravo) si podáva ruku s pakistanským premiérom Zafarulláhom Chánom Džamálím (vľavo) Americký minister zahraničných vecí Colin Powell (vpravo) si podáva ruku s pakistanským premiérom Zafarulláhom Chánom Džamálím (vľavo) TASR/AP

Powell bol profesionálny vojak, veterán vojny vo Vietname. Neskôr pôsobil ako poradca prezidenta Ronalda Reagana pre otázky národnej bezpečnosti. Známy sa stal v roku 1991, keď počas úradovania Georga Busha staršieho velil americkým jednotkám počas vojny v Perzskom zálive. V súvislosti s voľbami v roku 1992 sa kvôli jeho popularite medzi Američanmi špekulovalo aj o jeho kandidatúre na post prezidenta USA. Niekoľko mesiacov pôsobil aj v administratíve odstupujúceho prezidenta Billa Clintona. Počas funkčného obdobia republikánskeho prezidenta Georgea Busha mladšieho stál Powell na čele rezortu diplomacie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 12:04