konspiratorFlickr/Joseph Davidson
StoryEditor

Odborník varuje: Na konšpiráciách môžeme byť závislí, ich dôsledkom môže byť aj strata pracovnej spôsobilosti

iDnesJan Urban19.10.2021., 10:00h
Vecí, na ktorých môžu byť ľudia závislí, je obrovské množstvo. K novším formám patrí aj závislosť na konšpiračnom videní sveta.
Lajkuj Brainee.sk na

Široké spektrum konšpiračných teórií, ktoré dnes verejnosťou kolujú, má za následok, že tej či onej konšpirácii, spravidla spoločenskej či politickej, verí až polovica obyvateľov. Tvrdia to aspoň medzinárodné prieskumy, ktoré sa konšpiračnému spôsobu uvažovania venujú.

Spoločným rysom týchto teórií je, že odmietajú „štandardné" či odborné vysvetlenie určitých javov a pripisujú ich pôsobenie skrytým skupinám, ktoré na ich základe uskutočňujú svoje plány. K ich rozšíreniu prispieva, že vyvrátiť ich býva niekedy ťažké, a občas až nemožné. Píše spravodajský portál iDNES.

Okrem iného aj preto, že ktokoľvek kto ich odmieta, je stúpencami týchto teórií takmer automaticky označený ako jeden z tých, čo sa na údajnej konšpirácii podieľajú.

Niektoré konšpiračné teórie, napríklad predstava, že Zem je plochá, sú hlúpe, ale pomerne neškodné. Iné, ako napríklad tá, ktorá hovorí, že pristátie na Mesiaci sa nikdy neuskutočnilo,  postupne strácajú pôdu pod nohami.

Podstatne častejšie sú však konšpiračné predstavy škodlivé. A to nielen pre spoločnosť ako celok, ale aj pre konšpirátorov, ktorí im prepadajú.

25264554055_57294ebb9c_k pocitac Flickr/Tim Sackton

Závislosť na konšpiráciách

Zvýšená viera v konšpirácie môže na prvý pohľad vyzerať len ako jedna z pitoreskných foriem, uľahčujúcich konšpirátorovi vysporiadať sa s problémami sveta. V skutočnosti však taká neškodná nie je. Môže totiž vyústiť do špecifickej formy závislosti.

„Ide o jednu z najnovších foriem závislosti, podobnú závislostiam na hazardných hrách, nákupoch, či internete,“ hovorí psychológ Jan Urban.

„Človeka, ktorý tejto závislosti prepadol, rozpoznáme pomerne ľahko. Sprisahanie totiž vidí takmer všade. A keď má možnosť voliť medzi rôznymi spôsobmi výkladu určitého javu, dáva prednosť tomu, ktorý ho chápe ako dôsledok určitého spiknutia, “ udáva odborník.

Zvýšenú nedôveru títo ľudia cítia spravidla voči odborníkom, ktorých chápu ako hlavných aktérov sprisahania. Veria len tým, ktorých názory sa zhodujú s jeho vlastnými, alebo tým, ktorí v danej (a väčšinou ani inej) oblasti žiadnymi odborníkmi nie sú.

Pokročilejším stupňom tejto závislosti je sklon konšpiračné teórie a ich stúpencov aktívne vyhľadávať, vzájomne sa v nich utvrdzovať, a veriť spravidla aj väčšiemu počtu týchto teórií súčasne.

Ešte pokročilejším stupňom je veriť aj konšpiračnom teóriám, ktoré si navzájom protirečia. Napríklad tej, podľa ktorej princezná Diana svoju smrť fingovala, a zároveň tej, že sa na jej nehode podieľala britská spravodajská služba. Pre ľudí, ktorí tento stupeň dosiahli, prestávajú byť detaily konšpiračných teórií podstatné. Dôležitejšie, okrem viery ako takej, je pre nich možnosť nesúhlasiť s názorom, ktorý je predkladaný ako oficiálny.

Začarovaný kruh

„Podobne ako iné typy závislostí vedie aj závislosť na konšpiračných teóriách k určitému začarovanému kruhu. Na odstránenie pocitov úzkostí, neistoty, vyčlenenia či zraniteľnosti, totiž nijako nepomáha, ale skôr ich len ďalej prehlbuje, " hovorí Urban.

„Veľkým negatívom je aj strata schopnosti realistického vnímania, kritického myslenia i vlastného úsudku, ku ktorým viera v konšpirácie vedie. Ich dôsledkom môže byť aj strata pracovnej spôsobilosti, " konštatuje psychológ. 

Ako závislosť prekonať

„Cesta, ako konšpiračné uvažovanie obmedziť, spočíva v tom, že u týchto ľudí je potrebné obmedziť ich pocity, ktoré k tejto viere vedú. Ide predovšetkým o ich pocit ohrozenia, " hovorí Jan Urban.

Súčasne s tým by sme sa mali snažiť podporiť ich sebadôveru. Podporiť pocit, že majú svoju budúcnosť, svoje ciele aj svoj osud vo svojich rukách ," uzatvára tému odborník.

Brainee patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj iDnes.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:37